Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ρόκα, αδράχτι και αργαλειός». Παράσταση και εργαστήρι στην Οικία Κατακουζηνού

Μία ενδια­φέ­ρου­σα αφη­γη­μα­τι­κή παρά­στα­ση με τίτλο «Ρόκα, αδρά­χτι και αργα­λειός» παρου­σιά­ζε­ται στην Οικία Κατα­κου­ζη­νού, Λεωφ. Β. Αμα­λί­ας 4, Πλα­τεία Συντάγ­μα­τος (5ος όρο­φος), το Σάβ­βα­το 12 Μαΐ­ου, στις 12:30, η οποία περι­λαμ­βά­νει μύθους και παρα­μύ­θια για τον αργα­λειό, το πιο παλιό «εργα­λείο» του κόσμου.

Η δια­σκευή, αφή­γη­ση και εμψύ­χω­ση είναι της Ανε­ζού­λας Κατσι­μπί­ρη. Η παρά­στα­ση επεν­δύ­ε­ται μου­σι­κά από τη μου­σι­κό Μαρία Κοτσί­ρη (λαού­το, κρου­στά). Μετά την παρά­στα­ση ακο­λου­θεί εργα­στή­ρι γνω­ρι­μί­ας για τους μικρούς φίλους της Οικί­ας με την υφα­ντι­κή σε μικρούς ξύλι­νους αργαλειούς.

Ο αργα­λειός είναι το πιο παλιό «εργα­λείο» του κόσμου. Η υφα­ντι­κή είναι πανάρ­χαια και παναν­θρώ­πι­νη τέχνη. Ενδεί­ξεις για την ύπαρ­ξή της έχουν βρε­θεί από τη Νεο­λι­θι­κή Επο­χή σχε­δόν σε όλα τα πλά­τη και τα μήκη του πλα­νή­τη μας. Και αυτό είναι από­λυ­τα φυσιο­λο­γι­κό αν σκε­φτεί κανείς ότι καλύ­πτει μία από τις βασι­κές ανά­γκες του ανθρώ­που, την ανά­γκη να καλύ­ψει το σώμα του και έτσι να προ­στα­τευ­τεί από τα στοι­χεία της φύσης. Ταυ­τό­χρο­να, η υφα­ντι­κή είναι συν­δε­δε­μέ­νη, στους περισ­σό­τε­ρους πολι­τι­σμούς, με το θείο και υπάρ­χουν πάμπολ­λοι μύθοι που εμπνέ­ο­νται ή πηγά­ζουν από αυτήν την τέχνη.

Η παρά­στα­ση προ­ο­ρί­ζε­ται για μικρούς και μεγά­λους και το εργα­στή­ρι κυρί­ως για παι­διά από 6 έως 12 ετών. Για το εργα­στή­ρι, ο μέγι­στος αριθ­μός παρα­κο­λού­θη­σης είναι 12 παι­διά. Η διάρ­κεια της παρά­στα­σης είναι 50 λεπτά χωρίς το εργα­στή­ρι και 90 λεπτά με το εργαστήρι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο