Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Οι αστοί τρέμουν ακόμη τον Στάλιν — Αποκαθηλώνουν αναμνηστική πλάκα στην Κρατική Νομική Ακαδημία

Εξή­ντα-τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά το θάνα­το του, ο Ιωσήφ Στά­λιν συνε­χί­ζει να απο­τε­λεί φόβη­τρο για την αστι­κή τάξη της Ρωσί­ας. Όταν δεν χύνουν τόνους μελά­νι για να συκο­φα­ντή­σουν τον σοσια­λι­σμό-κομ­μου­νι­σμό, οι αστοί προ­βαί­νουν σε.… απο­κα­θη­λώ­σεις μνη­μεί­ων που θυμί­ζουν την σοβιε­τι­κή περί­ο­δο. Σε ότι αφο­ρά δε τον Στά­λιν, η αστι­κή εξου­σία κάνει ότι μπο­ρεί για να “σβή­σει” από τη μνή­μη του ρώσι­κου λαού την προ­σφο­ρά του μπολ­σε­βί­κου ηγέ­τη στην υπό­θε­ση της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού. Όσα μνη­μεία κι’ αν απο­κα­θη­λώ­σουν όμως, όση λάσπη αντι­κομ­μου­νι­σμού κι’ αν ρίξουν, ο Ι.Β.Στάλιν παρα­μέ­νει- και θα παρα­μέ­νει- ψηλά στην συνεί­δη­ση της εργα­τι­κής τάξης.

Να η τελευ­ταία είδη­ση από τη Μόσχα:

Το Κρεμ­λί­νο λαμ­βά­νο­ντας υπ όψιν τις έντο­νες συζη­τή­σεις που προ­κά­λε­σε στου νομι­κούς κύκλους αλλά και εν γένει στους κόλ­πους της ρωσι­κής γνώ­μης, η τοπο­θέ­τη­ση επι­τοί­χιας ανα­μνη­στι­κής πλά­κας του Στά­λιν, στο κτί­ριο της Κρα­τι­κής Νομι­κής Ακα­δη­μί­ας τη Μόσχας, απο­φά­σι­σε να θέσει τέλος στην πρω­το­βου­λία αυτή που θεω­ρή­θη­κε ως μια προ­σπά­θεια απο­κα­τά­στα­σης του Στά­λιν, η δημο­τι­κό­τη­τα του οποί­ους σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη δημο­σκό­πη­ση εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται σε υψη­λά ποσο­στά (38%).

Με δεδο­μέ­νη την δυσα­ρέ­σκεια που προ­κά­λε­σε η πρω­το­βου­λία αυτή της διοί­κη­ση της Νομι­κής Ακα­δη­μί­ας, ο επι­κε­φα­λής του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των παρά την ρωσι­κή προ­ε­δρία Μιχα­ήλ Φεντό­τοφ, ζήτη­σε από τον πρύ­τα­νη της Κρα­τι­κής Νομι­κής Ακα­δη­μί­ας της Μόσχας Κου­τα­φίν Βίκτορ Μπλα­ζέ­γιεφ να αφαι­ρέ­σει την επι­τοί­χια ανα­μνη­στι­κή πλά­κα στην μνή­μη του Στά­λιν που τοπο­θε­τή­θη­κε πρό­σφα­τα εντός της σχολής.

Ο Φεντό­τοφ, στην έκκλη­ση του, επι­ση­μαί­νει ότι το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των με “μεγά­λη απο­ρία” έμα­θε ότι τοπο­θε­τή­θη­κε η ανα­μνη­στι­κή αυτή πλά­κα και ελπί­ζει ότι “η διοί­κη­ση της Νομι­κής Ακα­δη­μί­ας της Μόσχας, θα επα­νορ­θώ­σει άμε­σα το λάθος που διέ­πρα­ξε, το οποίο εξε­λή­φθη από αρκε­τούς ως από­πει­ρα απο­κα­τά­στα­σης του Στάλιν”.

Η διεύ­θυν­ση της Νομι­κής Ακα­δη­μί­ας αιτιο­λό­γη­σε την από­φα­ση της για την τοπο­θέ­τη­ση της ανα­μνη­στι­κής πλά­κας του Στά­λιν επι­κα­λού­με­νη μια ισχύ­ου­σα διά­τα­ξη του 1960 η οποία χαρα­κτη­ρί­ζει τις ανα­μνη­στι­κές πλά­κες αυτού του είδους ως μνη­μεία τοπι­κής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο