Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σάββατο …μετά θεαμάτων…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Τι ένδο­ξες μέρες ή μάλ­λον ώρες και αυτές…

Ήταν γεμά­τες τόλ­μη, γοη­τεία αλλά και τετοστερόνη.

Τα δύο Κ, ως υπο­ψή­φιοι του Αγγλι­κού θρό­νου, έδω­σαν τα ρέστα τους κατά την διάρ­κεια της παρου­σί­ας τους στην Ελλά­δα. Κάρο­λος και Καμή­λα, ως υπο­ψή­φιο βασι­λι­κό ζεύ­γος δέχτη­καν και με το παρα­πά­νω την πατρο­πα­ρά­δο­τη Ελλη­νι­κή φιλο­ξε­νία . Τα ΜΜΕ έκα­ναν το καθή­κον τους συνα­γω­νι­ζό­με­να για το ποια θα παρου­σιά­σουν με τις πιο γαρ­γα­λι­στι­κές λεπτο­μέ­ρειες την παρου­σία τους. Τι έφα­γαν, τι ήπιαν, που περ­πά­τη­σαν, με ποιους συνο­μί­λη­σαν, τι φορούσαν….Και από κοντά οι «αρι­στε­ροί» της κυβέρ­νη­σης που έμα­θαν γρή­γο­ρα τα «βασι­λι­κά Πρω­τό­κολ­λα» κάνο­ντας τους πατρο­πα­ρά­δο­τους «βασι­λό­φρο­νες» να τους βγά­λουν το καπέλο…Όμως υπήρ­χε- δυστυ­χώς- και λαός που αντα­πο­κρί­θη­κε, που «τσί­μπη­σε» παί­ζο­ντας το ρόλο του ντε­κόρ. Φαί­νε­ται ότι τα παρα­μύ­θια με πρί­γκι­πες και πρι­γκι­πο­πού­λες που­λά­νε ακόμη…

Αλλά και εκεί­νος ο τελι­κός μετα­ξύ των δύο προ­σφυ­γι­κών ποδο­σφαι­ρι­κών ομά­δων; Τα λεω­φο­ρεία που επι­χεί­ρη­σαν εκ νέου την «κάθο­δο των μυρί­ων», αυτή τη φορά προς το OAKA, μετα­φέ­ρο­ντας χιλιά­δες προ­σκυ­νη­τές της στρόγ­γυ­λης Θεάς. Τα όσα προη­γή­θη­καν (επει­σό­δια, δηλώ­σεις, προ­σκλή­σεις ξένων διαι­τη­τών, εκα­το­ντά­δες άρθρα, ανα­λύ­σεις κ.α), αλλά και τα όσα ακο­λού­θη­σαν στα επι­νί­κια. Και τελι­κά μήπως φτά­σα­με στο σημείο «όλο το έθνος να προσκυνά/ σώβρα­κα και φανέλες;»

Και ήρθε ως επι­στέ­γα­σμα και η μεγά­λη βρα­διά με Eurovision όπου η Netta και το «Toy» κατά­φε­ραν να οδη­γή­σουν το Ισρα­ήλ στην πρώ­τη θέση, αφή­νο­ντας στην δεύ­τε­ρη θέση την Κύπρο και την Ελέ­νη Φου­ρέι­ρα, που παρά τα προ­γνω­στι­κά των τελευ­ταί­ων ημε­ρών δεν κατά­φε­ρε να κατα­κτή­σει την πρω­τιά. Αλλά για­τί να στε­να­χω­ρη­θού­με, σύμ­μα­χοι δεν είναι πλέ­ον οι κυβερ­νή­σεις μας και στη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση των πετρε­λαί­ων; Και αν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παρα­κο­λού­θη­σαν το φαντα­σμα­γο­ρι­κό πανη­γυ­ρι­κό, ιδιαί­τε­ρα όσοι δεν είχαν δυνα­τό­τη­τα Σαβ­βα­τιά­τι­κης εξό­δου, τι έγι­νε; Μπο­ρεί «άρτον» να μην έχουν αλλά από «θεά­μα­τα» είναι «γεμά­τοι»

Και όσο και αν θέλου­με να το απο­φύ­γου­με, θα πρέ­πει να σκε­φτού­με βαθύ­τε­ρα. Το ερώ­τη­μα «πού βαδί­ζου­με;» ίσως είναι πομπώ­δες αλλά πραγματικό.

Το σύστη­μα με τους πολύ­μορ­φους και πολυ­πλό­κα­μους μηχα­νι­σμούς του προ­σπα­θεί (και το πετυ­χαί­νει σε πολύ μεγά­λο βαθ­μό) να κρα­τή­σει το λαό και συνεί­δη­ση του δέσμια «ιδα­νι­κών» και «αξιών» που είναι ξένα προς τα πραγ­μα­τι­κά του συμ­φέ­ρο­ντα. Η αλλο­τρί­ω­ση περ­νά πλέ­ον από πολ­λά κανά­λια και χρέ­ος όσων μοχθούν να ξημε­ρώ­σουν καλύ­τε­ρες μέρες για τον τόπο μας είναι αφού πάρουν υπό­ψη όλες τις παρα­μέ­τρους να μην συμ­βι­βα­στούν ή απο­γοη­τευ­τούν από όλα αυτά αλλά με πεί­σμα, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, μαστο­ριά, πει­θώ, να δημιουρ­γή­σουν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να γίνουν όλοι οι παρα­πά­νω «από τάξη για τους άλλους, τάξη για τον εαυ­τό τους».

Έργο δύσκο­λο, όχι μονό­πρα­κτο, αλλά αναγκαίο!

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο