Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: «Όχι» του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Πούτιν

Την άρνη­ση του να στη­ρί­ξει τις αλλα­γές που προ­ω­θεί στο σύνταγ­μα της χώρας η κυβέρ­νη­ση του Βλά­ντι­μιρ Πού­τιν, εκφρά­ζει με ανα­κοί­νω­ση του το προ­ε­δρείο της ΚΕ του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ).

Η Ρωσία θα διε­νερ­γή­σει δημο­ψή­φι­σμα από τις 25 Ιου­νί­ου ως την 1η Ιου­λί­ου επί των προ­τει­νό­με­νων συνταγ­μα­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, που ανά­με­σα σε άλλα περι­λαμ­βά­νουν μιας τρο­πο­ποί­η­ση που θα επέ­τρε­πε στον Πού­τιν να διεκ­δι­κή­σει δύο ακό­μη εξα­ε­τείς θητεί­ες ως πρό­ε­δρος όταν λήξει η παρού­σα θητεία του το 2024.

Σύμ­φω­να με το ΚΚΡΟ, οι προ­τει­νό­με­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις δεν έχουν φιλο­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα ενώ, ταυ­τό­χρο­να, ενι­σχύ­ουν τη δύνα­μη του προ­έ­δρου και της ολι­γαρ­χί­ας. Το ΚΚΡΟ παραλ­λη­λί­ζει την τωρι­νή πρό­τα­ση μεταρ­ρύθ­μι­σης του συντάγ­μα­τος με το σύνταγ­μα που εισή­γα­γε ο – αλλή­στου μνή­μης – Μπό­ρις Γέλ­τσιν το 1993 και το οποίο «νομι­μο­ποί­η­σε τις κλέ­φτι­κες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, άνοι­ξε τις πύλες για τον απο­δε­κα­τι­σμό της οικο­νο­μί­ας, της Υγεί­ας, της επι­στή­μης, του πολι­τι­σμού, της Παι­δεί­ας. Έκτο­τε, το κόμ­μα μας παλεύ­ει στα­θε­ρά για μια ανα­θε­ώ­ρη­ση του συντάγ­μα­τος στη βάση μιας αρχής: Η εξου­σία και η ιδιο­κτη­σία στο λαό». 

Το ΚΚΡΟ, επί­σης, κατη­γο­ρεί το κυβερ­νών κόμ­μα της «Ενω­μέ­νης Ρωσί­ας» ότι αγνό­η­σε βασι­κές προ­τά­σεις που κατέ­θε­σε στο πλαί­σιο της ανα­θε­ώ­ρη­σης του συντάγ­μα­τος και οι οποί­ες θα βελ­τί­ω­ναν την κατά­στα­ση των εργαζόμενων. 

Οι κομ­μου­νι­στές εκφρά­ζουν ανη­συ­χί­ες για τη δια­δι­κα­σία ψήφι­σης των αλλα­γών στο σύνταγ­μα και κατά πόσο αυτή θα είναι αδιά­βλη­τη. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι πολί­τες καλού­νται να ψηφί­σουν ηλε­κτρο­νι­κά, μέσω email, κάτι που, όπως σημειώ­νει το ΚΚΡΟ, θέτει «εκτός δημό­σιου ελέγ­χου» τη δια­δι­κα­σία. Σημειώ­νει δε πως αυτή η πρα­κτι­κή απο­τε­λεί δοκι­μα­σία νέων μεθό­δων για παρα­χά­ρα­ξη απο­τε­λε­σμά­των μελ­λο­ντι­κών εκλογών. 

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚ της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας την οποία υπο­γρά­φει ο πρό­ε­δρος της ΚΕ Γκε­νά­ντι Ζιου­γκά­νοφ, οι προ­τει­νό­με­νες συνταγ­μα­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις απο­τε­λούν μια νέα έκδο­ση του συντάγ­μα­τος του 1993 του Γέλ­τσιν. «Η απά­ντη­ση μας είναι όχι. Δε μπο­ρού­με να το στη­ρί­ξου­με. Αυτό έγι­νε το 1993, αυτό θα γίνει και τώρα», σημειώ­νει το ΚΚΡΟ.

Πηγή: In Defense of Communism.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο