Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι εγκαινιάζει πρώτη στο μετρό της, σύστημα πληρωμών με βάση την αναγνώριση προσώπου

Το εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο του μετρό της Μόσχας (επί­τευγ­μα και κλη­ρο­δό­τη­μα του σοσια­λι­σμού) εγκαι­νί­α­σε σήμε­ρα για το επι­βα­τι­κό κοι­νό, ένα σύστη­μα πλη­ρω­μής κομί­στρου που χρη­σι­μο­ποιεί τεχνο­λο­γία ανα­γνώ­ρι­σης προ­σώ­που σε περισ­σό­τε­ρους από 240 σταθ­μούς του, μια πρω­το­βου­λία που οι αρχές δήλω­σαν ότι είναι η πρώ­τη του είδους της στον κόσμο.

Η Μόσχα, μια πόλη με πλη­θυ­σμό 12,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, δια­θέ­τει ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα συστή­μα­τα βιντε­ο­ε­πι­τή­ρη­σης στον κόσμο. Έχει χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την τεχνο­λο­γία ανα­γνώ­ρι­σης προ­σώ­που για την επι­βο­λή της καρα­ντί­νας για την αντι­με­τώ­πι­ση της COVID-19, ενώ δια­δη­λω­τές που συμ­με­τεί­χαν σε πολι­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις έχουν επί­σης δηλώ­σει ότι η αστυ­νο­μία την έχει χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για προ­λη­πτι­κές συλ­λή­ψεις και κρατήσεις.

Τώρα οι αρχές δίνουν την δυνα­τό­τη­τα σε όσους χρη­σι­μο­ποιούν το μετρό να κάνουν χρή­ση της τεχνο­λο­γί­ας ανα­γνώ­ρι­σης προ­σώ­που για να πλη­ρώ­νουν το εισι­τή­ριό τους, μέσω ενός συστή­μα­τος που ονο­μά­ζε­ται «Face Pay» και είναι εγκα­τε­στη­μέ­νο σε περι­στρε­φό­με­νο μηχα­νι­σμό (τουρ­νι­κέ) που είναι εξο­πλι­σμέ­νος με κάμερες.

«Η Μόσχα είναι η πρώ­τη πόλη στον κόσμο όπου αυτό το σύστη­μα λει­τουρ­γεί σε τέτοια κλί­μα­κα», δήλω­σε ο Μαξίμ Λιξού­τοφ , επι­κε­φα­λής της διεύ­θυν­σης μετα­φο­ρών της ρωσι­κής πρωτεύουσας.

Ο Λιξού­τοφ δήλω­σε ότι η χρή­ση του «Face Pay» είναι προ­αι­ρε­τι­κή και πως οι άλλοι τρό­ποι πλη­ρω­μής παρα­μέ­νουν σε χρήση.

Μέχρι τώρα, πριν τεθεί σε λει­τουρ­γία το εν λόγω σύστη­μα, οι επι­βά­τες έπρε­πε να δώσουν την φωτο­γρα­φία τους και να τη συν­δέ­σουν με τις κάρ­τες μετα­κί­νη­σης και τις τρα­πε­ζι­κές τους κάρ­τες μέσω μιας εφαρ­μο­γής του μετρό της Μόσχας. Τώρα όσοι χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το μετρό, και είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στο «Face Pay» πρέ­πει απλώς να κοι­τά­ξουν σε μια κάμε­ρα που έχει τοπο­θε­τη­θεί σε ένα καθο­ρι­σμέ­νο διάδρομο.

Η διεύ­θυν­ση μετα­φο­ρών της πόλης δήλω­σε ότι τα δεδο­μέ­να των επι­βα­τών θα κρυ­πτο­γρα­φού­νται με ασφά­λεια. Ωστό­σο, ομά­δες που ασχο­λού­νται με την προ­στα­σία των ψηφια­κών δικαιω­μά­των, ισχυ­ρί­ζο­νται ότι το σύστη­μα θα μπο­ρού­σε να υπο­νο­μεύ­σει την ιδιω­τι­κό­τη­τα και τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.

Η Roskomsvoboda, μια ομά­δα που ασχο­λεί­ται με την προ­στα­σία των ψηφια­κών δικαιω­μά­των και της ελευ­θε­ρί­ας των πλη­ρο­φο­ριών, προει­δο­ποί­η­σε ότι το «Face Pay» θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για σκο­πούς παρακολούθησης.

Το γρα­φείο του δημάρ­χου της Μόσχας είχε ανα­κοι­νώ­σει το 2018, όταν η Ρωσία είχε φιλο­ξε­νή­σει το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο Ποδο­σφαί­ρου, ότι έθε­σε σε εφαρ­μο­γή ένα σύστη­μα ανα­γνώ­ρι­σης προ­σώ­που στο μετρό για τον εντο­πι­σμό κατα­ζη­τού­με­νων εγκληματιών.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο