Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρόδος: Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε εξέλιξη

Μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης μετα­να­στών σε εξέ­λι­ξη από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα, στη θαλάσ­σια περιο­χή 38 ναυ­τι­κά μίλια νότια της ν. Ρόδου, σε διε­θνή ύδα­τα και εντός της ελλη­νι­κής περιο­χής ευθύ­νης έρευ­νας και διάσωσης..

Στην εν λόγω περιο­χή επι­χει­ρούν δύο ναυα­γο­σω­στι­κά σκά­φη του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, ένα πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, τρία παρα­πλέ­ο­ντα, καθώς και ένα ελι­κό­πτε­ρο Super Puma.

Μέχρι στιγ­μής έχουν περι­συλ­λε­γεί σώα 29 άτο­μα, ενώ όπως είπαν κάποιοι από τους δια­σω­θέ­ντες, στο σκά­φος επέ­βαι­ναν περί­που ογδό­ντα άτομα. Κάποιοι άλλοι έκα­ναν λόγο για εξή­ντα επιβαίνοντες.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες από το Λιμε­νι­κό, επρό­κει­το για ένα σχε­τι­κά μικρό σκά­φος στο οποίο δεν μπο­ρού­σε σε καμία περί­πτω­ση να επι­βι­βα­στεί ένας τόσο μεγά­λος αριθ­μός ατόμων.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους δια­σω­θέ­ντες είναι Αφγα­νοί ενώ ανά­με­σα τους υπάρ­χουν Ιρα­κι­νοί και Ιρανοί.

Σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό, μόνο λίγοι από αυτούς φορού­σαν σωσίβια.

Οι δια­σω­θέ­ντες ανέ­φε­ραν ότι ξεκί­νη­σαν πριν από δύο ημέ­ρες από το λιμά­νι της Αττά­λειας με προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία και το σκά­φος τους σήμε­ρα το βρά­δυ βρέ­θη­κε σε δυσχε­ρή θέση στην περιο­χή νότια της Ρόδου.

Οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν βοη­θούν την επι­χεί­ρη­ση καθώς πνέ­ουν άνε­μοι εντά­σε­ως 5 με 6 μπο­φόρ και επι­κρα­τεί θαλασσοταραχή.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο