Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: «Μπλόκο» στην συμμετοχή πρωτοκλασάτου υποψηφίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές

Δύο σχε­δόν μήνες πριν τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στη Ρωσία, η Κεντρι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή της χώρας εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση με την οποία απα­γο­ρεύ­ει έναν βασι­κό υπο­ψή­φιο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ), τον Πάβελ Γκρα­ντί­νιν, απ’ το να συμ­με­τά­σχει στην εκλο­γι­κή διαδικασία.

Ο Γκρα­ντί­νιν δεν είναι ένας τυχαί­ος υπο­ψή­φιος. Στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2018 ήταν ο υπο­ψή­φιος του ΚΚΡΟ ενά­ντια στον πρό­ε­δρο Βλ. Πού­τιν, απο­σπώ­ντας 12% των ψήφων. Είναι επί­σης γνω­στός ως ο επι­κε­φα­λής της αγρο­τι­κής συναι­τε­ρι­στι­κής εται­ρεί­ας «Σοβ­χοζ Λένιν» που βρί­σκε­ται λίγο έξω από την Μόσχα.

Σύμ­φω­να με ρώσι­ι­κα ΜΜΕ, η Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε τον απο­κλει­σμό του Γκρα­ντί­νιν από τις εκλο­γές αφού δια­πί­στω­σε ότι ο υπο­ψή­φιος του ΚΚΡΟ δια­θέ­τει μετο­χές σε εται­ρεία στο εξω­τε­ρι­κό, κάτι που απαγορεύεται.

Από την πλευ­ρά του, ο Π. Γκρα­ντί­νιν αρνεί­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά κάτι τέτοιο, αφή­νο­ντας σαφείς αιχ­μές ότι ο απο­κλει­σμός του από τις εκλο­γές είναι πολι­τι­κή απόφαση.

Την από­φα­ση της Κεντρι­κής Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής κατα­δί­κα­σε και ο ηγέ­της του ΚΚ Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας Γκε­νά­ντι Ζιου­γκά­νοφ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «ξεδιά­ντρο­πη και βρώ­μι­κη», ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι το ζήτη­μα θα οδη­γη­θεί στις δικα­στι­κές αίθουσες.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters, μια πρό­σφα­τη δημο­σκό­πη­ση έδει­ξε ότι το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και άλλες δυνά­μεις της αντι­πο­λί­τευ­σης θα μπο­ρού­σαν να κλο­νή­σουν σημα­ντι­κά την κυριαρ­χία του κόμ­μα­τος «Ενω­μέ­νη Ρωσία» του Πού­τιν στην κρα­τι­κή Δούμα.

Πηγή: idcommunism.com

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο