Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με αρνητική θέση έναντι της κατηγορίας ότι δολοφόνησε την Τζωρτζίνα σήμερα στην ανακρίτρια

Αντι­μέ­τω­πη με ένα κατη­γο­ρη­τή­ριο που της προ­σά­πτει ότι δολο­φό­νη­σε την πρω­τό­το­κη κόρη της ενώ η 9χρονη Τζωρ­τζί­να νοση­λευό­ταν, η 33χρονη Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου καλεί­ται σήμε­ρα για πρώ­τη φορά να λογο­δο­τή­σει στις αρχές .

Η 33χρονη θα μετα­χθεί στα δικα­στή­ρια και ανα­μέ­νε­ται να περά­σει στις 12 το μεση­μέ­ρι το κατώ­φλι του γρα­φεί­ου της 18ης Τακτι­κής Ανα­κρί­τριας η οποία την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη εξέ­δω­σε σε βάρος της, ένταλ­μα σύλ­λη­ψης. Η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου που συνε­λή­φθη ενώ βρι­σκό­ταν ήδη στην ΓΑΔΑ δεν έδω­σε κατά­θε­ση στους αστυ­νο­μι­κούς. Σήμε­ρα θα είναι η πρώ­τη επί­ση­μη τοπο­θέ­τη­ση της μητέ­ρας ένα­ντι των στοι­χεί­ων των Αρχών που την κατέ­στη­σαν υπό­λο­γη για τον φόνο του παι­διού της.

Η γυναί­κα που στις 29 Ιανουα­ρί­ου είδε την τρί­τη κόρη της να κατα­λή­γει στα χέρια των για­τρών του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων Αγλα­ΐα Κυρια­κού, οι οποί­οι αγω­νιω­δώς πάλευαν να κρα­τή­σουν το παι­δί στην ζωή, προ­σέρ­χε­ται σε απο­λο­γία αρνού­με­νη ότι έχει οποια­δή­πο­τε ευθύ­νη για τον θάνα­το της Τζωρτζίνας.

Δύο μήνες μετά τον θάνα­το της 9χρονης και ενώ είχε κηδέ­ψει τα άλλα δύο κορι­τσά­κια της, η 33χρονη βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πη με τον Εισαγ­γε­λέα που άσκη­σε σε βάρος της ποι­νι­κή δίω­ξη για την κατη­γο­ρία της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρόθεση.

Δύο μήνες κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων οι αστυ­νο­μι­κοί του Τμή­μα­τος Ανθρω­πο­κτο­νιών και οι ειδι­κοί επι­στή­μο­νες που τους συνέ­δρα­μαν καθο­ρι­στι­κά στην κρί­σι­μη έρευ­να τους, εξέ­τα­ζαν εξο­νυ­χι­στι­κά κάθε λεπτο­μέ­ρεια τόσο για το χρο­νι­κό της πορεί­ας του παι­διού, όσο και για την συμπε­ρι­φο­ρά της μητέρας.

Απέ­να­ντι σε αυτήν την κατη­γο­ρία, σήμε­ρα η μητέ­ρα της Τζωρ­τζί­νας συνο­δευό­με­νη από τους συνη­γό­ρους της Κων­στα­ντί­νο Ζάρ­δα, που διο­ρί­στη­κε από την Ανα­κρί­τρια και Όθω­να Παπα­δό­που­λο που κλή­θη­κε από την πλευ­ρά της κατη­γο­ρου­μέ­νης, θα αντι­τά­ξει τους ισχυ­ρι­σμούς της.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την υπε­ρά­σπι­ση της, η 33χρονη Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου δεν απο­δέ­χε­ται ότι είναι το δικό της χέρι που έδρα­σε για να τερ­μα­τι­στεί η ζωή του παι­διού. Η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου φαί­νε­ται να απο­δί­δει τον θάνα­το της Τζωρ­τζί­νας σε ενδε­χό­με­νη εμπλο­κή άλλων ατό­μων, όπως δήλω­σε ο εκ των συνη­γό­ρων της κ. Παπα­δό­που­λος , ανα­φε­ρό­με­νος παράλ­λη­λα σε “λάθος χει­ρι­σμούς κατά τη διάρ­κεια της νοσηλείας”.

Τα ερωτήματα που θέτει η δικογραφία

Η κατη­γο­ρου­μέ­νη θα κλη­θεί να απα­ντή­σει στις ερω­τή­σεις της δικα­στι­κής λει­τουρ­γού η οποία έχει μπρο­στά της μία πολυ­σέ­λι­δη δικο­γρα­φία που ανα­φέ­ρει πως η Τζωρ­τζί­να, δεκα­ο­κτώ ημέ­ρες μετά τον θάνα­το της αδελ­φής της Ίρι­δας στις 21 Μαρ­τί­ου 2021, εμφά­νι­σε το πρώ­το της “ιατρι­κό επει­σό­διο” με “τρο­μώ­δεις σπα­σμω­δι­κές κινή­σεις των άκρων στον ύπνο της”. Και πως στις 11 Απρι­λί­ου, μέσα στο Καρα­μαν­δά­νειο Νοσο­κο­μείο της Πάτρας, το παι­δί υπέ­στη καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κή ανα­κο­πή. Οι για­τροί την επα­νέ­φε­ραν ύστε­ρα από 50 λεπτά αλλά το παι­δί είχε υπο­στεί υπο­ξι­κή ισχαι­μι­κή εγκε­φα­λο­πά­θεια. Τα στοι­χεία που περι­λαμ­βά­νο­νται στην δικο­γρα­φία κατα­γρά­φουν εννέα επει­σό­δια της 9χρονης πριν κατα­λή­ξει. Όλα εμφα­νί­ζο­νται ενό­σω το παι­δί νοση­λεύ­ε­ται σε θαλά­μους νοσο­κο­μεί­ων και ποτέ όταν βρί­σκε­ται σε ΜΕΘ. Αυτή θα είναι μία από τις ερω­τή­σεις που η κατη­γο­ρου­μέ­νη θα κλη­θεί να απαντήσει.

Η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου θα πρέ­πει να δώσει την δική της εκδο­χή για τα ευρή­μα­τα των τοξι­κο­λο­γι­κών εξε­τά­σε­ων που συν­δέ­ουν τον θάνα­το με συγκε­κρι­μέ­νες ουσί­ες που δεν σχε­τί­ζο­νται με την φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή του παι­διού. Αλλά και να απα­ντή­σει τον λόγο που την κρί­σι­μη ώρα που το παι­δί άρχι­σε να εμφα­νί­ζει πτώ­ση στους σφυγ­μούς του, δεν “χτύ­πη­σε” στους για­τρούς το οξύ­με­τρο, το οποίο φαί­νε­ται να ήταν αποσυνδεδεμένο.

Πέραν όμως από τα δεδο­μέ­να που προ­κύ­πτουν από αμι­γώς επι­στη­μο­νι­κές αξιο­λο­γή­σεις, στην δικο­γρα­φία υπάρ­χουν και άλλα στοι­χεία όπως οι κατα­θέ­σεις για­τρών και νοση­λευ­τών, που περι­γρά­φουν συγκε­κρι­μέ­νες ενέρ­γειες της κατη­γο­ρου­μέ­νης. Έτσι θεω­ρεί­ται βέβαιο πως η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου θα κλη­θεί να δώσει μία εξή­γη­ση για τον λόγο που ζητού­σε να βρί­σκε­ται σε μονό­κλι­νο δωμά­τιο η 9χρονη, αλλά και για το, επι­βε­βαιω­μέ­νο από μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις, ενδια­φέ­ρον της να μάθει αν εντός του θαλά­μου υπήρ­χαν κάμε­ρες ασφαλείας.

Από τις μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις που συνέ­λε­ξαν οι αστυ­νο­μι­κοί, προ­κύ­πτει επί­σης πως η κατη­γο­ρου­μέ­νη όταν το παι­δί της εμφά­νι­σε το μοι­ραίο επει­σό­διο, κινή­θη­κε μάλ­λον νωχε­λι­κά και αρκε­τά ψύχραι­μα για να ειδο­ποι­ή­σει τους για­τρούς να σπεύ­σουν στον θάλα­μο. Ήταν τόσο “κόντρα” με την κρι­σι­μό­τη­τα της στιγ­μής η αντί­δρα­ση της, που προ­κά­λε­σε εντύ­πω­ση σε μία νοση­λεύ­τρια η οποία βλέ­πο­ντάς την, κατέ­θε­σε πως θεώ­ρη­σε ότι ανα­ζη­τού­σε κάποια κου­βέρ­τα ή σεντόνι.

Οι συμπεριφορές που κατέγραψαν οι έρευνες των διωκτικών αρχών

Παράλ­λη­λα με τα ιατρι­κά γεγο­νό­τα που έλα­βαν χώρα πριν το παι­δί κατα­λή­ξει, φαί­νε­ται πως οι διω­κτι­κές αρχές πλη­σί­α­σαν την υπό­θε­ση παρα­κο­λου­θώ­ντας όλες τις κινή­σεις της μητέ­ρας και πριν αλλά μετά τον χαμό του μονα­δι­κού πλέ­ον παι­διού της, με αφε­τη­ρία τον χαμό των άλλων δύο παι­διών, της Μαλέ­νας το 2019 και της Ίρι­δας το 2021. Ο τρό­πος που η μητέ­ρα αντι­με­τώ­πι­σε την πλέ­ον οδυ­νη­ρή συν­θή­κη για έναν γονιό άρχι­σε να προ­βλη­μα­τί­ζει. Σχε­δόν αμέ­σως μετά τα δημο­σιεύ­μα­τα που ανα­φέ­ρο­νταν σε “απί­στευ­τη τρα­γω­δία για οικο­γέ­νεια στην Πάτρα” με ανα­φο­ρά στην απώ­λεια τριών παι­διών μέσα σε τρία χρό­νια, ξεκί­νη­σε και η εστί­α­ση των Αστυ­νο­μι­κών στο περι­βάλ­λον των τριών παιδιών.

Σύμ­φω­να με δικα­στι­κές πηγές, η ασυ­νή­θι­στη εξω­στρέ­φεια που επέ­δει­ξε μετά τον θάνα­το της 9χρονης η κατη­γο­ρου­μέ­νη, τέθη­κε στο στό­χα­στρο των αρχών με τους ειδι­κούς να ανα­φέ­ρο­νται σε ιδιαί­τε­ρη “απο­στα­σιο­ποί­η­ση της” από αυτό που της συνέ­βη. Φαί­νε­ται επί­σης να κατα­γρά­φη­κε και ως εξαι­ρε­τι­κά σπά­νια, για μητέ­ρα που έχα­σε το παι­δί της, η χρή­ση λέξε­ων που δεν είναι σύνη­θες να χρη­σι­μο­ποιούν άνθρω­ποι που έχουν υπο­στεί τόσο κατα­κλυ­σμιαία, ανυ­πέρ­βλη­τα γεγο­νό­τα, όπως η απώ­λεια παι­διού για τους γονείς.

Η ίδια η κατη­γο­ρου­μέ­νη, σε συνε­ντεύ­ξεις της πριν κλη­θεί ενώ­πιον της Δικαιο­σύ­νης έχει δώσει απα­ντή­σεις σε αρκε­τά από αυτά τα ερω­τή­μα­τα και εκτι­μά­ται ότι σε ανά­λο­γο πλαί­σιο θα κινη­θεί και απο­λο­γού­με­νη. Ενδει­κτι­κά, έχει υπο­στη­ρί­ξει πως μετά τον θάνα­το της Μαλέ­νας και της Ίρι­δας, η προ­σπά­θεια της ίδιας και του συζύ­γου της ήταν να ζουν από­λυ­τα φυσιο­λο­γι­κά και να μην εκδη­λώ­σουν πέν­θος ώστε να μην επη­ρε­α­στεί η ζωή της Τζωρτζίνας.

Επί­σης έχει πει ότι μετά τον θάνα­το της 9χρονης, μέλη­μα τους ήταν να αμυν­θούν σε όσα λέγο­νταν σε βάρος τους. Ανα­φέρ­θη­κε παράλ­λη­λα σε συμ­βά­ντα που υπέ­στη η 9χρονη ενώ ήταν σε ΜΕΘ. Αντί­στοι­χα μετά την συνά­ντη­ση που είχε στην ΓΑΔΑ το Σάβ­βα­το με την κατη­γο­ρου­μέ­νη και ο συνή­γο­ρος της κ. Παπα­δό­που­λος ανα­φέρ­θη­κε σε “περι­στα­τι­κά που συνέ­βη­σαν σε μέρες που η μητέ­ρα δεν ήταν μπροστά”.

Για την 33χρονη, η σημε­ρι­νή δια­δι­κα­σία απέ­χει παρα­σάγ­γας από μία συνέ­ντευ­ξη καθώς στο τέλος της θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με τις απο­φά­σεις της Ανα­κρί­τριας και του Εισαγ­γε­λέα που θα αφο­ρούν την στέ­ρη­ση ή μη της ελευ­θε­ρί­ας της.

Σε αυτήν τη δια­δι­κα­σία που ξεκι­νά για την Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου, φαί­νε­ται πως δεν θα έχει πια στο πλευ­ρό της τον πατέ­ρα των παι­διών της Μάνος Δασκα­λά­κης ο οποί­ος απο­κα­λώ­ντας την σύζυ­γό του “κατη­γο­ρου­μέ­νη” δήλω­σε πως “θέλει απα­ντή­σεις”, στά­ση με την οποία προ­οιω­νί­ζε­ται πλή­ρη δια­φο­ρο­ποί­η­σή του.

Η σημε­ρι­νή μέρα για την Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου ανα­μέ­νε­ται πως θα είναι μεγά­λη και επί­πο­νη, όμως, όπως ανα­φέ­ρουν δικα­στι­κοί και νομι­κοί, μετά το τέλος της απο­λο­γί­ας θα αρχί­σει η κύρια έρευ­να για την υπό­θε­ση και θα δρο­μο­λο­γη­θούν και άλλες εξε­λί­ξεις με συγκε­κρι­μέ­νες ανα­κρι­τι­κές πρά­ξεις που ανα­μέ­νε­ται να γίνουν .

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο