Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Σαν σήμερα — Η 10η Ιανουαρίου στην ιστορία

  Σαν σήμε­ρα 10 Ιανουα­ρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με 

403 π.Χ. Ο δημο­κρα­τι­κός στρα­τη­γός Θρα­σύ­βου­λος με 70 άνδρες νικά το στρα­τό των Τριά­κο­ντα Τυράν­νων, ανοί­γο­ντας το δρό­μο για την απο­κα­τά­στα­ση της Δημο­κρα­τί­ας στην Αθήνα.

49 π.Χ. Ο Ιού­λιος Καί­σαρ δια­βαί­νει με το στρα­τό του τον ποτα­μό Ρου­βι­κώ­να, όριο του ρωμαϊ­κού κρά­τους, σημα­το­δο­τώ­ντας την έναρ­ξη του εμφυ­λί­ου πολέ­μου. Ανα­φω­νεί την ιστο­ρι­κή φρά­ση “ο κύβος ερρί­φθη”. Από εκεί θα πορευ­τεί προς τη Ρώμη, όπου θα συγκρου­στεί με τη Σύγκλη­το, γεγο­νός που θα τον κατα­στή­σει αυτοκράτορα.

rouvikonas

976 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Ιωάν­νης Τσιμισκής

1776 Ο Άγγλος συγ­γρα­φέ­ας Τόμας Πέιν εκδί­δει την “Κοι­νή Λογι­κή” (Common Sense) ένα φυλ­λά­διο, με το οποίο υπε­ρα­σπί­ζε­ται την Αμε­ρι­κα­νι­κή Επανάσταση.

1778 Γεν­νιέ­ται ο Σου­η­δός βοτα­νο­λό­γος και φυσιο­λό­γος Καρλ Φον Λινέ, «πατέ­ρας» της σύγ­χρο­νης βοτανολογίας.

1789 Ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι πρώ­τες εκλο­γές στις ΗΠΑ, που είχαν αρχί­σει στις 15 Δεκεμ­βρί­ου 1788. Ο Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον γίνε­ται ο πρώ­τος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1810 Χωρί­ζουν ο Ναπο­λέ­ων Βονα­πάρ­της και η Ιωση­φί­να ντε Μπο­αρ­νέ. Η Εκκλη­σία της Γαλ­λί­ας ακυ­ρώ­νει το γάμο τους, που κρά­τη­σε πάνω από 13 χρόνια.

1825 Πέθα­νε ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας και εθνι­κός ευερ­γέ­της, Ιωάν­νης Βαρβάκης

1861 Η Φλό­ρι­ντα απο­σχί­ζε­ται από τις ΗΠΑ, φέρ­νο­ντας ένα βήμα πιο κοντά τον Αμε­ρι­κα­νι­κό Εμφύλιο.

1862 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός κατα­σκευα­στής όπλων, Σάμιου­ελ Κολτ

1863 Εγκαι­νιά­ζε­ται στο Λον­δί­νο ο πρώ­τος υπό­γειος σιδη­ρό­δρο­μος, με τη γραμ­μή Πάντιγ­κτον — Φάρινγκτον.

1869 (ν.η.) Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος καλό­γε­ρος, Γκρι­γκό­ρι Ρασπού­τιν, που είχε ισχυ­ρή επιρ­ροή στην αυλή του τελευ­ταί­ου τσά­ρου Νικό­λα­ου Β’

1895 Ο Χαρί­λα­ος Τρι­κού­πης ανε­βαί­νει στα Ανά­κτο­ρα για να ζητή­σει εξη­γή­σεις για τη συμ­με­το­χή του δια­δό­χου στα αντι­κυ­βερ­νη­τι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια. Ο βασι­λιάς καλύ­πτει προ­κλη­τι­κά το διά­δο­χο και αφή­νει ακά­λυ­πτο το λαο­πρό­βλη­το πρω­θυ­πουρ­γό. Ο Τρι­κού­πης θα υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του στις 12 Ιανουα­ρί­ου στο βασι­λιά Γεώρ­γιο Α’.

1901 Ανα­κα­λύ­πτε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη ανα­βλύ­ζου­σα πετρε­λαιο­πη­γή του Τέξας των ΗΠΑ.

1911 Ο Ταγ­μα­τάρ­χης Τζί­μι Έρικ­σον, βγά­ζει την πρώ­τη αερο­φω­το­γρα­φία από αερο­πλά­νο, πάνω από το Σαν Ντιέ­γκο της Καλιφόρνιας.

1917 Πέθα­νε ο ανι­χνευ­τής του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, Μπά­φα­λο Μπιλ, ένας από τους πιο διά­ση­μους εκπρο­σώ­πους της Άγριας Δύσης

1919 Εγκα­θι­δρύ­ε­ται η Σοβιε­τι­κή Δημο­κρα­τία της Βρέ­μης (Γερ­μα­νι­κή Επα­νά­στα­ση), που διήρ­κε­σε μόλις 3 εβδο­μά­δες (έως τις 4/2/1919).

1920 Τίθε­ται σε ισχύ η συν­θή­κη των Βερ­σαλ­λιών, με την οποία λήγει και τυπι­κά ο Α’ Παγκό­σμιος Πόλεμος.

1920 Συνε­δριά­ζει για πρώ­τη φορά η Κοι­νω­νία των Εθνών, πρό­δρο­μος του ΟΗΕ.

1921 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός Τασ­σώ Καββαδία

tasso kavvadia

1922 Το ιρλαν­δι­κό κοι­νο­βού­λιο επι­κυ­ρώ­νει τη συν­θή­κη με τη Βρε­τα­νία, που εγκα­θι­δρύ­ει την ελεύ­θε­ρη ιρλαν­δι­κή πολι­τεία. Ο Άρθουρ Γκρί­φιθ, ιδρυ­τής του Σιν Φέιν, πολι­τι­κής πτέ­ρυ­γας του IRA, εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος του Ιρλαν­δι­κού Ελεύ­θε­ρου Κράτους.

1923 Τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά τη λήξη του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ο στρα­τός των ΗΠΑ φεύ­γει από τη Γερμανία.

1925 Υπο­γρά­φε­ται σύμ­βα­ση μετα­ξύ της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας ΟΥΛΕΝ για την ανά­λη­ψη έργων ύδρευ­σης των Αθηνών.

1927 Συγκρού­σεις ξεσπούν στην Αθή­να μετα­ξύ οπα­δών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.

1929 Ο Βέλ­γος σκι­τσο­γρά­φος Ζορζ Ρεμί, γνω­στό­τε­ρος ως Ερζέ, δημιουρ­γεί το χάρ­τι­νο ήρωα Τεν Τεν.

1941 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει την Κλει­σού­ρα, συνε­χί­ζο­ντας την προ­έ­λα­σή του στα αλβα­νι­κά εδάφη.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πολέ­μος: Οι Σοβιε­τι­κοί αντε­πι­τί­θε­νται καθο­λι­κά στο Στά­λιν­γκραντ, στο Λένιν­γκραντ και στον Καύκασο.

1945 Το ΕΑΜ συμ­φω­νεί με την κατά­παυ­ση του πυρός που πρό­τει­νε η κυβέρνηση.

Γιάν­νης Ρίτσος, [Έτσι τέλειω­σε ο Δεκέμβρης]

1945 Γεν­νή­θη­κε ο Σκο­τσέ­ζος ρόκερ, Ροντ Στιούαρτ

1945 Γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια του ελα­φρού τρα­γου­διού, Τζέ­νη Βάνου, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Ευγε­νί­ας Βραχνού.

1946 Διε­ξά­γε­ται στο Λον­δί­νο η πρώ­τη γενι­κή συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ. Εκπρο­σω­πού­νται 51 κράτη.

1947 Το πανε­πι­στή­μιο του Στάν­φορντ ανα­κοι­νώ­νει ότι προσ­διό­ρι­σε τον ιό της πολιομυελίτιδας.

1949 Η δισκο­γρα­φι­κή εται­ρία RCA παρου­σιά­ζει για πρώ­τη φορά το δίσκο των 45 στροφών.

1950 Δολο­φο­νεί­ται στη Μακρό­νη­σο, έπει­τα από άγρια βασα­νι­στή­ρια που κρά­τη­σαν 33 ολό­κλη­ρες μέρες, ο κομ­μου­νι­στής Δημή­τρης Τατά­κης, Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Ελλη­νι­κών Ναυ­τερ­γα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων, της θρυ­λι­κής ΟΕΝΟ. Οι δήμιοί του έκα­ναν ό,τι μπο­ρού­σαν για να λυγί­σουν τον Τατά­κη, ώστε να απο­τε­λέ­σει παρά­δειγ­μα για τους υπό­λοι­πους Μακρο­νη­σιώ­τες. Δεν τα κατά­φε­ραν όμως. Όταν τον ρώτη­σαν για­τί δεν υπέ­γρα­φε τη περι­βό­η­τη «δήλω­ση μετα­νοί­ας», ώστε να θέσει τέρ­μα στο μαρ­τύ­ριό του, εκεί­νος απά­ντη­σε: «Το έκα­μα για να απο­δεί­ξω πως όλα τα πλά­να της ανθρώ­πι­νης αντο­χής, οι αγω­νι­στές τα ξεπερ­νά­νε, όταν πιστεύ­ουν και θέλουν. Δεν υπάρ­χουν άπαρ­τα φρού­ρια για τους κομμουνιστές!».

tatakis

1951 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Σιν­κλέρ Λιού­ις, ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός που τιμή­θη­κε με βρα­βείο Νόμπελ

1957 Ο Χάρολντ Μακ Μίλαν επι­λέ­γε­ται από τη βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ Β’ πρω­θυ­πουρ­γός του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, μετά την παραί­τη­σή του Άντο­νι Ίντεν.

1961 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Ντά­σιελ Χάμετ

1964 Ο Πανα­μάς δια­κό­πτει τις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με τις ΗΠΑ και καταγ­γέλ­λει στον Οργα­νι­σμό Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών και το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ τη συμ­φω­νία, βάσει της οποί­ας η διώ­ρυ­γα και η ζώνη που την περι­βάλ­λει απο­τε­λούν αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαί­νο­νται πολύ­νε­κρες συγκρού­σεις μετα­ξύ Αμε­ρι­κα­νών και ντόπιων.

1965 Ο 24χρονος Νίκος Γιού­τσος, που έχει μετα­γρα­φεί από την ουγ­γρι­κή Τσέ­πελ στον Ολυ­μπια­κό, κάνει το ντε­μπού­το του στον αγώ­να ενα­ντί­ον του Πανα­θη­ναϊ­κού. Ως παι­δί πολι­τι­κών προ­σφύ­γων με το όνο­μα Γιού­τσοφ, θα χρεια­στεί ειδι­κή δια­δι­κα­σία από το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για να αγω­νι­σθεί. Με τους “ερυ­θρό­λευ­κους” θα ανα­δει­χθεί σε έναν από τους κορυ­φαί­ους Ελλη­νες ποδο­σφαι­ρι­στές όλων των επο­χών και η ιαχή “Έμπαι­νε Γιού­τσο” θα γίνει σλόγκαν.

gioutsos

1969 Ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης ανα­κοι­νώ­νει την πρό­σλη­ψη για πρώ­τη φορά γυναι­κών στην ελλη­νι­κή αστυνομία.

1978 Δολο­φο­νεί­ται στη Μανά­γκουα της Νικα­ρά­γουας ο 53χρονος δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­της Πέδρο Χοα­κίν Τσα­μό­ρο Καρ­ντε­νάλ, γνω­στός αντί­πα­λος του δικτά­το­ρα Σομόζα.

1983 Ανα­κοι­νώ­νε­ται υπο­τί­μη­ση της δραχ­μής κατά 15,5% ένα­ντι των νομι­σμά­των των δυτι­κών χωρών και τίθε­νται φραγ­μοί στις εισα­γω­γές για να απο­τρα­πεί η κατάρ­ρευ­ση της οικο­νο­μί­ας, σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Εθνι­κής Οικονομίας.

1984 Οι ΗΠΑ και το Βατι­κα­νό απο­κα­θι­στούν πλή­ρεις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις, μετά από 117 χρόνια.

1985 Ο σαντι­νί­στα Ντα­νιέλ Ορτέ­γκα ορκί­ζε­ται πρό­ε­δρος της Νικαράγουας.

1989 Πυρο­βο­λεί­ται εξ επα­φής στα πόδια ο εισαγ­γε­λέ­ας Κων­στα­ντί­νος Aνδρου­λι­δά­κης, ο οποί­ος θα πεθά­νει λίγες ημέ­ρες αργό­τε­ρα στον Ευαγ­γε­λι­σμό. Την ευθύ­νη για την επί­θε­ση ανα­λαμ­βά­νει η “17 Νοέμβρη”.

1991 Μεγά­λη πυρ­κα­γιά στο πολυ­κα­τά­στη­μα “Κάπα Μαρού­σης” στην Πανε­πι­στη­μί­ου προ­κα­λεί το θάνα­το τεσ­σά­ρων ανθρώ­πων. Η φωτιά ξεσπά από μια βομ­βί­δα που εκτο­ξεύ­ει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρ­κεια δια­δή­λω­σης για το θάνα­το του εκπαι­δευ­τι­κού Νίκου Τεμπο­νέ­ρα στην Πάτρα.

1991 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός, Δημή­τρης Μυράτ

Δημή­τρης Μυράτ, σπου­δαί­ος ηθο­ποιός με πολύ­πλευ­ρη πανε­πι­στη­μια­κή παιδεία.

1996 Η Ελλά­δα απορ­ρί­πτει τους ισχυ­ρι­σμούς του τουρ­κι­κού ΥΠΕΞ με άλλη ρημα­τι­κή δια­κοί­νω­ση, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η συν­θή­κη των Παρι­σί­ων του 1947, με την οποία οι βρα­χο­νη­σί­δες Ίμια παρα­χω­ρή­θη­καν από την Ιτα­λία στην Ελλά­δα, κατά την ενσω­μά­τω­ση των Δωδεκανήσων.

1996 Η Αλβα­νία καταρ­γεί τις βίζες για τους έλλη­νες ταξι­διώ­τες, σε μια προ­σπά­θεια βελ­τί­ω­σης των διμε­ρών σχέσεων.

1997 Αγγείο του 5ου αιώ­να π.Χ. με χαραγ­μέ­νο στην εξω­τε­ρι­κή του επι­φά­νεια το όνο­μα του Ευρι­πί­δη ανά­στρο­φα, ανα­κα­λύ­πτε­ται σε σπή­λαιο της Σαλα­μί­νας, όπου βρι­σκό­ταν το ησυ­χα­στή­ριο του τρα­γι­κού ποιητή.

2000 Η δια­δι­κτυα­κή εται­ρεία America OnLine ανα­κοι­νώ­νει την εξα­γο­ρά της TIME WARNER ένα­ντι του αστρο­νο­μι­κού ποσού των 162 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Έτσι, σχη­μα­τί­ζε­ται ο μιντια­κός κολοσ­σός με την επω­νυ­μία AOL TIME WARNER.

2007 Ορκί­ζε­ται πρό­ε­δρος στη Νικα­ρά­γουα για δεύ­τε­ρη φορά ο Ντα­νιέλ Ορτέγκα.

2007 Πέθα­νε ο Πέθα­νε κινη­μα­το­γρα­φι­κός παρα­γω­γός, Κάρ­λο Πόντι.

2016 Πεθαί­νει σε ηλι­κία 69 ετών ο Ντέι­βιντ Μπά­ουι, ένας από τους εμβλη­μα­τι­κούς τρα­γου­δι­στές της ροκ, έπει­τα από 18μηνη μάχη με τον καρ­κί­νο. Το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα ήταν Ντέι­βιντ Ρόμπερτ Τζό­ουνς. Είχε γεν­νη­θεί στις 8 Γενά­ρη του 1947 στο Μπρίξ­τον της Βρε­τα­νί­ας. Γνω­στός για τις εκκε­ντρι­κές του εμφα­νί­σεις και τις μεταμ­φιέ­σεις του, ο Μπά­ουι απο­τέ­λε­σε πηγή έμπνευ­σης για σημα­ντι­κούς καλ­λι­τέ­χνες της ροκ σκηνής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο