Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Προχωρά στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ο Πούτιν – Ισχυρές αντιδράσεις απ’ το ΚΚ Ρωσίας

Απο­φα­σι­σμέ­νος να προ­χω­ρή­σει στην αντι­λαϊ­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της αύξη­σης των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης φέρε­ται ο πρό­ε­δρος Πού­τιν, παρά το γεγο­νός ότι αυξά­νο­νται συνε­χώς οι αντι­δρά­σεις τόσο από πολι­τι­κό κόμ­μα­τα και φορείς, όσο και από πλα­τιά τμή­μα­τα της κοινωνίας. 

Στην συζή­τη­ση που έγι­νε πριν λίγες μέρες στη Δού­μα, ο πρό­ε­δρος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ) Γκε­νά­ντι Ζιου­γκά­νοφ ύψω­σε τους τόνους της αντι­πα­ρά­θε­σης με την κυβέρ­νη­ση, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος ως «το πιό άγριο και κυνι­κό μέτρο» των τελευ­ταί­ων 25 ετών. 

Ο ηγέ­της του ΚΚΡΟ κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι την στιγ­μή που φορ­τώ­νει βάρη στους εργα­ζό­με­νους και αυξά­νει τα όρια συντα­ξιο­δό­τη­σης, απο­φεύ­γει να αγγί­ξει τους δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους ολι­γάρ­χες- τους οποί­ους απο­κά­λε­σε «ιερές αγε­λά­δες»- οι οποί­οι έχουν συγκε­ντρώ­σει το 90% του πλού­του, αυξά­νο­ντας μέσα σε ένα χρό­νο τις περιου­σί­ες τους κατά 25 δισ. δολάρια. 

«Το 77% σε ψήφι­σε, αλλά το 91% είναι ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση σου» σημεί­ω­σε ο Ζιου­γκά­νοφ απευ­θυ­νό­με­νος στον Πού­τιν και τον κάλε­σε να σεβα­στεί τις προ­ε­κλο­γι­κές του δεσμεύ­σεις. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η αντι­λαϊ­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση που προ­ω­θούν Πού­τιν-Μεντ­βέ­ντεφ έχει στοι­χί­σει στη δημο­φι­λία της κυβέρ­νη­σης, η οποία σύμ­φω­να με πρό­σφα­τες δημο­σκο­πή­σεις έχει χάσει 13% της απο­δο­χής της. 

Σε μια προ­σπά­θεια να μετριά­σει την πτω­τι­κή πορεία της δημο­τι­κό­τη­τας του, ο Βλ. Πού­τιν πραγ­μα­το­ποί­η­σε τηλε­ο­πτι­κή εμφά­νι­ση όπου ισχυ­ρί­στη­κε ότι η μεταρ­ρύθ­μι­ση- αν και δυσά­ρε­στη- είναι ανα­γκαία για την οικο­νο­μία της χώρας. Ταυ­τό­χρο­να, δήλω­σε πως θα παρέμ­βει ώστε να αλλά­ξει το όριο ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης για τις γυναί­κες από τα 63 χρό­νια (που προ­τεί­νει η μεταρ­ρύθ­μι­ση) στα 60, ενώ για τους άνδρες θα δια­τη­ρη­θεί στα 65.

Από την πλευ­ρά του, το ΚΚΡΟ βρί­σκε­ται σε δια­δι­κα­σία συλ­λο­γής υπο­γρα­φών σε όλη τη χώρα με σκο­πό τη διε­νέρ­γεια δημο­ψη­φί­σμα­τος, με σκο­πό να ακυ­ρω­θεί η προ­ω­θού­με­νη μεταρ­ρύθ­μι­ση. Σύμ­φω­να με τον Γιού­ρι Αφό­νιν, αντι­πρό­ε­δρο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΡΟ και βου­λευ­τή, έχουν ήδη συγκε­ντρω­θεί περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­γρα­φές, ενώ η συλ­λο­γή θα συνε­χι­στεί μέχρι τις 15 Σεπτέμ­βρη. Στις 22 Σεπτεμ­βρί­ου έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί να λάβουν χώρα μαζι­κές εκδη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε όλη τη ρωσι­κή επικράτεια.

Συντά­ξεις: Η ανω­τε­ρό­τη­τα της ΕΣΣΔ ένα­ντι της Ρωσί­ας, της Ελλά­δας κι όλου του καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο