Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την κοινή μας ιστορική κληρονομιά

Ανα­φο­ρά τις ελλη­νο­ρω­σι­κές σχέ­σεις έκα­νε η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Μαρία Ζαχά­ρο­βα αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι κιν­δυ­νεύ­ουν να δια­τα­ρα­χθούν ή και να κατα­στρα­φούν λόγω της στά­σης της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης στον πόλε­μο που γίνε­ται στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση της Ρωσι­κής πρε­σβεί­ας στην Ελλάδα.

Στο σχό­λιό της ανα­φέ­ρει ότι «στο όνο­μα των συλ­λο­γι­κών δυτι­κών σχε­δια­σμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιά­στη­κε η κοι­νή λογι­κή. Οι διμε­ρείς δεσμοί κατα­στρέ­φο­νται σκο­πί­μως, και οι ρωσο­ελ­λη­νι­κές σχέ­σεις, δυστυ­χώς, δεν απο­τε­λούν εξαί­ρε­ση. Η Αθή­να υπο­στη­ρί­ζει ενερ­γά το καθε­στώς κυρώ­σε­ων της ΕΕ.».

Γρά­φει πως «δώσα­με προ­σο­χή στην άνευ προη­γου­μέ­νου εκστρα­τεία που εξα­πο­λύ­θη­κε στην Ελλά­δα για την δυσφή­μι­ση της πολι­τι­κής της Ρωσί­ας. Ανώ­τα­τοι αξιω­μα­τού­χοι της Αθή­νας επι­τρέ­πουν στον εαυ­τό τους να δια­τυ­πώ­νουν χον­δροει­δείς κατη­γο­ρί­ες κατά της χώρας μας και της ηγε­σί­ας της, κυριο­λε­κτι­κά συνα­γω­νί­ζο­νται τους ομοϊ­δε­ά­τες τους σε αυτό. Υπο­κρι­τι­κά μιλούν για “απρό­κλη­τη επί­θε­ση” ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας, για πρώ­τη φορά από τον Β’ Παγκό­σμιο πόλε­μο “μαζι­κή εισβο­λή” κ.α.» και προ­σθέ­τει «να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι με προ­σπά­θειες, πρώ­τα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυ­φό­ρων τους, οι πόλε­μοι και οι συγκρού­σεις ταρα­κου­νούν τον κόσμο όλες τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες – οι νατοϊ­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί της Γιου­γκο­σλα­βί­ας το 1999, οι επι­χει­ρή­σεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγα­νι­στάν» και πως «Σήμε­ρα, τα εγκλή­μα­τα του καθε­στώ­τος του Κιέ­βου, που ανέ­βη­κε στην εξου­σία ως απο­τέ­λε­σμα του αιμα­τη­ρού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος του 2014, παρα­μέ­νουν στη σκιά του νέου κύμα­τος των αντι­ρω­σι­κών παρα­τρα­βηγ­μέ­νων επι­κρί­σε­ων. Απο­σιω­πά­ται το γεγο­νός ότι η Κρι­μαία και η Σεβα­στού­πο­λη πλή­ρω­σαν για την ελεύ­θε­ρη επα­νέ­νω­σή τους με τη Ρωσία με τον ολο­κλη­ρω­τι­κό απο­κλει­σμό και τις δυτι­κές κυρώ­σεις. Στο πολιορ­κη­μέ­νο Ντον­μπάς, ως απο­τέ­λε­σμα των εκκα­θα­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων των Ουκρα­νών νεο­να­ζί, τα τελευ­ταία οκτώ χρό­νια έχα­σαν τη ζωή τους περισ­σό­τε­ροι από 14 χιλιά­δες άμα­χοι, ενώ στους Ρώσους τους προ­τά­θη­κε να εγκα­τα­λεί­ψουν το έδα­φος της Ουκρα­νί­ας. Και το τι σημαί­νουν οι καθη­με­ρι­νοί πυρο­βο­λι­σμοί μπο­ρούν να εξη­γή­σουν, μετα­ξύ άλλων, οι Έλλη­νες ομο­γε­νείς οι οποί­οι κατοι­κούν στα εδά­φη της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Λου­γκάνσκ και της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ντονέτσκ».

Κατα­λή­γει ανα­φέ­ρο­ντας πως «ουσια­στι­κά, για χάρη των ασα­φών και αμφί­βο­λων στό­χων, η ηγε­σία της Ελλά­δας είναι έτοι­μη να μηδε­νί­σει την ίδια την κοι­νή μας ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά, που μόλις χθες η ίδια χαρα­κτή­ρι­ζε ως φυσι­κό της πλε­ο­νέ­κτη­μα στη συνερ­γα­σία με τη Ρωσία» και ότι «ο χρό­νος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δεί­ξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρί­σι­μη στιγ­μή – έδει­ξε έλλει­ψη διο­ρα­τι­κό­τη­τας, έκα­νε λάθος επι­λο­γή. Πιστεύ­ου­με, ότι οι αιώ­νιοι δεσμοί που συν­δέ­ουν τους λαούς της Ρωσί­ας και της Ελλά­δας θα αντέ­ξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών

Το ελλη­νι­κό ΥΠΕΞ απα­ντά στη Μόσχα: «Η Ελλά­δα δεσμεύ­ε­ται από τις απο­φά­σεις ΝΑΤΟ και ΕΕ»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο