Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα 4 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Ερμιόνη

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Ερμιόνη, όμορφη σαν τη χρυσή Αφροδίτη

Η Ερμιό­νη — η κατα­γό­με­νη από την Ερμία (περιο­χή όπου λατρευό­ταν ο Ερμής) — ήταν μυθι­κή πρι­γκι­πο­πού­λα κόρη του Μενέ­λα­ου και της ωραί­ας Ελέ­νης, γυναί­κα του Ορέ­στη, περί­φη­μη και αυτή για την ομορ­φιά της — όμορ­φη σαν τη χρυ­σή Αφρο­δί­τη τη χαρα­κτη­ρί­ζει ο Ομη­ρος (η χρι­στια­νή μάρ­τυ­ρας ήταν κόρη του από­στο­λου Φίλιπ­πα και γιόρ­τα­ζε στις 4 Σεπτέμβρη).

Σύμ­φω­να με την παρά­δο­ση που εικο­νί­ζε­ται εδώ, ο Ορέ­στης τυφλω­μέ­νος από τον έρω­τά του για την Ερμιό­νη, προ­τι­μά­ει να τη σκο­τώ­σει παρά να την παρα­δώ­σει στον Νεο­πτό­λε­μο — Ερυ­θρό­μορ­φη οινο­χόη. Περί­που στο 420 π.Χ.

Στην χρι­στια­νι­κή παρά­δο­ση, η Ερμιό­νη ήταν κόρη του Από­στο­λου Φίλιπ­που, η οποία κήρυ­ξε το χρι­στια­νι­σμό. Πέθα­νε ειρηνικά.

Η χρή­ση του ονό­μα­τος σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο οφεί­λε­ται στην αρχαιο­ελ­λη­νι­κή παράδοση/ Η νέα θρη­σκεία απλώς φρό­ντι­σε να το εκχρι­στια­νί­σει. Το ποσο­στό των γυναι­κών που φέρει το όνο­μα Ερμιό­νη φτά­νει στο 0,11%. Στην έρευ­νά μας (πανελ­λα­δι­κό αντι­προ­σω­πευ­τι­κό δείγ­μα 52.927 γυναι­κών) φαί­νε­ται να έχει ισχυ­ρή παρου­σία στο νομό Κοζά­νης, όπου φτά­νει το 1%.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο