Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στην Ανακρίτρια για την Μαλένα και την Ίριδα- Το μεσημέρι στο ΜΟΔ για την Τζωρτζίνα

Στις 9 το πρωί η Ανα­κρί­τρια που ερευ­νά τους θανά­τους των μικρό­τε­ρων κορι­τσιών της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη ανα­μέ­νει την κατη­γο­ρού­με­νη μητέ­ρα τους, Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου, για την απο­λο­γία της . Τρεις ώρες μετά, η 34χρονη καλεί­ται να βρε­θεί ξανά στο εδώ­λιο του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου, ενώ­πιον του οποί­ου ξεκί­νη­σε την Δευ­τέ­ρα η δίκη της για τον θάνα­το της πρώ­της κόρης της.

Η γυναί­κα που χρε­ώ­νε­ται τους θανά­τους των τριών παι­διών της, νωρίς το πρωί θα μετα­χθεί από τις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού, όπου κρα­τεί­ται για “ανθρω­πο­κτο­νία τετε­λε­σμέ­νη και σε από­πει­ρα” σε βάρος της 9χρονης Τζωρ­τζί­νας ‚στο γρα­φείο της 35ης Τακτι­κής Ανα­κρί­τριας η οποία της απο­δί­δει κατη­γο­ρί­ες για τους θανά­τους της δεύ­τε­ρης κόρης της Μαλέ­νας και του τελευ­ταί­ου παι­διού της, της 6 μηνών Ίριδας.

Η κατη­γο­ρία για την οποία θα λογο­δο­τή­σει σήμε­ρα στην Ανα­κρί­τρια η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου αφο­ρά το αδί­κη­μα της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση κατά συρ­ροή. Η δικο­γρα­φία περι­λαμ­βά­νει τον θάνα­το της 3,5 ετών Μαλέ­νας στις 13 Απρι­λί­ου 2019 στο Νοσο­κο­μείο Αγλαϊα Κυρια­κού, όπου το κορι­τσά­κι είχε κάνει επι­τυ­χή θερα­πεία για «λεμ­φα­δε­νί­τι­δα τρα­χή­λου δεξιάς γνά­θου» και θα έπαιρ­νε εξι­τή­ριο άμε­σα και τον θάνα­το της έξι μηνών Ίρι­δας στις 21 Μαρ­τί­ου 2021 στο δωμά­τιο που κοι­μό­ταν με την μεγά­λη της αδελ­φή Τζωρτζίνα.

Σύμ­φω­να με τον συνή­γο­ρο της 34χρονης, Αλέ­ξη Κού­για, η εντο­λέ­ας του, μετά από τρεις προ­θε­σμί­ες που έχει λάβει, σήμε­ρα θα απο­λο­γη­θεί στην δικα­στι­κή λει­τουρ­γό, στην οποία θα προ­σκο­μί­σει απο­λο­γη­τι­κό υπό­μνη­μα 120 σελίδων.

Όπως εκτι­μά­ται, η απο­λο­γη­τι­κή δια­δι­κα­σία θα διαρ­κέ­σει πολ­λές ώρες και η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου δεν ανα­μέ­νε­ται να δώσει “παρών” στο άλλο μέτω­πο που έχει ανοι­κτό. Έτσι το ΜΟΔ , όπως έχει ήδη συμ­φω­νη­θεί , εφό­σον η κατη­γο­ρου­μέ­νη δεν θα μπο­ρεί να παρα­στεί λόγω της απο­λο­γί­ας της στην ανα­κρί­τρια , θα δώσει δια­κο­πή της συνε­δρί­α­σης για άλλη δικάσιμο.

Η θέση που θα εκφρά­σει στην Ανα­κρί­τρια η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου είναι πάγια και από την αρχή της ποι­νι­κής εμπλο­κής της δια­τυ­πω­μέ­νη: Αρνεί­ται ότι σκό­τω­σε τα δύο κορι­τσά­κια όπως αρνεί­ται ότι είναι υπαί­τια και για τον θάνα­το της Τζωρ­τζί­νας. Ο κ. Κού­γιας έχει εκφρά­σει δημό­σια την θέση της εντο­λέ­ως του πως η υπό­θε­ση της 34χρονης απο­τε­λεί “την δικα­στι­κή πλά­νη του αιώ­να”. Μία “πλά­νη” που σύμ­φω­να με την υπε­ρά­σπι­ση της μητέ­ρας των τριών παι­διών, εν πολ­λοίς οφεί­λε­ται σε λαν­θα­σμέ­νες εκτι­μή­σεις ιατρο­δι­κα­στών αλλά και σε απου­σία σοβα­ρών αντε­πι­χει­ρη­μά­των από την προη­γού­με­νη νομι­κή εκπρο­σώ­πη­ση της κατη­γο­ρου­μέ­νης. Κατά τον κ. Κού­για , η γνω­μο­δό­τη­ση των ιατρο­δι­κα­στών Νίκου Καρα­κού­κη και Νίκου Καλό­γρηα σε ότι αφο­ρά τα δύο μικρό­τε­ρα παι­διά της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη, είναι “κωμι­κού περιε­χο­μέ­νου” και θα καταρ­ρι­φθεί με πλή­θος επι­στη­μο­νι­κών εκτι­μή­σε­ων ιατρο­δι­κα­στών που ως μάρ­τυ­ρες ειδι­κών γνώ­σε­ων ή πραγ­μα­το­γνώ­μο­νες θα δώσουν εντε­λώς άλλη διά­στα­ση στην υπόθεση.

Η σημε­ρι­νή δια­δι­κα­σία θεω­ρεί­ται κρί­σι­μη για την συνο­λι­κή εξέ­λι­ξη της ποι­νι­κής εμπλο­κής της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου, με τον συνή­γο­ρο της να έχει δηλώ­σει πριν λίγο και­ρό, πως ανα­μέ­νει ή επι­διώ­κει με την παρά­θε­ση πλη­θώ­ρας επι­στη­μο­νι­κών δεδο­μέ­νων, ότι η εντο­λέ­ας του δεν θα κρι­θεί προ­φυ­λα­κι­στέα για αυτήν την δικογραφία.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η ποι­νι­κή πορεία συγκε­κρι­μέ­νης δικο­γρα­φί­ας φαί­νε­ται πως δεν αφή­σει ανε­πη­ρέ­α­στη την εξε­λισ­σό­με­νη ‚πλέ­ον, δίκη για την Τζωρτζίνα.

Αν με το πέρας της ανά­κρι­σης, που από σήμε­ρα μετά την απο­λο­γία της 34χρονης, μετρά αντί­στρο­φα για την ολο­κλή­ρω­ση της, το Συμ­βού­λιο που θα κρί­νει την υπό­θε­ση δια­τά­ξει την παρα­πο­μπή της 34χρονης και για τα δύο μικρό­τε­ρα παι­διά της , πρό­θε­ση της υπε­ρά­σπι­σης της είναι να αιτη­θεί να συνε­νω­θούν οι δύο δικο­γρα­φί­ες ώστε η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου να δικα­στεί σε μία δίκη για όλες τις βαριές εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες κατά των παι­διών της, που της απο­δί­δο­νται. Αν πάλι , το Συμ­βού­λιο απο­φαν­θεί ότι η 34χρονη δεν πρέ­πει να παρα­πεμ­φθεί σε δίκη, ο αντί­κτυ­πος μίας τέτοιας δικα­στι­κής κρί­σης θα είναι αναμ­φί­βο­λα ένα ισχυ­ρό χαρ­τί για την κατη­γο­ρού­με­νη για την δίκη που ξεκί­νη­σε στο ΜΟΔ για την Τζωρτζίνα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο