Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρόζα Εσκενάζυ, μοναδική και ανεπανάληπτη βασίλισσα του ρεμπέτικου

Η Ρόζα Εσκε­νά­ζυ γεν­νή­θη­κε στην Μικρά Ασία το 1898. Άρχι­σε να τρα­γου­δά­ει από το 1918. Στην Αθή­να γίνε­ται γνω­στή τη δεκα­ε­τία του 1920 μόλις αρχί­ζει να τρα­γου­δά­ει και να χορεύ­ει στον τότε «Ταΰ­γε­το» της Ομό­νοιας. Η  πρώ­τη γυναί­κα στην Ελλά­δα που τρα­γού­δη­σε σε πάλκο.

Τη Ροζα ανα­κά­λυ­ψαν οι Τού­ντας και ο Ζέμ­σης, ο περί­φη­μος Σαλο­νι­κιός. Από τις πρώ­τες της ηχο­γρα­φή­σεις που εντο­πί­ζο­νται ο πρώ­τος της δίσκος πρέ­πει να έγι­νε το 1928 από την «Πόλι­ντορ» και η πρώ­τη της μεγά­λη επι­τυ­χία είναι η «Λιλή η σκανδαλιάρα».

Θεω­ρεί­ται η σημε­ντι­κό­τε­ρη τρα­γου­δί­στρια της προ­πο­λε­μι­κής περιό­δου στο χώρο της και οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη ζωή της κινού­νται μετα­ξύ μύθου και αλήθειας.

Η ζωτι­κό­τη­τά της ήταν αμεί­ω­τη. Παρέ­μει­νε “μάχι­μη” ως τα γερά­μα­τά της. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ακό­μη και στα 80 της εμφα­νί­στη­κε στη σκη­νή όπου τρα­γου­δού­σε και χόρευε.

Ταξί­δε­ψε σε πολ­λές χώρες κάνο­ντας πάνω από 300 περιο­δεί­ες και τα τρα­γού­δια που έχει ηχο­γρα­φή­σει σε δίσκους ξεπερ­νούν τα 2.000.

Τα δημο­φι­λέ­στε­ρα τρα­γού­δια της: Δημη­τρού­λαΤα κεριά τα σπαρ­μα­τσέ­ταΝαυ­τά­κιΧαρι­κλά­κιΚάτω στα λεμο­νά­δι­καΜπα­μπέ­σαΚανα­ρί­νι μου γλυ­κόΑμα­νέςΜπαμ και μπουμΜη βιά­ζε­σαι μικρή μου θα σ’ αρρα­βω­νια­στώΓύφτισ­σαΛιλή η σκα­ντα­λιά­ραΣέρ­βι­κος πολί­τι­κοςΈλα φως μουΜού ‘χεις πάρει το μυα­λόΑερό­πλα­νο θα πάρωΠατρι­νιάΜαρι­κά­κι μου, κ.ά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο