Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο ρωσι­κός ενερ­γεια­κός κολοσ­σός Gazprom ανα­στέλ­λει από σήμε­ρα Τετάρ­τη 27/04 τις παρα­δό­σεις φυσι­κού αερί­ου στη Βουλ­γα­ρία και στην Πολω­νία, όπως ανα­κοί­νω­σαν το βρά­δυ της Τρί­της τα αρμό­δια υπουρ­γεία των δύο χωρών, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως έχουν προ­ε­τοι­μα­στεί για αυτό.

«Στις 26 Απρι­λί­ου 2022, η Gazprom ενη­μέ­ρω­σε την PGNiG για την πρό­θε­σή της να ανα­στεί­λει πλή­ρως τις παρα­δό­σεις στο πλαί­σιο της σύμ­βα­σης (για τον αγω­γό) Yamal (…) στις 27 Απρι­λί­ου», ανέ­φε­ρε η πολω­νι­κή κρα­τι­κή εται­ρεία σε δελ­τίο Τύπου.

Ο ενερ­γεια­κός εφο­δια­σμός της Πολω­νί­ας είναι ασφα­λής, δια­βε­βαί­ω­σε η υπουρ­γός Κλί­μα­τος και Περι­βάλ­λο­ντος Άννα Μόσκ­βα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «δεν θα υπάρ­ξει έλλει­ψη φυσι­κού αερί­ου στα πολω­νι­κά σπί­τια». «Από την πρώ­τη ημέ­ρα του πολέ­μου, έχου­με δηλώ­σει ότι είμα­στε έτοι­μοι για πλή­ρη ανε­ξαρ­τη­σία από τις ρωσι­κές πρώ­τες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντι­κα­τα­στή­σουν τις προ­μή­θειες της Gazprom, τόνι­σε από την πλευ­ρά του ο αρμό­διος υπουρ­γός για την Ενερ­γεια­κή Ασφά­λεια της Πολω­νί­ας Πιοτρ Ναΐμ­σκι, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως ούτως ή άλλως η σύμ­βα­ση για τον αγω­γό Yamal επρό­κει­το να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργό­τε­ρα το υπουρ­γείο Ενέρ­γειας της Βουλ­γα­ρί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι η Gazprom ενη­μέ­ρω­σε τη βουλ­γα­ρι­κή κρα­τι­κή εται­ρεία δια­νο­μής φυσι­κού αερί­ου Bulgargaz για την ανα­στο­λή των παρα­δό­σε­ων φυσι­κού αερί­ου από σήμε­ρα Τετάρτη.

Το βουλ­γα­ρι­κό υπουρ­γείο ανα­φέ­ρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύ­ρε­ση εναλ­λα­κτι­κών λύσε­ων σε ό,τι αφο­ρά τις προ­μή­θειες φυσι­κού αερί­ου και τη δια­χεί­ρι­ση της κατάστασης.

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι στην παρού­σα φάση δεν απαι­τού­νται περιο­ρι­σμοί στην κατα­νά­λω­ση φυσι­κού αερί­ου στη Βουλ­γα­ρία, η οποία καλύ­πτει πάνω από το 90% των ανα­γκών της με τις εισα­γω­γές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει απαι­τή­σει από χώρες τις οποί­ες χαρα­κτη­ρί­ζει «μη φιλι­κές» να συμ­φω­νή­σουν στην εφαρ­μο­γή ενός σχε­δί­ου βάσει του οποί­ου θα πρέ­πει να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς στην Gazprombank για τις πλη­ρω­μές του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου, με την τελευ­ταία να ανα­λαμ­βά­νει τη μετα­τρο­πή του συναλ­λάγ­μα­τος σε ρούβλια.

Ο ισχυ­ρός άνδρας του Κρεμ­λί­νου είχε απει­λή­σει να κλεί­σει την «κάνου­λα» του φυσι­κού αερί­ου σε περί­πτω­ση που οι αξιώ­σεις του δεν ικα­νο­ποιού­νταν πλήρως.

«Η νέα δια­δι­κα­σία πλη­ρω­μής σε δύο στά­δια, που προ­τεί­νει η Ρωσία, δεν είναι σύμ­φω­νη με την υφι­στά­με­νη σύμ­βα­ση μέχρι το τέλος του τρέ­χο­ντος έτους και εγκυ­μο­νεί σημα­ντι­κούς κιν­δύ­νους για τη Βουλ­γα­ρία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πραγ­μα­το­ποί­η­σης πλη­ρω­μών χωρίς να λαμ­βά­νει καμία προ­μή­θεια φυσι­κού αερί­ου από τη ρωσι­κή πλευ­ρά», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Ενέρ­γειας της Βουλγαρίας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο