Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Η Μόσχα ζητά έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθεί η “προβοκάτσια” στην Μπούτσα

Η Ρωσία ζήτη­σε να συγκλη­θεί αύριο Δευ­τέ­ρα το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για να συζη­τη­θεί η «προ­βο­κά­τσια των Ουκρα­νών ριζο­σπα­στών» την πόλη Μπού­τσα, ανα­κοί­νω­σε απόψε.

«Υπό το πρί­σμα της κραυ­γα­λέ­ας πρό­κλη­σης Ουκρα­νών ριζο­σπα­στών στην Μπού­τσα, η Ρωσία ζήτη­σε να συγκλη­θεί το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ» ανέ­φε­ρε ο Ντμί­τρι Πολάν­σκι, ο πρώ­τος ανα­πλη­ρω­τής μόνι­μος αντι­πρό­σω­πος της χώρας στα Ηνω­μέ­να Έθνη, σε ανάρ­τη­σή του στο Telegram.

Οι Ουκρα­νοί κατη­γο­ρούν τις ρωσι­κές δυνά­μεις για σφα­γή αμά­χων στην πόλη αυτήν, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ενας πόλε­μος ανα­κοι­νώ­σε­ων για την πόλη Μπού­τσα της Ουκρα­νί­ας που βρέ­θη­καν πτώ­μα­τα με πολι­τι­κά ρού­χα έχει ξεσπά­σει μετα­ξύ Αμε­ρι­κα­νών και Ευρω­παί­ων από τη μία και την Ρώσων από την άλλη.

Οι σοροί βρέ­θη­καν αφού ο ρωσι­κός στρα­τός εγκα­τέ­λει­ψε την πόλη και έφτα­σε εκεί ο στρα­τός της Ουκρα­νί­ας. Έπει­τα άρχι­σαν οι κατη­γο­ρί­ες σε βάρος της Μόσχας που θεω­ρεί ότι είναι σκηνοθετημένες.

Το όλο θέμα έχει πάρει έχει πάρει σοβα­ρές δια­στά­σεις με την Γερ­μα­νία να ζητά επι­πλέ­ον κυρώ­σεις κατά της Ρωσί­ας και να προ­τεί­νει στην ΕΕ να απο­φα­σί­σει τον τερ­μα­τι­σμό των παρα­δό­σε­ων ρωσι­κού φυσι­κού αερίου.

Για σκηνοθεσία μιλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­φέ­ρει ότι όλες οι φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο που δημο­σί­ευ­σε το καθε­στώς του Κιέ­βου, που φέρο­νται να μαρ­τυ­ρούν κάποιου είδους «εγκλή­μα­τα» από Ρώσους στρα­τιω­τι­κούς στην πόλη Μπού­τσα, είναι άλλη μια σκη­νο­θε­τη­μέ­νη πρό­κλη­ση για τα δυτι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Κάνει λόγο για «άλλη μια προβοκάτσια».

Ανα­φέ­ρει πως κατά τη διάρ­κεια που η πόλη Μπού­τσα, στην περιο­χή του Κιέ­βου, βρι­σκό­ταν υπό τον έλεγ­χο του ρωσι­κού στρα­τού, «ούτε ένας ντό­πιος κάτοι­κος δεν υπέ­φε­ρε από βίαιες ενέρ­γειες», πως ο ρωσι­κός στρα­τός μοί­ρα­σε 452 τόνους ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας σε πολί­τες της πόλης, οι οποί­οι κυκλο­φο­ρού­σαν ελεύ­θε­ρα στην πόλη και χρη­σι­μο­ποιού­σαν τα κινη­τά τους τηλέ­φω­να. Ανα­φέ­ρει ακό­μα πως οι έξο­δοι από την πόλη δεν ήταν απο­κλει­σμέ­νες και όλοι οι ντό­πιοι είχαν την ευκαι­ρία να ταξι­δέ­ψουν ελεύ­θε­ρα στο βορ­ρά, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Λευκορωσίας.

Το Ρωσι­κό υπουρ­γείο Αμυ­νας λέει πως στα νότια προ­ά­στια της πόλης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών, έπε­σαν βόμ­βες και πύραυ­λοι από τις Ένο­πλες Δυνά­μεις της Ουκρανίας.

Ανα­φέ­ρει ότι όλες οι ρωσι­κές μονά­δες έφυ­γαν εντε­λώς από την Μπού­τσα στις 30 Μαρ­τί­ου, αυτό συνέ­βη την επο­μέ­νη των ρωσο­τουρ­κι­κών συνο­μι­λιών στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. «Επι­πλέ­ον, στις 31 Μαρ­τί­ου, ο δήμαρ­χος της πόλης Bucha, Anatoly Fedoruk, επι­βε­βαί­ω­σε στο μήνυ­μά του μέσω βίντεο ότι δεν υπήρ­χαν Ρώσοι στρα­τιώ­τες στην πόλη, αλλά δεν ανέ­φε­ρε καν ότι κάτοι­κοι της περιο­χής πυρο­βο­λή­θη­καν στους δρό­μους με δεμέ­να χέρια» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας. Δηλώ­νει ότι δεν εκπλήσ­σε­ται που «όλα τα λεγό­με­να για “απο­δεί­ξεις εγκλη­μά­των” στη Μπού­τσα εμφα­νί­στη­καν μόλις την τέταρ­τη ημέ­ρα, όταν αξιω­μα­τι­κοί της SBU (Υπη­ρε­σία Ασφα­λεί­ας της Ουκρα­νί­ας) και εκπρό­σω­ποι της ουκρα­νι­κής τηλε­ό­ρα­σης έφτα­σαν στην πόλη».

«Είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κό το γεγο­νός ότι όλα τα πτώ­μα­τα των ανθρώ­πων των οποί­ων οι εικό­νες δημο­σιεύ­θη­καν από το καθε­στώς του Κιέ­βου, μετά από του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις ημέ­ρες, δεν έχουν γίνει άκαμ­πτα, δεν έχουν χαρα­κτη­ρι­στι­κές πτω­μα­τι­κές κηλί­δες και υπάρ­χει αίμα στις πλη­γές. Όλα αυτά επι­βε­βαιώ­νουν αδιαμ­φι­σβή­τη­τα ότι οι φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο από την Μπού­τσα είναι άλλη μια σκη­νο­θε­τη­μέ­νη παρά­στα­ση του καθε­στώ­τος του Κιέ­βου για τα δυτι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, όπως έγι­νε και στη Μαριού­πο­λη με το μαιευ­τή­ριο καθώς και σε άλλες πόλεις, κατα­λή­γει το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσίας.

Για ρωσικό έγκλημα μιλούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μιλούν «ωμό­τη­τες σε βάρος αμά­χων» που φέρε­ται να διέ­πρα­ξαν οι ρωσι­κές δυνά­μεις στην Μπού­τσα, και εκτι­μούν ότι η απο­χώ­ρη­ση των Ρώσων από την περιο­χή αυτή δεν απο­τε­λεί «πραγ­μα­τι­κή απο­χώ­ρη­ση», ούτε δίνει ελπί­δες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικό­νες είναι γρο­θιά στο στο­μά­χι», υπο­στή­ρι­ξε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν μιλώ­ντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του τι συμ­βαί­νει καθη­με­ρι­νά, όσο συνε­χί­ζε­ται η βαναυ­σό­τη­τα της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας. Για αυτό πρέ­πει να στα­μα­τή­σει», είπε.

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας επα­νέ­λα­βε ότι η Ουά­σινγ­κτον θα βοη­θή­σει στην τεκ­μη­ρί­ω­ση «εγκλη­μά­των πολέ­μου» ώστε οι υπεύ­θυ­νοι «να λογο­δο­τή­σουν». Απέ­φυ­γε όμως να τα χαρα­κτη­ρί­σει «εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας» ή ακό­μη και πρά­ξεις «γενο­κτο­νί­ας».

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ είπε ότι στην Μπού­τσα δια­πρά­χθη­κε «μια θηριω­δία, πρω­το­φα­νής για την Ευρώ­πη εδώ και δεκα­ε­τί­ες». Πρό­σθε­σε πως «είναι απο­λύ­τως απα­ρά­δε­κτο να σκο­τώ­νο­νται άμα­χοι και αυτό υπο­γραμ­μί­ζει πόσο σημα­ντι­κό είναι να τερ­μα­τι­στεί αυτός ο πόλεμος».

Όταν ρωτή­θη­κε για την απο­χώ­ρη­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων από την περιο­χή του Κιέ­βου, εμφα­νί­στη­κε επι­φυ­λα­κτι­κός: «Δεν πρέ­πει να είμα­στε πολύ αισιό­δο­ξοι» επει­δή «φοβό­μα­στε ότι θα αυξη­θούν οι επι­θέ­σεις, κυρί­ως στη νότια και την ανα­το­λι­κή» Ουκρα­νία. «Δεν είναι πραγ­μα­τι­κή απο­χώ­ρη­ση, είναι μάλ­λον μια προ­σαρ­μο­γή της στρα­τη­γι­κής τους», ανέφερε.

Ο Μπλίν­κεν είπε ακό­μα ότι η Ουά­σινγ­κτον κάνει ό,τι μπο­ρεί για να στη­ρί­ξει τους Ουκρα­νούς, κυρί­ως με όπλα.

«Όσον αφο­ρά το μέλ­λον, εμείς, με τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους μας, θέλου­με να κάνου­με ό,τι είναι δυνα­τόν ώστε να δια­σφα­λί­σου­με ότι αυτό δεν θα ξανα­συμ­βεί ποτέ. Και ότι η Ουκρα­νία θα έχει τα μέσα για να αμύ­νε­ται, να απο­τρέ­πει μια επί­θε­ση της Ρωσί­ας», είπε, χωρίς να επι­βε­βαιώ­σει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επι­σή­μως να ανα­λά­βουν ρόλο «εγγυ­ή­τριας δύνα­μης» για την ασφά­λεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίν­κλεν θα βρί­σκε­ται την Τετάρ­τη και την Πέμ­πτη στις Βρυ­ξέλ­λες, για τις υπουρ­γι­κές συνό­δους του ΝΑΤΟ και της G7.

Με ΝΑΤΟϊ­κή φρα­σε­ο­λο­γία ανα­φέρ­θη­κε στην Μπού­τσα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης γρά­φο­ντας στο Twitter πως «οι δρά­στες πρέ­πει να λογο­δο­τή­σουν. Η Ελλά­δα στέ­κε­ται στο πλευ­ρό της Ουκρανίας».

Τον τερ­μα­τι­σμό των παρα­δό­σε­ων ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου ζητά από την ΕΕ η Γερ­μα­νία μετά τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα της Μπού­τσα.

«Πρέ­πει να δοθεί μια απά­ντη­ση. Τέτοια εγκλή­μα­τα δεν πρέ­πει να μένουν ανα­πά­ντη­τα» φέρε­ται να είπε η υπουρ­γός Άμυ­νας Κρι­στί­νε Λάμπρεχτ σε μια συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε. Σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση του υπουρ­γεί­ου στο Twitter, η Κ. Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρω­παί­οι υπουρ­γοί θα πρέ­πει να συζη­τή­σουν τον τερ­μα­τι­σμό των παρα­δό­σε­ων ρωσι­κού φυσι­κού αερίου.

Ο καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Όλαφ Σολτς είπε σήμε­ρα ότι οι χώρες της Δύσης θα απο­φα­σί­σουν για την επι­βο­λή περαι­τέ­ρω κυρώ­σε­ων σε βάρος της Ρωσί­ας εντός των επό­με­νων ημε­ρών, με αφορ­μή τις «ωμό­τη­τες» που διέ­πρα­ξαν οι Ρώσοι στρα­τιώ­τες στην Μπού­τσα και πρό­σθε­σε ότι «θα συνε­χί­σου­με να δια­θέ­του­με όπλα στην Ουκρανία».

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο