Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Οι ΗΠΑ είναι γκάνγκστερ και λαθρέμποροι του πετρελαίου της Συρίας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κάνει λαθρε­μπό­ριο Συρια­κού πετρε­λαί­ου και το εξά­γει σε άλλες χώρες ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας με δηλώ­σεις του που μετα­δί­δει μετα­ξύ των άλλων και το Πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Τass.

Ο στρα­τη­γός Igor Konashenkov εκπρό­σω­πος του Υπουρ­γεί­ου δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην Μόσχα ότι το πετρέ­λαιο μετα­φέ­ρε­ται και εξά­γε­ται παρα­κάμ­πτο­ντας όλες τις κυρώσεις.

“Τα κομ­βόι των βυτιο­φό­ρων φυλάσ­σο­νται από Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιω­τι­κούς και από ιδιω­τι­κές στρα­τιω­τι­κές εταιρείες.

Μετα­φέ­ρουν παρά­νο­μα το πετρέ­λαιο από τις περιο­χές της ανα­το­λι­κής Συρί­ας σε άλλες χώρες. Σε περί­πτω­ση οποιασ­δή­πο­τε επί­θε­σης ενα­ντί­ον μιας τέτοιας μετα­φο­ράς, οι ειδι­κές δυνά­μεις και η αερο­πο­ρία των ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποιού­νται άμε­σα για την προ­στα­σία της” τόνι­σε ο Konashenkov.

Ο Konashenkov σημεί­ω­σε ακό­μη ότι η σύμ­βα­ση μετα­φο­ράς πετρε­λαί­ου εκτε­λεί­ται από την ελεγ­χό­με­νη από τις ΗΠΑ εται­ρεία Sadcub που δημιουρ­γή­θη­κε στη λεγό­με­νη αυτό­νο­μη διοί­κη­ση της ανα­το­λι­κής Συρίας. 

“Τα έσο­δα από λαθρε­μπό­ριο συρια­κού πετρε­λαί­ου φθά­νουν σε αριθ­μη­μέ­νους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς ιδιω­τι­κών στρα­τιω­τι­κών εται­ρειών και υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ μέσω εται­ρειών μεσι­τεί­ας” αναφέρει.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας, δεδο­μέ­νου ότι το κόστος ενός βαρε­λιού λαθραί­ου πετρε­λαί­ου από τη Συρία είναι $ 38, τα μηνιαία έσο­δα αυτής της «ιδιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης» ξεπερ­νούν τα 30 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

-Για να εξα­σφα­λί­σουν μια τέτοια συνε­χή οικο­νο­μι­κή ροή απαλ­λαγ­μέ­νη από τον έλεγ­χο και τους φόρους, οι κορυ­φαί­οι αξιω­μα­τού­χοι του Πεντα­γώ­νου και του Langley θα είναι πρό­θυ­μοι να φυλάσ­σουν και να προ­στα­τεύ­σουν τις πετρε­λαιο­πη­γές στη Συρία από τα κατά φαντα­σί­αν « κρυμ­μέ­να κύτ­τα­ρα του Ισλα­μι­κού Κρά­τους» επ ‘αόρι­στον , πρό­σθε­σε.

us syria

Οι δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες επι­βε­βαιώ­νουν τα ελεγ­χό­με­να πετρέ­λαια της Συρί­ας από τους Αμε­ρι­κά­νους στρατιωτικούς.

“Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είχαν τον έλεγ­χο της εξό­ρυ­ξης και μετα­φο­ράς του Συρια­κού πετρε­λαί­ου τόσο πριν όσο και μετά την κατάρ­ρευ­ση των τρο­μο­κρα­τών στη χώρα.  Οι δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες δεί­χνουν ότι το Συρια­κό πετρέ­λαιο εξά­γε­ται και μετα­φέ­ρε­ται με βυτιο­φό­ρα μαζι­κά για επε­ξερ­γα­σία έξω από τη Συρία υπό την αξιό­πι­στη προ­στα­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των τόσο πριν όσο και μετά την ήττα του Ισλα­μι­κού Κρά­τους ” τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος του Υπουρ­γεί­ου Άμυνας .

Πρό­σθε­σε ότι όλα τα απο­θέ­μα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων είναι ιδιο­κτη­σία της Συρί­ας, όχι των τρο­μο­κρα­τών ή των Αμε­ρι­κά­νων, οι οποί­οι υπο­στη­ρί­ζουν ότι στό­χος τους είναι να προ­στα­τεύ­σουν τα πετρε­λαϊ­κά πεδία της Συρί­ας από τους μαχη­τές του Ισλα­μι­κού Κράτους.

“Αυτό που κάνει η Ουά­σινγ­κτον τώρα, δηλα­δή η κατά­λη­ψη και η κατο­χή πετρε­λαϊ­κών πεδί­ων στην ανα­το­λι­κή Συρία κάτω από τον έλεγ­χό της, είναι η ανά­δει­ξή της σε ωμό, διε­θνή κρα­τι­κό- χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό γκάν­γκ­στερ” σημεί­ω­σε ο Konashenkov. 

Οι δηλώ­σεις του Υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας της Ρωσί­ας έρχο­νται σαν συνέ­χεια και σαν απά­ντη­ση των δηλώ­σε­ων του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Άμυ­νας Μαρκ Έσπερ που είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα ότι οι ΗΠΑ σκο­πεύ­ουν να στεί­λουν πρό­σθε­τα στρα­τεύ­μα­τα στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία για να προ­στα­τεύ­σουν τα πετρε­λαιο­φό­ρα πεδία από ισλα­μι­στές κρα­τι­κούς τρομοκράτες.

Ο Έσπερ είπε ακό­μη πως οι ΗΠΑ σκο­πεύ­ουν να λάβουν μέτρα στο άμε­σο μέλ­λον για να ενι­σχύ­σουν τη θέση τους στην επαρ­χία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρί­ας προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν «τρο­μο­κρά­τες» από το να απο­κτή­σουν πρό­σβα­ση στις πετρελαιοπηγές.

Ο Έσπερ εξή­γη­σε ότι η Ουά­σινγ­κτον σκο­πεύ­ει να υπε­ρα­σπι­στεί τις συρια­κές πετρε­λαιο­πη­γές στην επαρ­χία αυτή, τις μεγα­λύ­τε­ρες της Συρί­ας, οι οποί­ες βρί­σκο­νται κοντά στα σύνο­ρα με το Ιράκ όπου σταθ­μεύ­ουν περί­που 200 Αμε­ρι­κα­νοί στρατιώτες.

«Λαμ­βά­νου­με τώρα μέτρα για την ενί­σχυ­ση της θέσης μας στη Ντέιρ αλ Ζορ και αυτό θα περι­λαμ­βά­νει μηχα­νο­κί­νη­τες δυνά­μεις ώστε να δια­σφα­λί­σου­με ότι το Ισλα­μι­κό Κρά­τος δεν θα έχει πρό­σβα­ση σε μια πηγή εσό­δων η οποία θα του επι­τρέ­ψει να εξα­πο­λύ­σει πλήγ­μα στην περιο­χή, την Ευρώ­πη, τις ΗΠΑ», τόνι­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουργός.

Οι σοβα­ρές καταγ­γε­λί­ες των Ρώσων για λαθρε­μπό­ριο και τα στοι­χεία που παρα­θέ­τουν, ακό­μη και για την εμπλο­κή της λεγό­με­νης αυτό­νο­μης διοί­κη­σης της ανα­το­λι­κής Συρί­ας, υπο­νο­ώ­ντας τους Κούρ­δους, εκφρά­ζουν τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα στο όνο­μα της υπε­ρά­σπι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της Συρίας.

Από την άλλη οι δηλώ­σεις των Αμε­ρι­κά­νων ότι προ­στα­τεύ­ουν τα πετρέ­λαια από το Ισλα­μι­κό Κρά­τος πάλι για λογα­ρια­σμό της Συρί­ας θυμί­ζει την παροι­μία του λαού μας “ δυό γαϊ­δά­ροι μάλω­ναν σε ξένο αχερώνα”.

Στην περί­πτω­ση της Συρί­ας είναι πολ­λοί οι “γαϊ­δά­ροι”, πολ­λά τα συμ­φέ­ρο­ντα, με θύμα­τα τον λαό της Συρί­ας, την περιου­σία του και τους λαούς των γει­το­νι­κών χωρών.

Αυτό το περί­πλο­κο κου­βά­ρι συμ­φε­ρό­ντων φέρ­νει την απει­λή και νέων συγκρού­σε­ων μεγα­λύ­τε­ρης έκτα­σης και έντα­σης ακό­μη πιο κοντά και στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Ο απε­γκλω­βι­σμός της Ελλά­δας από τους μηχα­νι­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που φέρ­νουν τους πολέ­μους πιο κοντά μας είναι απο­λύ­τως αναγκαίος.

Το σύν­θη­μα “κάτω τα χέρια από τον λαό της Συρί­ας” είναι το μόνο που ται­ριά­ζει στην συγκε­κρι­μέ­νη περίπτωση.

(Πηγή: 902.gr,Τass) 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο