Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαντιάγο… Αντίο Κομαντάτε

Το πρωί της Κυρια­κής 4 Δεκέμ­βρη (Κυρια­κή 14.00 ώρα Ελλά­δος) θα γίνει η επί­ση­μη κηδεία, με την ενα­πό­θε­ση της τέφρας του Φιντέλ στο κοι­μη­τή­ριο της Σάντα Ιφι­γέ­νια, όπου έχουν ταφεί οι εθνι­κοί ήρω­ες Χοσέ Μαρ­τί και Αντό­νιο Μασέο και βρί­σκο­νται τα οστά των 32 επα­να­στα­τών που έπε­σαν στις 26 Ιού­λη του 1953 στην επί­θε­ση ενά­ντια στους στρα­τώ­νες της Μον­κά­δα στο Σαντιά­γκο. Επί­θε­ση της οποί­ας ηγή­θη­κε ο Φιντέλ και η οποία σημα­το­δό­τη­σε την αντί­στα­ση ενά­ντια στη δικτα­το­ρία του Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα και από εκεί προ­έ­κυ­ψε το Κίνη­μα της 26ης Ιουλίου.

Η όλη πομπή της επι­στρο­φής του Φιντέλ στο Σαντιά­γκο, που ολο­κλη­ρώ­νε­ται την Κυρια­κή, γίνε­ται σε ανά­μνη­ση του «Καρα­βα­νιού της Ελευ­θε­ρί­ας» που έκα­νε ο επα­να­στα­τι­κός στρα­τός με επι­κε­φα­λής τον Φιντέλ το Γενά­ρη του 1959 από το Σαντιά­γκο έως την Αβά­να.

 

«Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευ­ταί­ες φορές που σας μιλώ σε τού­τη την αίθου­σα. Οι ιδέ­ες του κομ­μου­νι­σμού θα παρα­μεί­νουν ως από­δει­ξη σε αυτό τον πλα­νή­τη, ότι αν τις δου­λέ­ψει κανείς με πάθος και αξιο­πρέ­πεια, μπο­ρούν να παρα­γά­γουν τα υλι­κά και πολι­τι­στι­κά αγα­θά που χρειά­ζο­νται οι άνθρωποι»

Από την τελευ­ταία του εμφά­νι­ση ήταν στις 19 Απρι­λί­ου του 2016 όταν έκλει­σε το Έβδο­μο Συνέ­δριο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κούβας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο