Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τις ανάγκες των ναζί

Η πρώ­τη τελε­τή Αφής της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας στην Αρχαία Ολυ­μπία, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μια ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, στις 20 Ιου­λί­ου 1936, στα πλαί­σια της προ­πα­γάν­δας για τους Αγώ­νες του 1936 στο Βερολίνο.

afisaΗ ιδέα ανα­βί­ω­σης του παλιού εθί­μου οφεί­λε­ται στους προ­πα­γαν­δι­στι­κούς μηχα­νι­σμούς του καθε­στώ­τος του Χίτλερ, αφού ως γνω­στόν το Βερο­λί­νο ήταν η πόλη που διορ­γά­νω­σε τους Αγώ­νες εκεί­νη τη χρο­νιά. Μια διορ­γά­νω­ση η οποία ως γνω­στό χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από τους ναζί για λόγους προ­πα­γάν­δας. Μάλι­στα πολ­λές πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι η ιδέα ανή­κει στον υπουρ­γό Προ­πα­γάν­δας του Γ’ Ράιχ Γιό­ζεφ Γκέ­μπελς αλλά αργό­τε­ρα τα πρω­τεία στα… πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα δόθη­καν στον καθη­γη­τή και μέλος της Ολυ­μπια­κής Γερ­μα­νι­κής Επι­τρο­πής Καρλ Ντιμ, ένα άτο­μο συν­δε­μέ­νο άμε­σα με το καθε­στώς Χίτλερ.

Η Αφή έγι­νε με ένα κοί­λο κάτο­πτρο, κατα­σκευα­σμέ­νο στη Γερ­μα­νία για το Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Η Πρω­θιέ­ρεια, Κού­λα Πρά­τσι­κα, η οποία ακό­μη και σήμε­ρα θεω­ρεί­ται η πρω­το­πό­ρος του κλα­σι­κού χορού στην χώρα μας, άνα­ψε τη δάδα του πρώ­του λαμπα­δη­δρό­μου Κων­στα­ντί­νου Κον­δύ­λη. Περισ­σό­τε­ροι από 20.000 θεα­τές, κατέ­κλυ­σαν τον χώρο της Αρχαί­ας Ολυ­μπί­ας, ενώ η τελε­τή κινη­μα­το­γρα­φή­θη­κε για λογα­ρια­σμό ναζί από την σκη­νο­θέ­τη Λένι Ρίφενσταλ.

Η δια­δρο­μή κρά­τη­σε 12 ημέ­ρες και όταν η φλό­γα έφθα­σε εκτός συνό­ρων της Γερ­μα­νί­ας ένα πολι­τι­κό πανη­γύ­ρι είχε στη­θεί από τους υπεύ­θυ­νους των ναζί, όπου το στοι­χείο του εθνι­κο­σο­σια­λι­σμού σε κάθε εκδή­λω­ση ήταν έντο­νο. Ας σημειω­θεί και ένα ακό­μη χαρα­κτη­ρι­στι­κό στιγ­μιό­τυ­πο. Η ιδέα να μετα­φερ­θεί στο Βερο­λί­νο ένα κλα­δί ελιάς από την αρχαία Ολυ­μπία και αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη συνά­ντη­ση του Αδόλ­φου Χίτλερ με τον πρώ­το νικη­τή του μαρα­θω­νί­ου και ιστο­ρι­κή μορ­φή των Αγώ­νων Σπύ­ρο Λούη που του παρέ­δω­σε το κλαδί.

louis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο