Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Ανακοίνωσε «δραστικό» περιορισμό της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές Κιέβου και Τσερνίγκιφ

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι περιο­ρί­ζει «δρα­στι­κά» την στρα­τιω­τι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα στις περιο­χές του Κιέ­βου και του Τσερ­νί­γκιφ της Ουκρα­νί­ας, μετά τις «ουσια­στι­κές» ουκρα­νο­ρω­σι­κές συνο­μι­λί­ες στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη δήλω­σαν ρώσοι διαπραγματευτές.

«Καθώς οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις επί συμ­φω­νί­ας ουδε­τε­ρό­τη­τας και μη πυρη­νι­κού στά­τους της Ουκρα­νί­ας εισέρ­χο­νται σε πρα­κτι­κή διά­στα­ση (…) απο­φα­σί­σθη­κε, για την ενί­σχυ­ση της αμοι­βαί­ας εμπι­στο­σύ­νης, ο δρα­στι­κός περιο­ρι­σμός της στρα­τιω­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας με κατεύ­θυν­ση το Κίε­βο και το Τσερ­νί­γκιφ», ανα­κοί­νω­σε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο ρώσος υφυ­πουρ­γός Αμυ­νας Αλε­ξά­ντρ Φόμιν.

Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας Βλα­ντί­μιρ Μεντίν­σκι έκα­νε λόγο για «ουσια­στι­κές συνομιλίες».

Η Ουκρα­νία πρό­τει­νε την υιο­θέ­τη­ση ενός καθε­στώ­τος ουδε­τε­ρό­τη­τας με αντάλ­λαγ­μα εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας κατά τον τελευ­ταίο γύρο των συνο­μι­λιών με τη Ρωσία, γεγο­νός που σημαί­νει ότι δεν θα εντα­χθεί σε στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες ούτε θα φιλο­ξε­νή­σει στρα­τιω­τι­κές βάσεις, είπαν σήμε­ρα ουκρα­νοί διαπραγματευτές.

Οι προ­τά­σεις θα περι­λαμ­βά­νουν ακό­μη μια 15ετή περί­ο­δο δια­βου­λεύ­σε­ων για το καθε­στώς της προ­σαρ­τη­μέ­νης Κρι­μαί­ας και θα ισχύ­σουν μόνο αν υπάρ­ξει πλή­ρης κατά­παυ­ση του πυρός, είπαν οι δια­πραγ­μα­τευ­τές στους δημο­σιο­γρά­φους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προ­τά­σεις αυτές είναι οι πιο λεπτο­με­ρείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγ­μής εκφρά­σει δημο­σί­ως η Ουκρανία.

Προ­βλέ­πουν επί­σης εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας παρό­μοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλα­δή περί συλ­λο­γι­κής άμυνας.

Η Πολω­νία, το Ισρα­ήλ, η Τουρ­κία και ο Κανα­δάς θα μπο­ρού­σαν να συγκα­τα­λέ­γο­νται στους εγγυ­η­τές ασφαλείας.

“Αν κατα­φέ­ρου­με να εμπε­δώ­σου­με αυτές τις βασι­κές δια­τά­ξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμε­λιώ­δες, τότε η Ουκρα­νία θα είναι σε θέση να διορ­θώ­σει το σημε­ρι­νό καθε­στώς της ως χώρας που δεν ανή­κει στο μπλοκ και ως μη πυρη­νι­κό κρά­τος με την μορ­φή της μόνι­μης ουδε­τε­ρό­τη­τας”, είπε ο δια­πραγ­μα­τευ­τής Ολε­ξά­ντερ Τσάλι.

“Δεν θα φιλο­ξε­νή­σου­με ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις στο έδα­φός μας, ούτε θα ανα­πτύ­ξου­με στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στο έδα­φός μας και δεν θα εντα­χθού­με σε στρα­τιω­τι­κο-πολι­τι­κές συμ­μα­χί­ες”, είπε ο ίδιος σε σχό­λιά του που μετα­δό­θη­καν από την ουκρα­νι­κή εθνι­κή τηλεόραση.

“Οι στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στο έδα­φός μας θα πραγ­μα­το­ποιού­νται με τη συναί­νε­ση των εγγυ­η­τριών χωρών”, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Δεν υπήρ­χε αρκε­τό υλι­κό στις παρού­σες ουκρα­νι­κές προ­τά­σεις που να εγγυά­ται μια συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι και στον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, είπαν οι ουκρα­νοί δια­πραγ­μα­τευ­τές προ­σθέ­το­ντας ότι ανα­μέ­νουν την απά­ντη­ση της Μόσχας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο