Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γενική απεργία για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού

Απεργούμε! 

Για να προ­στα­τέ­ψου­με τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώ­μα­τά μας από την εντει­νό­με­νη επί­θε­ση κυβέρ­νη­σης και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων:
Το παρα­πά­νω μήνυ­μα στέλ­νουν με τη σημε­ρι­νή απερ­γία και τις πρω­το­βου­λί­ες που σχε­διά­ζουν στο πλαί­σιό της σε όλη τη χώρα Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα και Σωμα­τεία σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα.

Απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή που θυσιά­ζει την υγεία του λαού για να υπη­ρε­τή­σει τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου, που οδη­γεί τα νοσο­κο­μεία και το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό στο «κόκ­κι­νο» στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, που μετα­τρέ­πει τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς σε εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης του ιού, που φορ­τώ­νει τα σπα­σμέ­να μίας ακό­μα οικο­νο­μι­κής κρί­σης στις πλά­τες του λαού και ετοι­μά­ζει νέες βάρ­βα­ρες ανα­τρο­πές με το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο που έχει ήδη ετοι­μά­σει με τα ραβα­σά­κια των εργο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων, η απά­ντη­ση εκα­το­ντά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων θα δοθεί σήμε­ρα με απεργία.

ΠΑΜΕ Συλλαλητήριο Προστασία Υγείας

Το κάλε­σμα στους εργα­ζό­με­νους να επι­βά­λουν το δικό τους απερ­για­κό lockdown στους χώρους δου­λειάς συνο­δεύ­ε­ται με διά­φο­ρες συμ­βο­λι­κές παρεμ­βά­σεις, προ­σαρ­μο­σμέ­νες στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας. Τα σωμα­τεία προ­γραμ­μα­τί­ζουν μετα­ξύ άλλων παρεμ­βά­σεις σε μεγά­λους χώρους δου­λειάς, συνε­ντεύ­ξεις Τύπου για τις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, αγω­νι­στι­κές παρεμ­βά­σεις στις πύλες των νοσο­κο­μεί­ων, με τήρη­ση όλων των απα­ραί­τη­των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγείας.

Την ίδια στιγ­μή που γυρ­νά­ει την πλά­τη στα σωμα­τεία και στα δίκαια αιτή­μα­τά τους, η κυβέρ­νη­ση, με το νέο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα, με την «έκθε­ση Πισαρ­ρί­δη» και με κάθε δια­θέ­σι­μο «εργα­λείο», σπεύ­δει να «απο­γειώ­σει» το αντερ­γα­τι­κό έργο της ίδιας και των προ­κα­τό­χων της, κάνο­ντας πρά­ξη πάγιες αξιώ­σεις του κεφαλαίου.
Συγκε­κρι­μέ­να, σχε­διά­ζει: 10ωρη δου­λειά, «διευ­θέ­τη­ση» του χρό­νου εργα­σί­ας και ακό­μα περισ­σό­τε­ρη «ευε­λι­ξία». Κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας για περισ­σό­τε­ρους κλά­δους και εργα­ζό­με­νους. Παρά­δο­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Νέα μέτρα κατα­στο­λής και αυταρ­χι­σμού, περιο­ρι­σμούς στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες, εμπό­δια στη δρά­ση των συν­δι­κά­των, στις Γενι­κές τους Συνε­λεύ­σεις, στην από­φα­ση και την οργά­νω­ση της απεργίας.

«Ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων δεν ανα­βάλ­λε­ται, δεν μπαί­νει σε καρα­ντί­να. Τώρα είναι η ώρα να ενι­σχυ­θεί η πάλη», δια­μη­νύ­ουν δεκά­δες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργανώσεις.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών

Απεργία 26 Νοέμβρη ΤλπΑπερ­γία έχουν απο­φα­σί­σει τα Εργα­τι­κά Κέντρα Αθή­νας, Πει­ραιά, Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, Σαλα­μί­νας, Πάτρας, Λάρι­σας, Λιβα­δειάς, Ιωαν­νί­νων, Αγρι­νί­ου, Αμα­λιά­δας, Αρτας, Βόρειου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου, Εύβοιας, Ζακύν­θου, Θεσπρω­τί­ας, Κεφα­λο­νιάς — Ιθά­κης, Κορίν­θου, Λαμί­ας, Λέσβου, Λευ­κά­δας — Βόνι­τσας, Νάου­σας, Σάμου, Φωκί­δας και η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των αντι­προ­σώ­πων του Εργα­τι­κού Κέντρου Κέρκυρας.

Απο­φά­σεις έχουν πάρει επί­σης οι Ομο­σπον­δί­ες Οικο­δό­μων, Εργα­ζο­μέ­νων Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών, Λογι­στών (ΠΟΛ), Μισθω­τών Τύπου και Βιο­μη­χα­νί­ας Χάρ­του, Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρι­κών Επι­σκε­πτών και Φαρ­μα­κο­ϋ­παλ­λή­λων, Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας — Ιμα­τι­σμού — Δέρ­μα­τος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγω­γή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλ­λό­γων Νοση­λευ­τι­κών Ιδρυ­μά­των Ελλά­δας (ΟΣΝΙΕ), Εργα­ζο­μέ­νων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Εργα­ζο­μέ­νων στο Θέα­μα — Ακρό­α­μα (ΠΟΘΑ), Μεταλ­λω­ρύ­χων Ελλά­δας (ΟΜΕ), Προ­σω­πι­κού Αερο­πο­ρι­κών Μετα­φο­ρών (ΟΠΑΜ), Συλ­λό­γων Εργα­ζο­μέ­νων σε Ερευ­νη­τι­κά Ιδρύ­μα­τα Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου, Ενέρ­γειας (μόνο για την Αθήνα).

Στο Δημό­σιο, 24ωρη απερ­γία έχει απο­φα­σί­σει η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΑΔΕΔΥ.

Απερ­για­κές απο­φά­σεις έχουν πάρει οι Ομο­σπον­δί­ες Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών (ΟΕΝΓΕ), Συλ­λό­γων Εργα­ζο­μέ­νων Υπουρ­γεί­ου Γεωρ­γί­ας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλ­λή­λων Υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης — τέως Βιο­μη­χα­νί­ας / Ενέρ­γειας / Ερευ­νας και Τεχνο­λο­γί­ας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλ­λό­γων Υπαλ­λή­λων Αιρε­τών Περι­φε­ρειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργα­ζο­μέ­νων Δημό­σιων Νοσο­κο­μεί­ων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης (ΟΔΠΤΕ), Συλ­λό­γων Εργα­ζο­μέ­νων Απο­κε­ντρω­μέ­νων Διοι­κή­σε­ων Ελλά­δας (ΟΣΕΑΔΕ), Δικα­στι­κών Υπαλ­λή­λων Ελλά­δας (ΟΔΥΕ).

Απεργία ΜΜΜ

Η απεργία στις Μεταφορές

Οσον αφο­ρά τις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες της Αττι­κής, δεν θα κινη­θούν ηλε­κτρι­κός και μετρό καθώς απερ­γούν Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων στη ΣΤΑΣΥ. Στά­ση εργα­σί­ας θα γίνει στο τραμ (6 μ.μ. έως λήξη βάρ­διας). Η Ομο­σπον­δία Συλ­λό­γων Μετα­φο­ρών Ελλά­δας έβγα­λε από­φα­ση συμ­με­το­χής στη σημε­ρι­νή απερ­γία του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθή­νας, με την οποία καλύ­πτει όλους τους εργα­ζό­με­νους στις Μετα­φο­ρές (αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, ΚΤΕΛ, οδη­γοί φορ­τη­γών, ταξί κ.ά.).

Επί­σης, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργα­ζό­με­νους σε λεω­φο­ρεία και τρό­λεϊ να συμ­με­τά­σχουν στην απερ­γία, με βάση τις απο­φά­σεις των Εργα­τι­κών Κέντρων της Αττικής.

Απερ­γία πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε όλες τις κατη­γο­ρί­ες των πλοί­ων με απο­φά­σεις των σωμα­τεί­ων «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, Πανελ­λή­νιας Ενω­σης Πλη­ρω­μά­των Ρυμουλ­κών και Ναυα­γο­σω­στι­κών (ΠΕΠΡΝ). Επί­σης, οι Ενώ­σεις Πλοιάρ­χων, Μηχα­νι­κών ΜΕΚ, Αρχι­θα­λα­μη­πό­λων — Θαλα­μη­πό­λων, Φρο­ντι­στών, Πρα­κτι­κών Πλοιάρ­χων και Κυβερ­νη­τών, Προ­σω­πι­κού Τρο­φο­δο­σί­ας, Ναυ­τών Μότορ­σι­πς, Πετρε­λαιο­κί­νη­των και Οχη­μα­τα­γω­γών (φέρι μποτ) Μικρών Απο­στά­σε­ων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελ­λή­νιος Σύν­δε­σμος Οικο­νο­μι­κών Αξιωματικών.

Στο μετα­ξύ, στο φόντο της επί­θε­σης γνω­στών επι­τε­λεί­ων του συστή­μα­τος συνο­λι­κά στη σημε­ρι­νή απερ­γία και ειδι­κά στις Μετα­φο­ρές, κρί­θη­κε παρά­νο­μη και ανε­στά­λη η απερ­γία που είχε προ­κη­ρύ­ξει η Ομο­σπον­δία Συλ­λό­γων Υπη­ρε­σί­ας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (ΟΣΥΠΑ).

Τα αιτήματα

Τα συν­δι­κά­τα και οι συν­δι­κα­λι­στές που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ δίνουν μέχρι και την τελευ­ταία στιγ­μή τη μάχη για να φτά­σει το μήνυ­μα της απερ­γί­ας σε κάθε χώρο δου­λειάς, διεκδικώντας:

  • Να επι­τα­χθούν άμε­σα τα χει­ρουρ­γεία, οι κλί­νες ΜΕΘ, τα κρε­βά­τια, τα δια­γνω­στι­κά και τα εργα­στη­ρια­κά κέντρα των ιδιω­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώ­τες για­τρούς. Να ανοί­ξουν τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν τα τελευ­ταία χρόνια.
  • Άμε­ση ενί­σχυ­ση του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού με μαζι­κές προ­σλή­ψεις για­τρών όλων των ειδι­κο­τή­των, με νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων και των επι­κου­ρι­κών στην Υγεία. Αμε­ση ενί­σχυ­ση με μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, για να μη νοσή­σουν, με υλι­κά και υπο­δο­μές για να πολε­μή­σουν. Εντα­ξη όλων των υγειο­νο­μι­κών στα ΒΑΕ.
  • Πύκνω­ση δρο­μο­λο­γί­ων και προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού στις αστι­κές συγκοινωνίες.

ΑΦΙΣΑ ΜΜΜ ΠΑΜΕ

  • Προ­σλή­ψεις καθα­ρι­στριών για τα σχο­λεία. Σε κάθε τάξη να είναι μέχρι 15 μαθη­τές. Να δοθούν δωρε­άν όλα τα ανα­γκαία για την τηλερ­γα­σία και δωρε­άν ίντερνετ.
  • Εκτα­κτο επί­δο­μα ανερ­γί­ας σε όλους τους ανέρ­γους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεω­ρη­θούν άκυ­ρες οι απο­λύ­σεις που έγι­ναν και όλες οι αρνη­τι­κές μετα­βο­λές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χρι­στου­γέν­νων να δοθεί στο ακέ­ραιο και στην ώρα του. Καμία από­λυ­ση, καμία περι­κο­πή εργα­σια­κών δικαιω­μά­των. Οι εργα­ζό­με­νοι να δώσουν μάχη για το δικαί­ω­μά τους.
  • Να δοθούν η 13η και η 14η σύντα­ξη σε όλους τους συντα­ξιού­χους. Να καταρ­γη­θεί η εισφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης και να απο­δο­θούν όλα τα ανα­δρο­μι­κά για τις κύριες και επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις και τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
  • Για όσο διά­στη­μα διαρ­κούν τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα και η απα­γό­ρευ­ση, να υπάρ­χει απαλ­λα­γή από τις χρε­ώ­σεις σε ρεύ­μα, επι­κοι­νω­νία, νερό, φυσι­κό αέριο. Καμία δια­κο­πή σύνδεσης.
  • Ανα­στο­λή πλη­ρω­μών για τους εργα­ζό­με­νους προς Δημό­σιο, τρά­πε­ζες, ΔΕΚΟ, ανα­στο­λή πλει­στη­ρια­σμών και κατα­σχέ­σε­ων. Κού­ρε­μα και δια­γρα­φή χρε­ών σε εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικογένειες.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο