Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Το εξωτερικό χρέος υποχώρησε το 2022 σε χαμηλό 15ετίας

Στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο των τελευ­ταί­ων 15 ετών ‑στα 380,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια- υπο­χώ­ρη­σε το εξω­τε­ρι­κό χρέ­ος της Ρωσί­ας το 2022, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιεύ­τη­κε στον ιστό­το­πό της, το εξω­τε­ρι­κό χρέ­ος της Ρωσί­ας συρ­ρι­κνώ­θη­κε το 2022 κατά 21,1% (ή κατά 101,8 δισεκ. δολά­ρια), φθά­νο­ντας στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο από το 2007.

Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση από το 2014, όταν το εξω­τε­ρι­κό χρέ­ος της Ρωσί­ας είχε συρ­ρι­κνω­θεί κατά 129 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.
Στην ανα­κοί­νω­ση υπο­γραμ­μί­ζε­ται επί­σης ότι το πλε­ό­να­σμα του ισο­ζυ­γί­ου πλη­ρω­μών της Ρωσί­ας ανήλ­θε το 2022 σε 233 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, σχε­δόν διπλά­σιο σε σύγκρι­ση με το 2021.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, ο ισχυ­ρός άνδρας του Κρεμ­λί­νου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν είχε παρα­δε­χθεί για πρώ­τη φορά δημο­σί­ως ότι οι κυρώ­σεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, λόγω της εισβο­λής στην Ουκρα­νία, ενδέ­χε­ται να έχουν αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις «μεσο­πρό­θε­σμα» στη ρωσι­κή οικονομία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, AFP

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο