Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για όσα καταλογίζονται στον ηθοποιό Π. Φιλιππίδη

Την κρί­ση της Εισαγ­γε­λέ­ως της Έδρας του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου θα ακού­σει σήμε­ρα ο ηθο­ποιός και θια­σάρ­χης Πέτρος Φιλιπ­πί­δης που επί δέκα μήνες δικά­ζε­ται για πρά­ξεις σεξουα­λι­κής βίας σε βάρος τριών συνα­δέλ­φων του.

Ο γνω­στός στο ευρύ κοι­νό για τις ερμη­νεί­ες του σε κωμι­κούς ρόλους κατη­γο­ρού­με­νος μετά από μία μαρα­θώ­νια απο­λο­γία που έδω­σε ενώ­πιον των δικα­στών την Δευ­τέ­ρα , σήμε­ρα θα βρε­θεί ένα ακό­μη βήμα πριν το τέλος της δια­δι­κα­σί­ας που θα σφρα­γι­στεί με την ετυ­μη­γο­ρία του δικα­στη­ρί­ου για το αν είναι ή όχι ένο­χος για όσα κατήγ­γει­λαν σε βάρος του οι τρεις ηθο­ποιοί που τον έφε­ραν ενώ­πιον της Δικαιοσύνης.

Η δίκη ξεκί­νη­σε τον περα­σμέ­νο Μάρ­τιο με τον ηθο­ποιό να μετά­γε­ται από την φυλα­κή στο εδώ­λιο, καθώς τον Ιού­λιο του 2021 είχε κρι­θεί προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος για την υπό­θε­ση, η οποία αφο­ρά βια­σμό, αλλά και δύο από­πει­ρες βια­σμού. Στην πορεία της δίκης, ήταν το ΜΟΔ που τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο απο­φά­σι­σε ομό­φω­να ότι θια­σάρ­χης μπο­ρεί να βγει από την φυλα­κή και του επέ­βα­λε περιο­ρι­στι­κούς όρους. Στην πρό­τα­ση της για την έξο­δο του ηθο­ποιού από την φυλα­κή, η Εισαγ­γε­λέ­ας είχε ανα­φέ­ρει πως δεν θεω­ρεί πως ο κατη­γο­ρού­με­νος, για έναν βια­σμό κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση και δύο από­πει­ρες βια­σμού κατά τριών συνα­δέλ­φων του, παρα­μέ­νει επι­κίν­δυ­νος για την διά­πρα­ξη νέων αδι­κη­μά­των. Είχε αιτιο­λο­γή­σει μάλι­στα αυτή την άπο­ψη της, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ο θια­σάρ­χης “είναι ανε­πι­θύ­μη­τος στον τόπο δρά­σης του, δηλα­δή σε θεα­τρι­κούς χώρους” και επι­πλέ­ον ότι πλέ­ον οι συνερ­γά­τι­δες του είναι ενη­με­ρω­μέ­νες για όσα του κατα­λο­γί­ζο­νται και επο­μέ­νως σε θέση να προφυλαχθούν.

Σύμ­φω­να με την δικο­γρα­φία που έχει σχη­μα­τι­στεί σε βάρος του, ο ηθο­ποιός φέρε­ται να βία­σε μία συνά­δελ­φο του το 2008, πρά­ξη που έγι­νε δύο φορές, καθώς και να απο­πει­ρά­θη­κε να βιά­σει άλλες δύο ηθο­ποιούς, το 2010 και το 2014.Σε δύο από τις περι­πτώ­σεις οι πρά­ξεις τελέ­στη­καν μέσα στο καμα­ρί­νι του, όπου για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους βρέ­θη­καν εκεί οι συνά­δελ­φοι του, ενώ στην τρί­τη περί­πτω­ση του κατα­λο­γί­ζε­ται ότι επι­χεί­ρη­σε να βιά­σει συνά­δελ­φο του μέσα στο αυτο­κί­νη­το του, μετά από επαγ­γελ­μα­τι­κό ραντε­βού που είχε με την άνερ­γη τότε, παθούσα .

Οι δικα­στι­κές αρχές προ­σά­πτουν στον επι­φα­νή καλ­λι­τέ­χνη μία “μακρά περί­ο­δο δρά­σης” την οποία προσ­διο­ρί­ζουν από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία “φέρε­ται εκμε­ταλ­λευό­με­νος τη θέση του σκη­νο­θέ­τη — θια­σάρ­χη και ασκώ­ντας εξου­σία, να προ­χω­ρού­σε σε πρά­ξεις κατά της γενε­τή­σιας αξιο­πρέ­πεια σε βάρος των θυμά­των του”

Σήμε­ρα η Εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός θα ανα­πτύ­ξει στους τρεις τακτι­κούς δικα­στές και στους τέσ­σε­ρις ενόρ­κους, την κρί­ση της για τον ηθο­ποιό μετά την εξα­ντλη­τι­κή δια­δι­κα­σία που έχει προη­γη­θεί το προη­γού­με­νο διάστημα.

Με το “ένο­χος” ή “αθώ­ος” της Εισαγ­γε­λέ­ως, που έχει ειδι­κό βάρος για το δικα­στή­ριο χωρίς να το δεσμεύ­ει στην από­φα­ση του, θα ξεκι­νή­σει η αντί­στρο­φη μέτρη­ση για την από­φα­ση των δικα­στών που θα κρί­νει την “επό­με­νη μέρα” του καλλιτέχνη.

Ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιπ­πί­δης απο­λο­γού­με­νος , σε ιδιαί­τε­ρα φορ­τι­σμέ­νο κλί­μα, δήλω­σε οργι­σμέ­νος στους δικα­στές πως ο χώρος του θεά­τρου και των ηθο­ποιών “τελεί­ω­σε για εμέ­να”, ενώ με πικρία και θυμό είπε πως “ούτε να τους ξανα­δώ δεν θέλω, ούτε απέ­ξω δεν θέλω να περά­σω”. Ο Φιλιπ­πί­δης, εν μέσω πολ­λών συνα­δέλ­φων του που βρέ­θη­καν στο δικα­στή­ριο προς συμπα­ρά­στα­ση των φερό­με­νων θυμά­των, δήλω­σε αθώ­ος, δήλω­σε “χορ­τα­σμέ­νος από αγά­πη και κατα­ξί­ω­ση”, ενώ είπε πως όλη η υπό­θε­ση σε βάρος του αφο­ρά τη μήνιν συγκε­κρι­μέ­νων συνα­δέλ­φων του που δεν τους έδω­σε ρόλους και θέλη­σαν “να με βγά­λουν από το θέατρο..για να πάρουν άλλοι τα ηνία”.

Σήμε­ρα το πρωί η Εισαγ­γε­λέ­ας με την πρό­τα­ση της θα δηλώ­σει αν οι ισχυ­ρι­σμοί του κατη­γο­ρού­με­νου την έπει­σαν για την αθω­ό­τη­τα του ή αν στην κρί­ση της βαραί­νουν άλλα δεδο­μέ­να, κατα­θέ­σεις και κυρί­ως όσα είπαν οι γυναί­κες που στά­θη­καν με μεγά­λη ή μικρό­τε­ρη δυσκο­λία απέ­να­ντι στο δικα­στή­ριο και μίλη­σαν για εκεί­να που καταγ­γέ­λουν. Δύο από αυτές κατέ­θε­σαν με τις πόρ­τες του δικα­στη­ρί­ου κλει­στές μην θέλο­ντας να μιλή­σουν δημόσια .

 

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο