Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΡΩΣΙΑ: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο «αόρατος» πύραυλος «Avangard», που μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στον κόσμο

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι θέτει σε επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα τους πρώ­τους υπε­ρη­χη­τι­κούς πυραύ­λους της «Avangard», ένα από τα νέα όπλα που ανέ­πτυ­ξε η Μόσχα και σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν είναι «πρα­κτι­κά αόρατα».

Το σύστη­μα αυτό απο­τε­λεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύ­λων ικα­νών, σύμ­φω­να με τη Μόσχα, να πλή­ξουν έναν στό­χο σχε­δόν σε οποιο­δή­πο­τε σημείο του κόσμου και να δια­πε­ρά­σουν οποια­δή­πο­τε υπάρ­χου­σα αντι­πυ­ραυ­λι­κή ασπί­δα, όπως το σύστη­μα που έχει ανα­πτυ­χθεί από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες στην Ευρώπη.

Από την περ­σι­νή δοκι­μή του υπε­ρη­χη­τι­κού πυραύ­λου «Avangard» Πηγή: Associated Press

«Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σόι­γκου ενη­μέ­ρω­σε τον πρό­ε­δρο Πού­τιν ότι στις 10.00 ώρα Μόσχας (9.00 ώρα Ελλά­δας) τέθη­κε σε επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα το πρώ­το σύνταγ­μα που είναι εφο­δια­σμέ­νο με τα νέα στρα­τη­γι­κά υπε­ρη­χη­τι­κά συστή­μα­τα Avangard», ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, σύμ­φω­να με ρωσι­κά πρα­κτο­ρεία ειδήσεων.

Ο Σόι­γκου «συνε­χά­ρη» τους Ρώσους στρα­τιω­τι­κούς, εκτι­μώ­ντας πως η ανά­πτυ­ξη των πυραύ­λων είναι «ένα φαντα­στι­κό γεγο­νός για τη χώρα και για τις ένο­πλες δυνάμεις».

Τον Δεκέμ­βρη του 2018, ο ρωσι­κός στρα­τός είχε δηλώ­σει πως το πρώ­το σύνταγ­μα πυραύ­λων «Avangard» θα ανα­πτυσ­σό­ταν στην περιο­χή Όρεν­μπουργκ στα Ουρά­λια.

Πηγή: Associated Press

Το «Avangard» μπο­ρεί να ανα­πτύ­ξει ταχύ­τη­τα 27 Mach (Μαχ 27), δηλα­δή 27 φορές μεγα­λύ­τε­ρη της ταχύ­τη­τας του ήχου, δηλα­δή 33.000 χλμ. την ώρα. Το βελη­νε­κές του ξεπερ­νά τα 6.000 χλμ. και μπο­ρεί να αλλά­ξει πορεία και ύψος, καθι­στώ­ντας το «πρα­κτι­κά αόρα­το», σύμ­φω­να με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν είχε συγκρί­νει τους πυραύ­λους «Avangard», που δοκι­μά­στη­καν με επι­τυ­χία τον Δεκέμ­βρη του 2018 «με τη δημιουρ­γία του πρώ­του τεχνη­τού δορυ­φό­ρου της Γης», μια ανα­φο­ρά στον «Sputnik» που εκτο­ξεύ­θη­κε το 1957 και συμ­βό­λι­σε την τεχνο­λο­γι­κή πρω­το­πο­ρία της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης ένα­ντι των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

«Είναι το από­λυ­το όπλο», είχε πει με προ­φα­νή ικα­νο­ποί­η­ση τον Ιού­νη του 2018 ο Ρώσος πρό­ε­δρος. «Δεν νομί­ζω ότι μόνο μια χώρα θα δια­θέ­τει ένα τέτοιο όπλο στα χρό­νια που θα έρθουν. Το έχου­με ήδη», είχε προ­σθέ­σει, καθώς οι σχέ­σεις με τους Δυτι­κούς βρί­σκο­νται στο χαμη­λό­τε­ρο σημείο τους.

Ένα άλλο όπλο που έχει επί­σης χαρα­κτη­ρι­στεί «αόρα­το» από τον Πού­τιν, ο βαλ­λι­στι­κός διη­πει­ρω­τι­κός πύραυ­λος πέμ­πτης γενιάς «Sarmat», ανα­μέ­νε­ται να παρα­δο­θεί στις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις το 2020. Ο «Sarmat» δεν έχει «πρα­κτι­κά όρια σε ό,τι αφο­ρά το βελη­νε­κές» και θα είναι «ικα­νός να στο­χεύ­σει στό­χους δια­σχί­ζο­ντας τον Βόρειο όπως και τον Νότιο Πόλο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο