Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρόμαν Προτάσεβιτς: Πατενταρισμένος Νεοναζί ο… «ακτιβιστής της δημοκρατίας»

Ο Ρόμαν Προ­τά­σε­βιτς είναι το πρό­σω­πο των τελευ­ταί­ων ημε­ρών. Το όνο­μα του ήρθε στο προ­σκή­νιο της επι­και­ρό­τη­τας εξαι­τί­ας της ανα­γκα­στι­κής προ­σγεί­ω­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το αερο­σκά­φος της «Ryanair» στο Μινσκ.

Ο 26χρονος Προ­τά­σε­βιτς που δηλώ­νει «αντι­φρο­νών» και εχθρός του ηγέ­τη της Λευ­κο­ρω­σί­ας Λου­κα­σέν­κο χαί­ρει της στή­ρι­ξης της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και των ΗΠΑ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα ευρω­παϊ­κά και αμε­ρι­κά­νι­κα μέσα ενη­μέ­ρω­σης τον παρου­σιά­ζουν τις τελευ­ταί­ες ώρες σχε­δόν ως… «ήρωα» που μάχε­ται ενά­ντια στον… «τελευ­ταίο δικτά­το­ρα της Ευρώπης».

Ποιός είναι όμως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο νεα­ρός που εμφα­νί­ζε­ται, τάχα, ως «επα­να­στά­της» απέ­να­ντι στο καθε­στώς Λουκασένκο;

Παρά το νεα­ρό της ηλι­κί­ας του, ο Προ­τά­σε­βιτς έχει πλού­σια πολι­τι­κή δρά­ση: Υπήρ­ξε μέλος του επο­νο­μα­ζό­με­νου «Νέου Μετώ­που», μιας εθνι­κι­στι­κής, αντι­κομ­μου­νι­στι­κής και συνά­μα φιλο­ευ­ρω­παϊ­κής οργά­νω­σης που ιδρύ­θη­κε το 1997 και η οποία τάχθη­κε ενά­ντια στην κυβέρ­νη­ση του Αλε­ξά­ντρ Λουκασένκο.

roman

Ο Ρ. Προ­τά­σβιτς περι­χα­ρής δίπλα σε σπα­σμέ­νη προ­το­μή του Λένιν. Κίε­βο, 2013/2014

Η ιδε­ο­λο­γι­κή βάση και δρά­ση του «Νέου Μετώ­που» δεν απέ­χει πολύ από τις αντί­στοι­χες ακρο­δε­ξιές οργα­νώ­σεις που έδρα­σαν και δρουν στην Ουκρα­νία. Ο ίδιος ο Προ­τά­σε­βιτς συμ­με­τεί­χε την διε­τία 2013–2014 στα γεγο­νό­τα του «Μαι­ντάν» στο Κίε­βο. Σε σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία μάλι­στα εμφα­νί­ζε­ται χαμο­γε­λα­στός δίπλα σε κατε­στρα­μέ­νο άγαλ­μα του Λένιν.

Το «Νέο Μέτω­πο» δεν είναι το μονα­δι­κό σκο­τει­νό σημείο της δρά­σης του νεα­ρού Λευ­κο­ρώ­σου. Ο ίδιος φέρε­ται να είναι μέλος της «Pahonia», μιας μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης με ναζι­στι­κές δια­συν­δέ­σεις που εμπλέ­κε­ται στον Ουκρα­νι­κό εμφύλιο.

protasevich

Σε άλλη φωτο­γρα­φία, ο «αντι­φρο­νού­ντας» που υμνούν Ε.Ε. και ΗΠΑ εμφα­νί­ζε­ται να φορά­ει στρα­τιω­τι­κό κρά­νος με το σήμα των SS.

Να, λοι­πόν, πως με τις ευλο­γί­ες των ΗΠΑ και των ευρω­παϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων, πατε­ντα­ρι­σμέ­νοι Ναζί και φασί­στες παρου­σιά­ζο­νται στην κοι­νή γνώ­μη ως «ακτι­βι­στές της δημο­κρα­τί­ας και της ελευθερίας».

Η… δημοσιογραφική του δράση

Ο Ρομάν Προ­τά­σε­βιτς είναι συντά­κτης στο «Belamova», ένα κανά­λι στο Telegram που ιδρύ­θη­κε πέρυ­σι από τον Ίγκορ Λόσικ, σύμ­βου­λο του αμε­ρι­κα­νι­κού κρα­τι­κού οργα­νι­σμού ΜΜΕ «RFE/RL», τον οποί­ον οι αρχές της χώρας κατη­γο­ρούν ως εμπλε­κό­με­νο σε «τρο­μο­κρα­τι­κές» και «εξτρε­μι­στι­κές» δραστηριότητες.

Το «Belamova» χαρα­κτη­ρί­στη­κε παρά­νο­μο, τον περα­σμέ­νο μήνα, μετά από την ανα­κή­ρυ­ξή του ως «εξτρε­μι­στι­κό» από δικα­στή­ριο στην πόλη Γόμελ της ανα­το­λι­κής Λευ­κο­ρω­σί­ας. Ο Λόσικ συνε­λή­φθη, το προη­γού­με­νο καλο­καί­ρι, στην πόλη Μπα­ρα­νο­βί­τσι και έκτο­τε, βρί­σκε­ται στη φυλακή.

Όσον αφο­ρά στον Προ­τά­σε­βιτς, ο ίδιος έχει εργα­στεί στο παρελ­θόν για το εν λόγω πρα­κτο­ρείο που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από την Ουά­σινγ­κτον και το οποί­ο­προ­ω­θεί την αμε­ρι­κα­νι­κή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή σε σχέ­ση με την ανα­το­λι­κή και κεντρι­κή Ευρώ­πη.

Πέρυ­σι, εργά­στη­κε ως αρχι­συ­ντά­κτης στο κανά­λι του Telegram «Nexta Live», το οποίο η κυβέρ­νη­ση είχε χαρα­κτη­ρί­σει προη­γου­μέ­νως «εξτρε­μι­στι­κό».

Ο Προ­τά­σε­βιτς έχει συμπε­ρι­λη­φθεί, από τον Νοέμ­βριο, σε λίστα με κατα­ζη­τού­με­νους διε­θνώς από τις Αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας, καθώς κατη­γο­ρεί­ται ότι βοή­θη­σε στη διορ­γά­νω­ση αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων, μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του περα­σμέ­νου καλο­και­ριού και για «υπο­κί­νη­ση κοι­νω­νι­κής εχθρό­τη­τας και διχόνοιας».

Το Nexta Live εδρεύ­ει στη Βαρ­σο­βία της Πολω­νί­ας δημο­σί­ευε εικό­νες από τις δια­δη­λώ­σεις και της αστυ­νο­μι­κή δρά­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την ενί­σχυ­ση της άσκη­σης πίε­σης στην κυβέρ­νη­ση. Παρά το ότι πολ­λές αναρ­τή­σεις του απο­δεί­χθη­καν παρα­πλα­νη­τι­κές ή ψευ­δείς, οι συν­δρο­μη­τές της έχουν αυξη­θεί και ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 1,2 εκατομμύρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο