Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα έπεσε ο Γράμμος — Ποιος νίκησε;

29 Αυγού­στου 1949 Με την πτώ­ση του υψώ­μα­τος Κάμε­νικ λήγει στις 29 με 30 Αυγού­στου η τελι­κή φάσης της μάχης στο Γράμ­μο ανά­με­σα στο Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό και τις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις. Ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός υπο­χω­ρεί συντε­ταγ­μέ­να προς τη Λ. Δ. της Αλβα­νί­ας, ακυ­ρώ­νο­ντας τη βασι­κή επι­δί­ω­ξη της αστι­κής τάξης να τον εκμηδενίσει.

Να φρε­σκά­ρου­με λίγο τις γνώ­σεις μας επει­δή πολ­λή κου­βέ­ντα γίνε­ται τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες από όσους συστη­μα­τι­κά προ­σπα­θούν την παρα­χά­ρα­ξη της ιστορίας.

Στο ΓρΆμ­μο νίκη­σαν οι Αγγλο­α­με­ρι­κά­νοι. Αυτοί που για να ανα­κό­ψουν τη ροή της ιστο­ρί­ας οδή­γη­σαν τη χώρα στον εμφύ­λιο, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τους δοσί­λο­γους, τα απο­βρά­σμα­τα συνερ­γά­τες των ναζί για να δια­πρά­ξουν κάθε έγκλη­μα σε βάρος όσων πολέ­μη­σαν το φασι­σμό και ονει­ρεύ­τη­καν μια άλλη Ελλά­δα, της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης. Και ήταν πολ­λοί αυτοί, η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του λαού.

Στο Γράμ­μο νίκη­σαν αυτοί που γέμι­σαν τα ξερο­νή­σια αγω­νι­στές, αυτοί που έστη­σαν στρα­το­δι­κεία και εκτε­λε­στι­κά απο­σπά­σμα­τα για να στή­σουν αυτούς που πολέ­μη­σαν τους ναζί.

Στο Γράμ­μο νίκη­σαν αυτοί που αδί­στα­κτα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τις Ναπαλμ.

Στο Γράμ­μο νίκη­σαν οι υπο­τα­κτι­κοί του Βαν Φλιτ .

Στο Γράμ­μο νίκη­σαν αυτοί που μετά το ΒΠΠ αιμα­το­κύ­λι­σαν μια σει­ρά λαούς για να επι­βάλ­λουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους.

Οι «νικη­τές» ξέρουν ότι η νίκη τους είναι προ­σω­ρι­νή. Κέρ­δι­σαν μια μάχη, όχι τον πόλε­μο. Ο άπαρ­τος Γράμ­μος και το απά­τη­το Βίτσι ενε­δρεύ­ουν στη μνή­μη των Ελλή­νων και ταρά­ζουν τον ύπνο των αστών γι’ αυτό δε στα­μά­τη­σαν  ούτε στιγ­μή, εδώ και δεκα­ε­τί­ες, την εκστρα­τεία κατα­συ­κο­φά­ντη­σης του ένο­πλου λαϊ­κού αγώνα.

Ξέρουν καλά ότι παρά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές και τα πισω­γυ­ρί­σμα­τα της ιστο­ρί­ας, η αντί­θε­ση κεφα­λαί­ου-εργα­σί­ας είναι ανει­ρή­νευ­τη και πως οι σοσια­λι­στι­κές επα­να­στά­σεις θα επα­νέλ­θουν στο προ­σκή­νιο τον 21ο αιώνα.

ΥΓ: Κουίζ για Βαν­Φλι­τε­ντέ­ρη­δες: «Στρα­τη­γέ, ιδού ο στρα­τός σας» Ποιος το είπε, πότε και σε ποιον;

banner aggoules

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο