Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Προχωρά στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος, Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν υπέ­γρα­ψε χθες ένα διά­ταγ­μα με το οποίο θέτει υπό προ­σω­ρι­νό έλεγ­χο τα περιου­σια­κά στοι­χεία που δια­θέ­τουν στη Ρωσία δύο ξένες ενερ­γεια­κές εται­ρεί­ες, σε μια σαφή ένδει­ξη ότι η Μόσχα μπο­ρεί να λάβει παρό­μοια μέτρα και ενα­ντί­ον άλλων εται­ρειών, εάν χρειαστεί.

Το διά­ταγ­μα, που περι­γρά­φει πιθα­νά αντί­ποι­να στην περί­πτω­ση κατά­σχε­σης ρωσι­κών περιου­σια­κών στοι­χεί­ων στο εξω­τε­ρι­κό, καθι­στά σαφές ότι η Μόσχα έχει ήδη προ­χω­ρή­σει στην κατά­σχε­ση περιου­σια­κών στοι­χεί­ων της ρωσι­κής θυγα­τρι­κής της γερ­μα­νι­κής Uniper SE και της Φιλαν­δι­κής Fortum Oyj.

Η Ρωσία, ανα­φέ­ρει το διά­ταγ­μα, έπρε­πε να λάβει κατε­πει­γό­ντως μέτρα για να αντι­δρά­σει στις απροσ­διό­ρι­στες «μη φιλι­κές και αντί­θε­τες με το διε­θνές δίκαιο» ενέρ­γειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Οι μετο­χές των δύο εται­ρειών έχουν τεθεί υπό τον προ­σω­ρι­νό έλεγ­χο της Rosimushchestvo, της ομο­σπον­δια­κής υπη­ρε­σί­ας δια­χεί­ρι­σης της κρα­τι­κής περιουσίας.

Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της κρα­τι­κής τρά­πε­ζας VTB PAO ανέ­φε­ρε την Δευ­τέ­ρα ότι η Μόσχα εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση περιου­σια­κών στοι­χεί­ων ξένων εται­ρειών, όπως της Fortum και να τα επι­στρέ­ψει μόνο όταν αρθούν οι κυρώ­σεις σε βάρος της.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο