Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα η δίκη των αγωνιστών φοιτητών για την κινητοποίηση στο Άγαλμα Τρούμαν

Σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στα δικαστήρια της πρ. Σχολής Ευελπίδων καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι

Συγκέ­ντρω­ση στα δικα­στή­ρια της πρώ­ην Σχο­λής Ευελ­πί­δων πραγ­μα­το­ποιούν σήμε­ρα στις 8.30 το πρωί φοι­τη­τές και εργα­ζό­με­νοι συμπα­ρα­στε­κό­με­νοι στους δύο αγω­νι­στές φοι­τη­τές οι οποί­οι οδη­γού­νται σε δίκη με ανυ­πό­στα­τες και βαριές κατη­γο­ρί­ες για τη συμ­με­το­χή τους στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση στις 16 Απρί­λη του 2018. Θυμί­ζου­με ότι η κινη­το­ποί­η­ση αυτή ενά­ντια στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία και την εμπλο­κή της χώρας μας είχε δεχθεί άγρια κατα­στο­λή από τις δυνά­μεις των ΜΑΤ, όταν οι φοι­τη­τές επι­χεί­ρη­σαν συμ­βο­λι­κά να απο­κα­θη­λώ­σουν τον ανδριά­ντα του μακε­λά­ρη των λαών Χ. Τρού­μαν, που στέ­κει στο κέντρο της Αθή­νας. Η αστυ­νο­μία αφού άνοι­ξε κεφά­λια δια­δη­λω­τών προ­χώ­ρη­σε και σε δύο προ­σα­γω­γές που αργό­τε­ρα μετα­τρά­πη­καν σε συλ­λή­ψεις, προ­κα­λώ­ντας πανελ­λα­δι­κό κύμα συμπα­ρά­στα­σης, αλλά και την άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση συν­δι­κά­των και φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων στη ΓΑΔΑ.

Για τη σημε­ρι­νή, εξ ανα­βο­λής δίκη των δύο αγω­νι­στών φοι­τη­τών κάλε­σμα προς τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να βρε­θούν στο πλευ­ρό τους απευ­θύ­νει το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο. Τη συνε­χι­ζό­με­νη δίω­ξη κατα­δι­κά­ζουν τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, σημειώ­νο­ντας ότι η εξ ανα­βο­λής δίκη γίνε­ται «με τα γνω­στά κατα­σκευα­σμέ­να κατη­γο­ρη­τή­ρια, που παραγ­γέλ­λει η πρε­σβεία των ΗΠΑ, με τη στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων, που συναι­νούν στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και τις πολε­μι­κές συγκρού­σεις σε βάρος των λαών. Η νεο­λαία, οι εργα­ζό­με­νοι στέλ­νου­με ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα: “Το εργα­τι­κό κίνη­μα δεν τρο­μο­κρα­τεί­ται, δεν υπο­χω­ρεί”». Καλούν δε τους ναυ­τερ­γά­τες, τα σωμα­τεία να δώσουν μαχη­τι­κή απά­ντη­ση με την παρου­σία τους στα δικα­στή­ρια σήμε­ρα το πρωί.

Τη συμπα­ρά­στα­σή του εκφρά­ζει το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού, Του­ρι­σμού, Ξενο­δο­χεί­ων Νομού Αττι­κής σημειώ­νο­ντας: «Κατα­δι­κά­ζου­με τη δίω­ξη που ασκεί η κυβέρ­νη­ση στους δύο νέους φοι­τη­τές, συνα­δέλ­φους — μέλη του σωμα­τεί­ου μας, για τη συμ­με­το­χή τους σε αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, μαθη­τών και εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στην επέμ­βα­ση των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στη Συρία και τη συμ­με­το­χή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ σε αυτήν. Η κυβέρ­νη­ση δεί­χνει για ακό­μα μια φορά το πόσο προ­ση­λω­μέ­νη είναι στο άρμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο όσους παλεύ­ουν και διεκ­δι­κούν ο λαός μας να απε­μπλα­κεί από αυτές τις λυκο­συμ­μα­χί­ες που σπέρ­νουν τον πόλε­μο και την προ­σφυ­γιά. Εκφρά­ζου­με τη συμπα­ρά­στα­ση του συν­δι­κά­του μας στους συνα­δέλ­φους και δια­βε­βαιώ­νου­με τους πάντες ότι αυτές οι διώ­ξεις και η κατα­στο­λή δεν θα μας κάνουν να σκύ­ψου­με το κεφά­λι. Θα συνε­χί­σου­με να απο­κα­λύ­πτου­με το ρόλο τους, δυνα­μώ­νο­ντας τους αγώ­νες και την αντί­στα­ση του λαού απέ­να­ντι στα αντι­λαϊ­κά τους σχέδια».

Στο πλευ­ρό των δύο φοι­τη­τών βρί­σκο­νται δεκά­δες φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι απαι­τώ­ντας εδώ και τώρα να απο­συρ­θούν όλες οι κατη­γο­ρί­ες. Οπως τονί­ζε­ται στις απο­φά­σεις τους, «ένα χρό­νο μετά την εμπλο­κή της χώρας μας στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό έγκλη­μα, την πρω­το­φα­νή κατα­στο­λή από την κυβέρ­νη­ση των αγώ­νων φοι­τη­τών, μαθη­τών και εργα­ζο­μέ­νων, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στή­ρι­ξη της ΝΔ, συνε­χί­ζει τη μετα­τρο­πή της χώρας μας σε ΝΑΤΟι­κό ορμη­τή­ριο, μπλέ­κο­ντας το λαό και τη νεο­λαία σε επι­κίν­δυ­να σχέδια.

Θέλουν όποιον δεν συμ­βι­βά­ζε­ται, όποιον δεν δέχε­ται η χώρα του να συμ­με­τέ­χει σε πολε­μι­κές επεμ­βά­σεις, να είναι με σκυμ­μέ­νο το κεφά­λι! Χτυ­πούν όποιον δεν συνη­γο­ρεί στο σφα­για­σμό αθώ­ων ανθρώ­πων. Γι’ αυτό και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και ένα χρό­νο, σέρ­νει σε δίκη τους δύο συμ­φοι­τη­τές μας με ανυ­πό­στα­τες κατη­γο­ρί­ες επει­δή τόλ­μη­σαν να αμφι­σβη­τή­σουν τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­διά της με τους φονιά­δες των λαών, να συμ­με­τά­σχουν στο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό συλλαλητήριο».

Κάλε­σμα συμ­με­το­χής στη σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση απευ­θύ­νουν οι Σύλ­λο­γοι Φυσι­κού ΕΚΠΑ, Μαθη­μα­τι­κού ΕΚΠΑ, Γεω­λο­γι­κού ΕΚΠΑ, Πλη­ρο­φο­ρι­κής ΕΚΠΑ, Δασκά­λων (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ, Νηπια­γω­γών (ΤΕΑΠΗ) ΕΚΠΑ, Ιστο­ρί­ας και Αρχαιο­λο­γί­ας ΕΚΠΑ, Φιλο­σο­φι­κής ΕΚΠΑ, Νοση­λευ­τι­κής ΕΚΠΑ, Ιατρι­κής ΕΚΠΑ, Πολι­τι­κού ΕΚΠΑ, Νομι­κής ΕΚΠΑ, Οικο­νο­μι­κού ΕΚΠΑ, Τουρ­κι­κών Σπου­δών ΕΚΠΑ, Αρχι­τε­κτο­νι­κής ΕΜΠ, Χημι­κών Μηχα­νι­κών ΕΜΠ, Μεταλ­λειο­λό­γων ΕΜΠ, Οικο­τρό­φων Φοι­τη­τών των Νέων Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νι­κών και Μηχα­νι­κών Υπο­λο­γι­στών ΕΜΠ, Ναυ­πη­γών Μηχα­νι­κών ΕΜΠ, Μηχα­νο­λό­γων Μηχα­νι­κών ΕΜΠ, Παντεί­ου, Σχο­λής Επι­στη­μών Τρο­φί­μων ΠΑΔΑ, Σχο­λής Επι­στη­μών Τεχνο­λο­γί­ας και Πολι­τι­σμού ΠΑΔΑ, Σχο­λής Μηχα­νι­κών ΠΑΔΑ (πρώ­ην σπου­δα­στι­κοί σύλ­λο­γοι ΣΤΕΦ Αθή­νας — ΣΤΕΦ Πειραιά).

Επί­σης, πολ­λοί είναι οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι από όλη τη χώρα που εκφρά­ζουν τη συμπα­ρά­στα­σή τους: Μηχα­νο­λό­γων Μηχα­νι­κών Πάτρας, Φυσι­κού Πάτρας, Μαθη­μα­τι­κού Πάτρας, Επι­στή­μης Υλι­κών Πάτρας, Α/Μ Πάτρας, Γεω­λο­γι­κού Πάτρας, Βιο­λο­γι­κού Πάτρας, Θεα­τρι­κών Σπου­δών Πάτρας, Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νι­κών Πάτρας, Ιατρι­κής Πάτρας, Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών Πάτρας, Φαρ­μα­κευ­τι­κής Πάτρας, Εστί­ας ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας, ΒΕΤ Παν. Ιωαν­νί­νων, ΜΕΥ Παν. Ιωαν­νί­νων, Η/Υ Παν. Ιωαν­νί­νων, Ι‑Α Παν. Ιωαν­νί­νων, ΠΤΝ Παν. Ιωαν­νί­νων, Φυσι­κού Παν. Ιωαν­νί­νων, Εστί­ας Παν. Ιωαν­νί­νων, Μηχα­νι­κών Πλη­ρο­φο­ρι­κής και Τηλε­πι­κοι­νω­νιών Τρί­πο­λης, Μαθη­μα­τι­κού ΑΠΘ, Φυσι­κού ΑΠΘ, Ψυχο­λο­γι­κού ΑΠΘ, Ιστο­ρι­κού ΑΠΘ, Φιλο­λο­γι­κού ΑΠΘ, Παι­δα­γω­γι­κού ΑΠΘ, ΦΠ ΑΠΘ, Νομι­κής ΑΠΘ, ΜΜΕ ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Ιατρι­κής ΑΠΘ, Φαρ­μα­κευ­τι­κής ΑΠΘ, Αρχι­τε­κτο­νι­κής ΑΠΘ, Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νι­κών ΑΠΘ, Μαθη­μα­τι­κού Σάμου.

Την αμέ­ρι­στη συμπα­ρά­στα­σή της στους διω­κό­με­νους φοι­τη­τές εκφρά­ζει και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας, σημειώ­νο­ντας ότι «είμα­στε περή­φα­νες για τη στά­ση των παι­διών αυτών, των “παι­διών μας”. Στα­θή­κα­με στο πλάι τους από την πρώ­τη στιγ­μή, συνε­χί­ζου­με να στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να τους με όλες μας τις δυνά­μεις και θα εξα­κο­λου­θή­σου­με να το κάνου­με, απαι­τώ­ντας την αθώ­ω­σή τους».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο