Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Σε 9 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Ρωσι­κό δικα­στή­ριο κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα την Αμε­ρι­κα­νί­δα σταρ του μπά­σκετ, Μπρίτ­νεϊ Γκράι­νερ, σε ποι­νή φυλά­κι­σης εννέα ετών, καθώς την έκρι­νε ένο­χη ότι έφε­ρε σκό­πι­μα φυσίγ­για ατμού με έγχυ­ση κάν­να­βης στη Ρωσία, παρό­λο που ήταν παρά­νο­μα, ενώ νωρί­τε­ρα η αθλή­τρια είπε ότι έκα­νε ένα «ειλι­κρι­νές λάθος».

Στην  Γκράι­νερ επι­βλή­θη­κε επί­σης πρό­στι­μο 1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου ρού­βλια (16.000 δολάρια).

Η Γκράι­νερ είχε παρα­κα­λέ­σει νωρί­τε­ρα παρα­κά­λε­σε τον Ρώσο δικα­στή να μην «δώσει τέλος στη ζωή της» με μία σκλη­ρή ποι­νή φυλά­κι­σης, πριν ξεσπά­σει σε κλά­μα­τα στο δικαστήριο.

Ο Ρώσος εισαγ­γε­λέ­ας είχε ζητή­σει η 31χρονη Γκράι­νερ, δύο φορές «χρυ­σή» Ολυ­μπιο­νί­κης και αστέ­ρι του γυναι­κεί­ου πρω­τα­θλή­μα­τος μπά­σκετ των ΗΠΑ (WNBA), να κατα­δι­κα­στεί σε φυλά­κι­ση 9,5 ετών, εάν κρι­θεί ένο­χη για μετα­φο­ρά παρά­νο­μων ναρ­κω­τι­κών στη Ρωσία.

Η Γκράι­νερ συνε­λή­φθη στο αερο­δρό­μιο Σερε­μέ­τιε­βο της Μόσχας στις 17 Φεβρουα­ρί­ου, αφού στις απο­σκευ­ές της βρέ­θη­καν φυσίγ­για ατμού που περιεί­χαν χασι­σέ­λαιο. Η κάν­να­βη είναι παρά­νο­μη στη Ρωσία τόσο για ιατρι­κούς, όσο και για ψυχα­γω­γι­κούς σκο­πούς. Έκτο­τε βρί­σκε­ται υπό ρωσι­κή κράτηση.

Παρα­δέ­χθη­κε την ενο­χή της, αλλά είπε ότι ούτε είχε σκο­πό να φέρει απα­γο­ρευ­μέ­νη ουσία στη Ρωσία, ούτε να βλά­ψει κανέναν.

Δακρυ­σμέ­νη πριν από την ετυ­μη­γο­ρία, η Γκράι­νερ παρα­κά­λε­σε τον δικα­στή να ανα­γνω­ρί­σει τις ενέρ­γειές της ως λάθος. «Έκα­να ένα ειλι­κρι­νές λάθος και ελπί­ζω με την από­φα­σή σας να μην τελειώ­σει η ζωή μου εδώ» είπε.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες επα­να­λαμ­βά­νουν ότι η Γκράι­νερ κρα­τεί­ται άδι­κα και έκα­ναν, όπως ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Άντο­νι Μπλίν­κεν, μια «ουσια­στι­κή προ­σφο­ρά» στη Μόσχα για ανταλ­λα­γή Ρώσων κρα­του­μέ­νων με Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες που κρα­τού­νται στη Ρωσία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Γκράι­νερ και του πρώ­ην πεζο­ναύ­τη Πολ Γουίλαν.

Σύμ­φω­να με το Reuters, μια πηγή που γνω­ρί­ζει την κατά­στα­ση είπε ότι η Ουά­σιγ­κτον είναι πρό­θυ­μη να ανταλ­λά­ξει τον κατα­δι­κα­σθέ­ντα δια­κι­νη­τή όπλων, Βίκτορ Μπουτ, του οποί­ου η ζωή βοή­θη­σε να εμπνεύ­σει την ται­νία του Χόλι­γουντ “Lord of War” του 2005, με πρω­τα­γω­νι­στή τον Νίκο­λας Κέιτζ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο