Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σάββατο 1η Απρίλη: ημερίδα με τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

  • Την ειση­γη­τι­κή ομι­λία θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ο Δ. Κου­τσού­μπας
  • Θα ακο­λου­θή­σουν σημα­ντι­κές παρεμβάσεις

Ημε­ρί­δα με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές απέ­να­ντι στην εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή “απε­λευ­θέ­ρω­σης” της ΕΕ. Σιδη­ρό­δρο­μος σύγ­χρο­νος — ασφα­λής — φτη­νός, απαλ­λαγ­μέ­νος από τις ματω­μέ­νες ράγες του κέρ­δους» πραγ­μα­το­ποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο, Σάβ­βα­το 1 Απρί­λη, στο αμφι­θέ­α­τρο «Μελί­να Μερ­κού­ρη» στο ΣΕΦ.

Η ημε­ρί­δα απο­τε­λεί σημα­ντι­κή παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ στις εξε­λί­ξεις μετά το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη με τον θάνα­το 57 ανθρώ­πων, όπου το στίγ­μα έδω­σαν οι μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού και της νεο­λαί­ας σε όλη τη χώρα. Σε συνέ­χεια άλλων παρεμ­βά­σε­ων που έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το ΚΚΕ, η ημε­ρί­δα στο­χεύ­ει να φωτί­σει τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες του τρα­γι­κού δυστυ­χή­μα­τος, που εδρά­ζο­νται στην εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή του κέρ­δους και να προ­βά­λει την πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο που προ­τεί­νει το ΚΚΕ.

Όπως σημεί­ω­νε και η Ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Για το σιδη­ρο­δρο­μι­κό έγκλη­μα στα Τέμπη και τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις του λαού και της νεο­λαί­ας», «το έγκλη­μα αυτό δεν είναι κάποια εξαί­ρε­ση στον κανό­να. Καθη­με­ρι­νά οι εργα­ζό­με­νοι έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με μικρά και μεγά­λα εγκλή­μα­τα, που πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης. Αυτός είναι ο κοι­νός παρο­νο­μα­στής που θυσιά­ζει δικαιώ­μα­τα, εισο­δή­μα­τα, μισθούς, εργα­σια­κές σχέ­σεις, υπο­δο­μές απα­ραί­τη­τες για την προ­στα­σία του λαού, ακό­μη και της ίδιας της ανθρώ­πι­νης ζωής.

Η αφί­σα της εκδήλωσης

Συνε­πώς, το δίλημ­μα που τίθε­ται είναι αμεί­λι­κτο: ‘Η θα συνε­χί­σου­με να μετρά­με νέες απώ­λειες και θύμα­τα στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής που κοστο­λο­γεί τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα του λαού ή θα δια­λέ­ξου­με τον δρό­μο της οργα­νω­μέ­νης πάλης για την ανα­τρο­πή αυτής της βαρβαρότητας.

Υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα ο λαός να ζήσει δια­φο­ρε­τι­κά. Δεν λεί­πουν τα μέσα που μπο­ρεί να παρέ­χει η επι­στή­μη, η τεχνο­λο­γία, η ανθρώ­πι­νη εργα­σία, αρκεί όλα αυτά να απαλ­λα­γούν από τη μέγ­γε­νη του κέρ­δους και να αξιο­ποι­η­θούν για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών. Αυτή η προ­ο­πτι­κή μπο­ρεί να δώσει πνοή και συνέ­χεια στις μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Να στρι­μώ­ξει τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις και να απο­σπά­σει ανά­σες ανα­κού­φι­σης. Πάνω απ’ όλα αυτή η προ­ο­πτι­κή είναι που μπο­ρεί να δώσει απα­ντή­σεις στα αμεί­λι­κτα ερω­τή­μα­τα που θέτουν αυτοί οι αγώ­νες, στο “για­τί γίνο­νται όλα αυτά”, αλλά και στο “πώς θα απαλ­λα­γού­με από αυτή την κατάσταση”.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση δίνου­με τη μάχη το επό­με­νο διά­στη­μα. Είναι ο μόνος τρό­πος για να δικαιω­θούν οι νεκροί, για να μη μεί­νει το έγκλη­μα ατι­μώ­ρη­το και πάνω απ’ όλα για να στα­μα­τή­σουν οι ανθρω­πο­θυ­σί­ες στον βωμό του κέρ­δους. Για­τί οι ζωές μας έχουν πραγ­μα­τι­κή αξία. Δεν κοστολογούνται!».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

  • 17.00 Προ­σέ­λευ­ση
  • 17.30 Εναρ­ξη
  • Ειση­γη­τι­κή ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κουτσούμπα
  • 18.20 Παρεμ­βά­σεις
    • Θωμάς Χόν­δρος, καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Πατρών, «Οδι­κές και σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές στην Ελλά­δα. Ασφά­λεια — εξέ­λι­ξη και προοπτικές».
    • Δρ. Εύη Γεωρ­γιά­δου, χημι­κός μηχα­νι­κός ΕΜΠ, μέλος αντι­προ­σω­πεί­ας ΤΕΕ, «Απο­τε­λεί το ανθρώ­πι­νο λάθος την πραγ­μα­τι­κή αιτία των ατυ­χη­μά­των μεγά­λης έκτασης;».
    • Αντώ­νης Μεγρέ­μης, αντι­πρό­σω­πος επι­χει­ρη­σια­κού συμ­βου­λί­ου του βρε­τα­νι­κού σωμα­τεί­ου RMT (Rail, Maritime & Transport Union), «Το μάθη­μα των βρε­τα­νι­κών σιδηροδρόμων».
    • Μάν­θος Ιμπριά­λος, πολι­τι­κός μηχα­νι­κός, «Οι συνέ­νο­χοι για την απου­σία συστή­μα­τος τηλε­διοί­κη­σης στον σιδη­ρο­δρο­μι­κό άξονα».
    • Δρ. Βασί­λης Οψι­μος, επι­θε­ω­ρη­τής Εργα­σί­ας, «Η υπε­ρο­χή του σοσια­λι­σμού: Η πεί­ρα της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης στις σιδη­ρο­δρο­μι­κές μεταφορές».
    • Ηλί­ας Τρε­βλός, μέλος ΔΣ ΠΟΣ-ΟΣΕ, «Η πεί­ρα απ’ τον αγώ­να των σιδηροδρομικών».
    • Δημή­τρης Γουρ­τής, Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας ΗΣΑΠ, «Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για σύγ­χρο­νες — ασφα­λείς — φτη­νές μαζι­κές μεταφορές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο