Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σίκινος, ένα νησί με λίγες αλλά ξεχωριστές επιλογές

Η Σίκι­νος παρα­μέ­νει ένα όμορ­φο και ήσυ­χο νησί των Κυκλά­δων, που έχει παρα­μεί­νει έξω από το μαζι­κό του­ρι­στι­κό ρεύ­μα. Δια­θέ­τει φανα­τι­κούς φίλους που την επι­σκέ­πτο­νται ξανά και ξανά, ενώ όλο και περισ­σό­τε­ροι ξένοι ανα­κα­λύ­πτουν την απλό­τη­τα, την αυθε­ντι­κό­τη­τα και τη γοη­τεία της.

sikinos1

Φθά­νο­ντας με το πλοίο στην Αλο­πρό­νοια, στο λιμά­νι με το πολύ παρά­ξε­νο όνο­μα, πολύ γρή­γο­ρα οι πάντες κατα­λή­γουν στον μονα­δι­κό οργα­νω­μέ­νο οικι­σμό του νησιού, την πολύ περι­ποι­η­μέ­νη και γρα­φι­κή Χώρα, η οποία απο­τε­λεί­ται από δύο τυπι­κούς κυκλα­δί­τι­κους, παρα­δο­σια­κούς οικι­σμούς σε δύο αντι­κρι­στές πλα­γιές: το Κάστρο όπου υπάρ­χουν τα κατα­στή­μα­τα και λαμ­βά­νει χώρα όλη η «ζωή» και το Χωριό όπου είναι κτι­σμέ­νες μόνο κατοι­κί­ες. Το Κάστρο, με τα ξασπρι­σμέ­να σπί­τια, γερά­νια και φρα­γκο­συ­κιές, ταβερ­νά­κια και ωραία μπα­ρά­κια, είναι χτι­σμέ­νο στο χεί­λος ενός γκρε­μού και έχει ατέ­λειω­τη θέα στο πέλα­γος. Στο Χωριό βρί­σκο­νται τα σπί­τια των εξο­ρί­στων κομ­μου­νι­στών από τη δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά. Εχουν αγο­ρα­στεί και ανα­στη­λω­θεί από ξένους, δια­τη­ρώ­ντας καμά­ρες, φίδες και πιθά­ρια αντί για καμινάδες.

sikinos3

Η Σίκι­νος, η οποία με το ζόρι έχει 200 μόνι­μους κατοί­κους το χει­μώ­να, ασφα­λώς δεν δια­θέ­τει πολ­λές υπο­δο­μές ούτε υπη­ρε­σί­ες που έχει κανείς συνη­θί­σει στην πόλη. Δεν έχει, για παρά­δειγ­μα, τρά­πε­ζα παρά μόνο ΑΤΜ (και αυτό συχνά ξεμέ­νει από χρή­μα­τα, οπό­τε καλό είναι να έχει κανείς μαζί του αρκε­τά μετρη­τά!), ούτε ταξί.

Στη Σίκι­νο δεν χρειά­ζε­σαι αυτο­κί­νη­το, καθώς το οδι­κό της δίκτυο είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτο ‑περί­που δεκα­πέ­ντε χιλιό­με­τρα- και σε πολ­λές παρα­λί­ες μπο­ρείς να πας από μονο­πά­τι ή με καΐκι.

sikinos2

Περιτ­τές εδώ ‑με τέτοια απί­θα­νη θάλασ­σα- είναι και οι πισί­νες. Απα­ραί­τη­τη, σε όποιον επι­σκέ­πτε­ται τη Σίκι­νο, είναι η διά­θε­ση για ζωή στη λαμπρή της φύση, σε εξω­τι­κές της παρα­λί­ες, στη γαλά­ζια θάλασσα.

Λίγες παρα­λί­ες, λίγα δωμά­τια και ταβερ­νά­κια, μια χού­φτα μπαράκια…

sikinos5

«Η Σίκι­νος δεν έχει κανέ­να λιμά­νι. Απο­βι­βα­σθή­κα­με στον Αγιο Μπουρ­νιά, ένα άθλιο αρα­ξο­βό­λι στο οποίο εισπλέ­ει κανείς από τα νότια-νοτιο­α­να­το­λι­κά, αλλά πρέ­πει να ανα­σύ­ρει το καΐ­κι στην ξηρά», έγρα­φε ο Τουρ­νε­φόρ το 1700. Η εικό­να αυτή άλλα­ξε 288 χρό­νια μετά! Το 1988 κατα­σκευά­στη­κε το λιμά­νι της Σικί­νου — μέχρι τότε τα πλοία άρα­ζαν στα ανοι­χτά και σε μετέ­φε­ρε βαρ­κά­ρης στην ακτή, στην Αλο­πρό­νοια, όπως λέγε­ται πια. Εδώ βρί­σκε­ται και η μία από τις τρεις εύκο­λα προ­σβά­σι­μες παρα­λί­ες του νησιού. Οι άλλες είναι ο Αγιος Γεώρ­γιος με τα αλμυ­ρί­κια και το ταβερ­νά­κι (5 χλμ. από τη Χώρα) και το Δια­λι­σκά­ρι (2 χλμ. από το λιμά­νι) — και οι τρεις με δημο­τι­κές ομπρέλες.

sikinos4

Η Χώρα απέ­χει από το λιμά­νι 4,5 χλμ. Στην Αλο­πρό­νοια υπάρ­χουν βάρ­κες που πηγαί­νουν τους του­ρί­στες στις άλλες πέντε παρα­λί­ες: Μάλ­τα, Σαντο­ρι­ναί­ι­κα, Αγιος Παντε­λε­ή­μο­νας, Καράς, Αϊ-Γιάν­νης — όλες ανορ­γά­νω­τες εννο­εί­ται και χωρίς σκιά. Εναλ­λα­κτι­κά, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα για το γύρο του νησιού με το ιστιο­πλοϊ­κό που οργα­νώ­νει μονο­ή­με­ρες εκδρο­μές εν πλω, με γεύ­μα και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο