Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Διώκεται επειδή δημοσίευσε στο διαδίκτυο φράση κατά των αντικομμουνιστών!

Η είδη­ση έρχε­ται από την Ρωσία, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως τριά­ντα χρό­νια μετά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στην ΕΣΣΔ η δρά­ση των κομ­μου­νι­στών συνε­χί­ζει να ενο­χλεί το αστι­κό κατε­στη­μέ­νο της χώρας.

Αυτήν την φορά, στο στό­χα­στρο των ρωσι­κών αρχών μπή­κε ο… αντι-αντι­κομ­μου­νι­σμός! Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ένα μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος από την Αγ. Πετρού­πο­λη (Λενιν­γκραντ), ο Αλε­ξέι Φιλίπ­ποφ, κατη­γο­ρεί­ται για «υπο­δαύ­λι­ση μίσους». Ποιό ήταν όμως το «έγκλη­μα» του Φιλίπποφ;

Όπως ανα­φέ­ρουν ρώσι­κα ΜΜΕ, to 2017 το μέλος του ΚΚ είχε δημο­σιεύ­σει στο προ­φίλ του στην πλατ­φόρ­μα Vkontakte φωτο­γρα­φία του Γάλ­λου φιλό­σο­φου Ζαν Πωλ Σαρτρ την οποία συνό­δευε με την ακό­λου­θη φρά­ση: «Κάθε αντι­κομ­μου­νι­στής είναι σκύλος/μπάσταρδος»!

Ειδή­μο­νες του Πανε­πι­στη­μί­ου της Αγ.Πετρούπολης κατέ­λη­ξαν στο εμβρι­θές συμπέ­ρα­σμα ότι η συγκε­κρι­μέ­νη ανάρ­τη­ση «εμπε­ριέ­χει στοι­χεία εξευ­τε­λι­σμού της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας στη βάση πολι­τι­κού και ιδε­ο­λο­γι­κού μίσους»!!!

Σύμ­φω­να με τον Αλε­ξά­ντερ Ρογκό­σκιν, μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στην Πετρού­πο­λη, οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές αδυ­να­τού­σαν να βρουν την εν λόγω φρά­ση στα έργα του Σαρτρ που έχουν δημο­σιευ­θεί στη Ρωσία και, ως εκ τού­του, χρέ­ω­σαν το ρητό στον Φιλίπ­ποφ! Όπως ανα­φέ­ρει σε δημο­σιεύ­μά της η ιστο­σε­λί­δα «The Insider», το 2020 το γρα­φείο του εισαγ­γε­λέα ζήτη­σε από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών να βρει όλους όσους ανα­πα­ρή­γα­γαν την εν λόγω φρά­ση στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Από την έρευ­να προ­έ­κυ­ψαν 28 άτο­μα στη Ρωσία και άλλα 15 στο εξωτερικό.

Η δημο­σί­ευ­ση του Αλ. Φιλίπ­ποφ για την οποία διώκεται.

Η δικη­γό­ρος του Φιλίπ­ποφ, Τατιά­να Ντια­τσκό­βα, απορ­ρί­πτει τις κατη­γο­ρί­ες μη στοι­χειο­θε­τη­μέ­νες καθώς, όπως σημειώ­νει, βασί­ζο­νται σε αυθαί­ρε­τη ερμη­νεία της νομο­θε­σί­ας περί «υπο­δαύ­λι­ση μίσους». Ο νόμος σύμ­φω­να με τον οποίο διώ­κε­ται ο Αλ. Φιλίπ­ποφ κάνει λόγο για «υπο­κί­νη­ση μίσους στη βάση φύλου, εθνι­κό­τη­τας, γλώσ­σας, κατα­γω­γής, θρη­σκεί­ας ή συμ­με­το­χής σε κοι­νω­νι­κή ομά­δα». ‘Οπως ανα­φέ­ρει η Ντια­τσκό­βα ο νόμος δεν κάνει καμία ανα­φο­ρά σε «πολι­τι­κές από­ψεις» και επο­μέ­νως η διώ­ξη του πελά­τη της δεν έχει κανέ­να νομι­κό έρεισμα.

«Κατέ­θε­σα ερώ­τη­μα στο γρα­φείο του εισαγ­γε­λέα πως είναι δυνα­τόν να διώ­κε­ται ένας άνθρω­πος για μια φρά­ση η οποία δεν εμπε­ριέ­χει στην λίστα «εξτρε­μι­στι­κών ενερ­γειών» και δεν έλα­βα καμία απά­ντη­ση», υπο­γραμ­μί­ζει η Ντιατσκόβα.

Σημειώ­νε­ται ότι η εν λόγω φρά­ση εμπε­ριέ­χε­ται στο κεί­με­νο του Σαρτρ με τίτλο «Ο Μωρίς Μερ­λώ-Ποντύ είναι ζωντα­νός», το οποίο ο Γάλ­λος φιλο­σό­φος έγρα­ψε μετά τον θάνα­το του φίλου του. Η φρά­ση στα γαλ­λι­κά είναι «Tout anticommuniste est un chien», το οποίο μετα­φρα­σμέ­νο κατά λέξη σημαί­νει «Κάθε αντι­κομ­μου­νι­στής είναι σκύ­λος». Ωστό­σο, στη μετά­φρα­ση από τη γαλ­λι­κή στη ρώσι­κη γλώσ­σα, το «chien» μπο­ρεί να απο­δο­θεί και ως «μπά­σταρ­δος».

Το ερώ­τη­μα, επο­μέ­νως, είναι το εξής: Χάθη­καν οι ρωσι­κές αρχές στη… μετά­φρα­ση της φρά­σης του Σαρτρ ή ψάχνουν διά­φο­ρους τρό­πους, άμε­σους και έμμε­σους, για να ποι­νι­κο­ποι­ή­σουν την κομ­μου­νι­στι­κή ιδεολογία;

Πηγή: idcommunism.com

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο