Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα σε κάθε σπίτι Κερκυραίων, γιορτάζει τουλάχιστον και ένας Σπύρος

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Το Σπυ­ρί­δων κυριαρ­χεί στο νησί της Κέρ­κυ­ρας και αυτό οφεί­λε­ται στη θησκευ­τι­κή παρά­δο­ση του άγιου Σπυ­ρί­δω­να, ο οποί­ος παρό­τι γεν­νή­θη­κε στην Κύπρο, βρί­σκε­ται στο νησί από το 1456, όταν ακό­μη η Κέρ­κυ­ρα ήταν υπό την κατο­χή των Ενε­τών. Σύμ­φω­να με τη θρη­σκευ­τι­κή παρά­δο­ση, έχει σώσει πολ­λές φορές το νησί από λοι­μούς και από τις αλλε­πάλ­λη­λες επι­δρο­μές των Οθωμανών.

Ο Αγιος Σπυ­ρί­δων ονο­μά­στη­κε πρώ­τος έτσι. Δεν ξέρου­με το κοσμι­κό του όνο­μα, μας κλη­ρο­δό­τη­σε όμως το όνο­μα Σπυρίδων.

Το όνο­μα Σπύ­ρος είναι πρώ­το με δια­φο­ρά – 15,89% (1,65% το πανελ­λα­δι­κό) ένα­ντι 10,71% του δεύ­τε­ρου Γιώρ­γου (ο οποί­ος είναι πρώ­τος πανελ­λα­δι­κά). Εχει 89 εμφα­νί­σεις (και 2 το Σπύ­ρος) σε δείγ­μα 560 ανδρών (1% του πλη­θυ­σμού) με τον δεύ­τε­ρο Γιώρ­γο να έχει 60. Το θηλυ­κό Σπυ­ρι­δού­λα, με 5 εμφα­νί­σεις σε δείγ­μα 289 γυναι­κών, έχει ποσο­στό 3,93% (0,35% το πανελ­λα­δι­κό). Το Γερά­σι­μος με τις 7 εμφα­νί­σεις δεν είναι μέσα στην πρώ­τη δεκά­δα, αλλά το ποσο­στό του (1,25%) είναι πολύ υψη­λό­τε­ρο από το πανελ­λα­δι­κό (0,34%), ενώ το Διο­νύ­σιος με τις 4 εμφα­νί­σεις του (0,71%) είναι πιο κοντά στο πανελ­λα­δι­κό του ποσο­στό (0,60%) και 3 εμφα­νί­σεις έχει το Διο­νυ­σία. Ιδιαί­τε­ρα ενι­σχυ­μέ­νο εμφα­νί­ζε­ται το όνο­μα Ανα­στά­σιος που είναι στην 9η θέση (2,32%) με 13 εμφα­νί­σεις (15η πανελ­λα­δι­κά – 1,62%), όπως επί­σης και το Αλε­ξάν­δρα με 9 εμφα­νί­σεις και ποσο­στό 3,11% (0,98% το πανελ­λα­δι­κό). Τα Σπυ­ρέ­τα, Σπυ­ρού­λα, Σπυ­ρί­δω από 1 εμφά­νι­ση στο πανελ­λα­δι­κό δείγ­μα. (Τα στοι­χεία είναι από δική μου πανελ­λα­δι­κη έρευ­να με βάση τους κατα­λό­γους του ΟΤΕ κατά την περί­ο­δο 2008–2010).

Περισ­σό­τε­ρα στο άρθρο που ακολουθεί

agios spuridon

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο