Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Η καπηλεία και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας: Όταν «το ένα (αντικομμουνιστικό) χέρι νίβει το άλλο»

Οι αντι­κομ­μου­νι­στι­κές ανα­φο­ρές του Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν στο διάγ­γελ­μά του για την έναρ­ξη της εισβο­λής στην Ουκρα­νία,  όπως: «Στα­λι­νι­κή δικτα­το­ρία», «ολο­κλη­ρω­τι­κό καθε­στώς», «κόκ­κι­νη τρο­μο­κρα­τία» κ.ο.κ., καθώς και οι ισχυ­ρι­σμοί του περί διόρ­θω­σης των λαθών που έγι­ναν από τον Λένιν και τη σοσια­λι­στι­κή — σοβιε­τι­κή εξου­σία επί ΕΣΣΔ, υπεν­θύ­μι­σαν με τον πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τρό­πο ότι η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται σε αντα­γω­νι­σμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο ξανα­γρά­ψι­μο της Ιστο­ρί­ας και στον αντι­κομ­μου­νι­σμό στα εδά­φη της πρώ­ην ΕΣΣΔ, συνα­γω­νι­ζό­με­νη «στα ίσα» με το ευρω­α­τλα­ντι­κό στρατόπεδο.

Αν στις χώρες της ΕΕ κατε­δα­φί­ζουν μνη­μεία της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης, μέσα στη Ρωσία σηκώ­νουν μνη­μεία -«ανά­θε­μα» στην περί­ο­δο της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης και των κατα­κτή­σε­ών της. Την ίδια ώρα η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση και η αστι­κή τάξη της χώρας έχει να αντι­με­τω­πί­σει, ακό­μα και σήμε­ρα, 30 και πλέ­ον χρό­νια μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, τη νοσταλ­γία μεγά­λων τμη­μά­των του λαού για όσα είχε κατα­κτή­σει να απο­λαμ­βά­νει την περί­ο­δο της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης, προ­σπα­θώ­ντας, όταν την βολεύ­ει, να καπη­λευ­τεί τα φιλο­σο­βιε­τι­κά και αντι­φα­σι­στι­κά αισθή­μα­τα του ρωσι­κού λαού.

Κι αν χαρα­κτη­ρι­στι­κό αυτής της καπη­λεί­ας είναι το δήθεν «αντι­φα­σι­στι­κό περι­τύ­λιγ­μα» με το οποίο σερ­βί­ρο­νται στο ρωσι­κό λαό τα συμ­φέ­ρο­ντα των ντό­πιων μονο­πω­λί­ων στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ένα άλλο χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το μνη­μείο του δια­βό­η­του «Τεί­χους του Πέν­θους» στη Μόσχα, που ανε­γέρ­θη­κε από τη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση για να «τιμή­σει» τα «θύμα­τα του Στα­λι­νι­σμού» στην ΕΣΣΔ, όμοιο με αυτά που «στή­νουν» αστι­κές κυβερ­νή­σεις σε άλλες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες της Ευρώ­πης. Πρό­κει­ται για ένα «μνη­μείο» που έχει στη­θεί στο κέντρο της Μόσχας, 3,5 χιλιό­με­τρα από την Κόκ­κι­νη Πλα­τεία, το οποίο εγκαι­νιά­στη­κε από τον Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν στις 30 Οκτώ­βρη 2017.

Και αν η ΕΕ έχει μετα­τρέ­ψει ‑θεσμι­κά του­λά­χι­στον- την 9η Μάη από Ημέ­ρα Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών σε «Ημέ­ρα της Ευρώ­πης» και έχει καθιε­ρώ­σει την 23η Αυγού­στου σε ημέ­ρα μνή­μης των θυμά­των του ναζι­σμού και του κομ­μου­νι­σμού, η Ρωσία έχει ήδη καθιε­ρώ­σει την 30ή Οκτώ­βρη ως ημέ­ρα μνή­μης των θυμά­των του στα­λι­νι­σμού και του ολο­κλη­ρω­τι­σμού! Αντί­στοι­χα οι ρωσι­κές κυβερ­νή­σεις και η άρχου­σα τάξη αξιο­ποιούν την 9η Μάη για να την απο­νευ­ρώ­σουν από το καθο­ρι­στι­κό στοι­χείο της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, δηλα­δή τη συμ­βο­λή της ΕΣΣΔ ως σοσια­λι­στι­κής χώρας και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού ως στρα­τού του πρώ­του εργα­τι­κού κρά­τους της Ιστορίας.

Εκτός από το μνη­μείο, η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση έχει θεσπί­σει και τις λεγό­με­νες Πλά­κες Μνή­μης, πάντα για τα «θύμα­τα του στα­λι­νι­σμού». Πρό­κει­ται για μεταλ­λι­κές πλά­κες με τα στοι­χεία ατό­μων που συνε­λή­φθη­σαν, δικά­στη­καν και κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνα­το τη δεκα­ε­τία του 1920–1930 και στή­νο­νται στα σπί­τια των αντεπαναστατών.

Μάλι­στα, σύμ­φω­να με τον νόμο που θέσπι­σε τις πλά­κες αυτές, αρκεί μια απλή αίτη­ση κάποιου μέλους της οικο­γέ­νειας του εκτε­λε­σμέ­νου για να εγκα­τα­στα­θεί η πλά­κα όπου ορί­σει αυτός…

Και φυσι­κά, η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα δεν θα μπο­ρού­σε να θεω­ρη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­νη χωρίς ένα μου­σείο όπως αυτά που έχουν ξεφυ­τρώ­σει στην Πρά­γα, στο Βερο­λί­νο και σε άλλες πόλεις πρώ­ην σοσια­λι­στι­κών χωρών. Πρό­κει­ται για το «Μου­σείο των Γκού­λαγκ», που εγκαι­νιά­στη­κε το 2015, αντι­κα­θι­στώ­ντας το προη­γού­με­νο το οποίο κρί­θη­κε «μικρό»…

Σε αυτό το έδα­φος, με «μαέ­στρο» το ρωσι­κό αστι­κό κρά­τος, ανα­πτύσ­σουν τη δρά­ση τους στο εσω­τε­ρι­κό της Ρωσί­ας πλή­θος φασι­στι­κών, αντι­κομ­μου­νι­στι­κών ομάδων.

Αν κάτι επι­βε­βαιώ­νει ο εντει­νό­με­νος αντι­κομ­μου­νι­σμός και στα δύο στρα­τό­πε­δα ληστών που συγκρού­ο­νται σήμε­ρα στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας είναι τους στίχους:

«Από κοι­νού σαν γρύ­λι­σαν ”Αρκού­δα” και ”Γερά­κια” πως φταί­νε για όσα γίνο­νται του Στά­λιν τα μουστάκια…». 

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο