Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σάλτο μορτάλε από σαρδέλες στην προκυμαία της παλιάς παραλίας στη Θεσσαλονίκη!

Σε απέλ­πι­δα προ­σπά­θεια να ξεφύ­γουν από κάποιο θηρευ­τή τους, πιθα­νό­τα­τα δελ­φί­νι, απο­δί­δει καθη­γη­τής στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο, το μαζι­κό «πήδη­μα θανά­του» από δεκά­δες σαρ­δέ­λες στην προ­κυ­μαία της παλιάς παρα­λί­ας, στη Θεσσαλονίκη!

Το περι­στα­τι­κό, που είναι το δεύ­τε­ρο το οποίο γίνε­ται αντι­λη­πτό στην παρα­λία της πόλης, χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από επι­στή­μο­νες «φυσιο­λο­γι­κό και αρκε­τά συνη­θι­σμέ­νο» και αφο­ρά κυρί­ως μικρά πελα­γι­κά ψάρια που προ­σπα­θούν να ξεφύ­γουν από θηρευτές.

«Οι σαρ­δέ­λες ζουν σε πολύ μεγά­λα και πυκνά κοπά­δια. Προ­φα­νώς λοι­πόν, στρι­μώ­χτη­κε ένα κοπά­δι από δελ­φί­νια ή κάποιον άλλο θηρευ­τή και ένα πολύ μικρό ποσο­στό του κοπα­διού, απο­προ­σα­να­το­λί­στη­κε και πήδη­ξε στη προ­κυ­μαία για να ξεφύ­γει», εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής στο Τμή­μα Βιο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης Κων­στα­ντί­νος Γκά­νιας. Όπως συμπλη­ρώ­νει, μάλι­στα, τα δελ­φί­νια αφθο­νούν στον Θερ­μαϊ­κό κόλ­πο καθώς βρί­σκουν τρο­φή και ζουν είτε κυνη­γώ­ντας κοπά­δια ψαριών είτε προ­κα­λώ­ντας ζημιές στα γεμά­τα δίχτυα των ψαράδων.

«Οι σαρ­δέ­λες που βγή­καν «στρε­σα­ρι­σμέ­νες» στην προ­κυ­μαία, είναι ένα ελά­χι­στο μέρος του κοπα­διού που κυνη­γού­σε πιθα­νό­τα­τα κάποιο δελ­φί­νι, είδος που χρειά­ζε­ται πολ­λά κιλά σαρ­δέ­λας για να χορ­τά­σει. Άλλω­στε οι σαρ­δέ­λες και γενι­κό­τε­ρα τα μικρά πελα­γι­κά ψάρια, απο­τε­λούν την καλύ­τε­ρη τρο­φή στους μεσαί­ους και ανω­τέ­ρου επι­πέ­δου, θηρευ­τές στα θαλάσ­σια οικο­συ­στή­μα­τα», προ­σθέ­τει ο κ.Γκάνιας. «Πάντως», τονί­ζει, «ο αριθ­μός των μικρών πελα­γι­κών ψαριών έχει αυξη­θεί στο Θερ­μαϊ­κό κόλ­πο για­τί εκλεί­πουν οι ενδιά­με­σοι θηρευ­τές τους που υπε­ρα­λιεύ­ο­νται, όπως είναι το σκου­μπρί, ο τόνος ή το μαγιάτικο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο