Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Σε ύψη ρεκόρ η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης και του Στάλιν

Σε μια ακό­μη δημο­σκό­πη­ση, οι πολί­τες της Ρωσί­ας δεί­χνουν να προ­τι­μούν το Σοβιε­τι­κό Καθε­στώς από την δια­κυ­βέρ­νη­ση Πού­τιν. Πιστεύ­ουν μάλι­στα ότι μέχρι και την επο­χή Μπρέζ­νιεφ, το καθε­στώς “ήταν πολύ πιο κοντά στον κόσμο”, απ’ ό,τι συμ­βαί­νει σήμε­ρα με μια εξου­σία την οποία χαρα­κτη­ρί­ζουν “γρα­φειο­κρα­τι­κή, διε­φθαρ­μέ­νη και εγκληματική”.

Οι Ρώσοι εδώ και χρό­νια εκφρά­ζουν θετι­κή γνώ­μη για την πρώ­ην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, αλλά όπως ανα­φέ­ρουν οι Moscow Times, η “σοβιε­τι­κή” και η “στα­λι­νι­κή νοσταλ­γία” φτά­νουν τους τελευ­ταί­ους μήνες σε ύψη ρεκόρ.

Την ίδια ώρα η δημο­τι­κό­τη­τα του Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν δοκι­μά­ζε­ται εν μέσω γενι­κευ­μέ­νης φτώ­χειας και ανα­τα­ρα­χής λόγω των επι­κεί­με­νων αλλα­γών στο καθε­στώς των συντάξεων

Σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση της εται­ρεί­ας Levada που δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα, τo 29% των Ρώσων θεω­ρεί ότι το καθε­στώς της ΕΣΣΔ από τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ΄70 έως τα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του ΄80 ήταν “πιο κοντά στον κόσμο”, επι­λέ­γο­ντας ανά­με­σα σε διά­φο­ρες επι­λο­γές απα­ντή­σε­ων. Ένα 25% χαρα­κτη­ρί­ζει “ισχυ­ρό και σθε­να­ρό” το καθε­στώς, ένα 22% “δίκαιο” κι ένα 20% “νόμι­μο”. Όταν καλού­νται να χαρα­κτη­ρί­σουν το σημε­ρι­νό καθε­στώς, σε ποσο­στό 41% οι Ρώσοι κάνουν χρή­ση των επι­θέ­των “εγκλη­μα­τι­κό και διε­φθαρ­μέ­νο”, ένα 31% το θεω­ρεί “μακριά απ’ το λαό και ξένο” προς αυτόν, ενώ ένα 24% το χαρα­κτη­ρί­ζει “γρα­φειο­κρα­τι­κό”.

Πηγή: hellasjournal.com / The Moscow Times

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο