Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: 19χρονος ο δράστης του μακελειού σε σχολείο

Του­λά­χι­στον 11 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους 7 παι­διά, σκο­τώ­θη­καν και 16 τραυ­μα­τί­στη­καν (12 παι­διά και 4 ενή­λι­κες) και νοση­λεύ­ο­νται από την επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σαν σήμε­ρα το πρωί δύο ένο­πλοι μέσα σε ένα σχο­λείο στην πόλη Καζάν της Ρωσί­ας, η οποία βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 820 χιλιο­μέ­τρων ανα­το­λι­κά της Μόσχας.

Ένας έφη­βος συνε­λή­φθη για την επί­θε­ση, ενώ ο δεύ­τε­ρος ένο­πλος εξου­δε­τε­ρώ­θη­κε από την αστυ­νο­μία μέσα στο κτίριο.

Ωστό­σο οι πλη­ρο­φο­ρί­ες παρα­μέ­νουν συγκεγ­χυ­μέ­νες σχε­τι­κά με την ύπαρ­ξη και δεύ­τε­ρου ενό­πλου με κάποια πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων να μετα­δί­δουν ότι ο δρά­στης ήταν ένας, ο οποί­ος και συνελήφθη.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι η ασφά­λεια έχει πλέ­ον απο­κα­τα­στα­θεί στο σχο­λείο στο Καζάν, στην κυρί­ως μου­σουλ­μα­νι­κή αυτή πρω­τεύ­ου­σα της Ρωσι­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ταταρστάν.

Η αστυ­νο­μία έχει ξεκι­νή­σει έρευ­να για την επί­θε­ση και μέχρι στιγ­μής παρα­μέ­νει άγνω­στο το κίνη­τρο του δρά­στη ή των δραστών.

Πάνο­πλοι αστυ­νο­μι­κοί και οχή­μα­τα της υπη­ρε­σί­ας εκτά­κτων ανα­γκών έσπευ­σαν στο Σχο­λείο Ν.175 μετά την επίθεση.

Οπτι­κό υλι­κό που ανέ­βη­κε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνει παι­διά να πηδούν από τα παρά­θυ­ρα των τάξε­ων για να σωθούν καθώς και τραυ­μα­τι­σμέ­να παι­διά να απο­μα­κρύ­νο­νται από το σχολείο.

Του­λά­χι­στον δύο παι­διά σκο­τώ­θη­καν πέφτο­ντας από παρά­θυ­ρα του τετρα­ώ­ρο­φου κτιρίου.

Σε ένα άλλο βίντεο δια­κρί­νε­ται ένας έφη­βος πεσμέ­νος στο πάτω­μα και αστυ­νο­μι­κοί να τον συλ­λαμ­βά­νουν έξω από το σχο­λι­κό κτίριο.

Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο του Ταταρ­στάν, ο ύπο­πτος που συνε­λή­φθη είναι 19 ετών. “Είχε άδεια να φέρει όπλο”, δήλω­σε στη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση ο Ρου­στάμ Μινι­χά­νοφ χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την επί­θε­ση “τρα­γω­δία” και “κατα­στρο­φή”.

Τα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων Interfax, Ria και TASS μετέ­δω­σαν ότι ο δεύ­τε­ρος δρά­στης είχε οχυ­ρω­θεί μέσα στο σχο­λείο και τελι­κά έπε­σε νεκρός από τις σφαί­ρες αστυνομικών.

“Ακού­σα­με μια έκρη­ξη από το σχο­λι­κό κτί­ριο και είδα­με πυκνό καπνό”, δήλω­σε αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας στο Ria Novosti ζητώ­ντας να μην κατονομαστεί.

“Βρι­σκό­μουν στην τάξη, αρχι­κά άκου­σα μια έκρη­ξη και μετά πυρο­βο­λι­σμούς”, είπε στο TASS μια δασκά­λα του σχολείου.

Αυτή ήταν η πιο σοβα­ρή ένο­πλη επί­θε­ση σε σχο­λείο της Ρωσί­ας από το 2018 όταν ένας μαθη­τής Λυκεί­ου είχε ανοί­ξει πυρ αδια­κρί­τως σκο­τώ­νο­ντας 19 ανθρώ­πους και στη συνέ­χεια αυτο­κτό­νη­σε σε ένα Λύκειο του Κερτς, στην Κριμαία.

Τα βίαια επει­σό­δια με πρω­τα­γω­νι­στές μαθη­τές έχουν αυξη­θεί στη Ρωσία τα τελευ­ταία χρόνια.

Μετά τη σημε­ρι­νή επί­θε­ση οι αρχές του Ταταρ­στάν ανα­κοί­νω­σαν ότι θα ενι­σχύ­σουν τα μέτρα ασφα­λεί­ας στα υπό­λοι­πα σχο­λεία της πόλης αυτής που αριθ­μεί περί­που 1,2 εκα­τομ­μύ­ριο κατοίκους.

Οι αρχές της πόλης κήρυ­ξαν την αυρια­νή Ημέ­ρα Πένθους.

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν διέ­τα­ξε σήμε­ρα την επεί­γου­σα επα­νε­ξέ­τα­ση των κανο­νι­σμών που επι­τρέ­πουν την οπλο­φο­ρία, όπως ανα­κοί­νω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ, και εξέ­φρα­σε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στις οικο­γέ­νειες των θυμάτων.

Επι­πλέ­ον, το ρωσι­κό υπουρ­γείο εκτά­κτων ανα­γκών θα στεί­λει για­τρούς και ψυχο­λό­γους στο Καζάν για να προ­σφέ­ρουν βοή­θεια στους τραυ­μα­τί­ες της επί­θε­σης, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Κρεμλίνου.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο