Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα μέρες του ΄60 οι Στρέλκα & Μπέλκα αστροναύτες με παρέα …40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά

😡 🔥 Για να ξεφύ­γου­με λίγο από το ζοφε­ρό των ημε­ρών και ενώ μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά στα Βίλ­λια όπου εκδη­λώ­νε­ται με κάθε τρό­πο η απελ­πι­σία και αγα­νά­κτη­ση για τη γύμνια του κρα­τι­κού μηχανισμού
🔹 Θυμί­ζου­με την έμπρα­κτη στή­ρι­ξη στον αγώ­να των πυρό­πλη­κτων της Εύβοιας με συμ­με­το­χή αντι­προ­σω­πειών από συν­δι­κά­τα της Αττι­κής στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Σαβ­βά­του στη Στρο­φυ­λιά (για τη μετά­βα­ση θα ανα­χω­ρή­σουν πούλ­μαν στις 3 μ.μ. από την πλα­τεία Καραϊ­σκά­κη, στο Μετα­ξουρ­γείο –επι­κοι­νω­νή­στε με το ΠΑΜΕ).Όλοι το Σάββατο 21 Αυγ στο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς
🙃 Αλλά είπα­με (αν και το αίμα νερό δε γίνε­ται) να ξεφύγουμε…
🚀 1960σαν σήμε­ρα η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση στέλ­νει στο διά­στη­μα τον Σπούτ­νικ 5, με επι­βά­τες του δύο μικρές σκυ­λί­τσες, τις Στρέλ­κα και Μπέλ­κα (Стрелка – Белка) …40 ποντί­κια, 2 αρου­ραί­ους και πολ­λά φυτά.
Το δια­στη­μό­πλοιο επι­στρέ­φει στη γη την επό­με­νη ημέ­ρα με τα πάντα σώα και αβλα­βή (τα φυτά μάλι­στα έγι­ναν πάραυ­τα γκουρ­με­διά­ρι­κες αρω­μα­τι­κές διαι­τη­τι­κές σαλάτες)

🐶 Μετά τη θρυ­λι­κή Λάι­κα την αδέ­σπο­τη σκυ­λί­τσα (ηλι­κί­ας τριών ετών και βάρους έξι κιλών –το όνο­μά της από το layat’ лаять, που σημαί­νει γαβγί­ζω), που βρή­καν οι επι­στή­μο­νες περι­πλα­νώ­με­νη στους δρό­μους της Μόσχας και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε στο Σοβιε­τι­κό Δια­στη­μι­κό Πρό­γραμ­μα, στις 3‑Νοε-1957, τον πρώ­το ζωντα­νό οργα­νι­σμό που μπή­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Γη, επι­βαί­νο­ντας στον τεχνη­τό δορυ­φό­ρο Σπούτ­νικ, οι εκεί σ.φοι υπεύ­θυ­νοι διαστημο_προγραμματιστές, έστη­σαν ολό­κλη­ρο δια­στη­μο­σκυ­λό­κο­σμο (με πάνω από 200 εκπαι­δευ­μέ­να και έτοι­μα για πτή­ση ζώα).

🚀 Ήταν οι επο­χή που η μεγά­λη σοσια­λι­στι­κή χώρα έμπαι­νε στην ειρη­νι­κή κατά­κτη­ση του δια­στή­μα­τος με τις εφό­δους στους ουρα­νούς και η ιμπε­ρια­λι­στι­κή Αμε­ρι­κή σχε­δί­α­ζε την «επό­με­νη μέρα», με επεμ­βά­σεις όπου γης.
🐶 Έτσι οι Στρέλ­κα ‑Μπέλ­κα, τα (μετα-Λάι­κα) σκυ­λιά αστρο­ναύ­τες έγι­ναν απαρ­χή μιας νέας δια­στη­μι­κής εποχής
Белка и Стрелка
Λένε ότι ο Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, ο Σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της που στις
🚀 12-Απρ-1961, έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος που ταξί­δε­ψε στο διά­στη­μα και μπή­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Γη, μετά την πτή­ση του σε κάποιο συμπό­σιο, είπε αστειευό­με­νος μια ιστο­ρι­κή φρά­ση: «Ακό­μα δεν κατα­λα­βαί­νω ποιος είμαι: ο πρώ­τος άνθρω­πος ή ο τελευ­ταί­ος σκύ­λος».
Και έτσι ήταν: ο δρό­μος για το διά­στη­μα, οι τρο­χιές γύρω από τη γη «ανά­σαι­νε» με τις σοβιε­τι­κές “μιγά­δες” που πάγω­ναν και «ψήνο­νταν» σοκα­ρι­σμέ­νες, αλλά επέ­στρε­ψαν σώες και υγιείς στο σπίτι.
Τα σκυ­λιά δεν είναι κυκλο­θυ­μι­κά, είναι εύκο­λο να εκπαι­δευ­τούν! Το Ινστι­τού­το Αερο­πο­ρι­κής — Δια­στη­μι­κής Ιατρι­κής ζητού­σε καθο­ρι­σμέ­να πρό­τυ­πα (όχι βαρύ­τε­ρα από 6 κιλά ‑η καμπί­να των πυραύ­λων ήταν σχε­δια­σμέ­νη για μικρό βάρος και ύψος όχι περισ­σό­τε­ρο από 35 εκατοστά).
(;;)
Για­τί στρα­το­λο­γή­θη­καν αδέ­σπο­τα; («μπα­χα­λά­κη­δες» όπως τα έλε­γαν); Μα για­τί «από πάντα» είχαν μάθε να παλεύ­ουν για την επι­βί­ω­ση, επι­πλέ­ον, ήταν ανε­πι­τή­δευ­τα και πολύ γρή­γο­ρα συνή­θι­σαν τους εκπαι­δευ­τές τους και την προπόνηση.
Τρέ­φο­νταν με ειδι­κή εκλε­κτή τρο­φή (ένα είδος …στι­φά­δου, ρύζι, λαχα­νι­κά και ψωμί) σε ειδι­κούς δίσκους.

Οι δια­στη­μι­κοί πρω­το­πό­ροι εκπαι­δεύ­τη­καν στη Μόσχα στα περί­χω­ρα του γηπέ­δου της Dynamo — σε ένα αρχο­ντι­κό — ξενο­δο­χείο με κόκ­κι­να τού­βλα, το Μαυριτανία.

… Τέσ­σε­ρις το πρωί. Μια γκρί­ζα αυγή ανα­δύ­ε­ται πάνω από την ξερή στέ­πα. Αλλά δεν υπάρ­χει ίχνος σιω­πής. Ο πύραυ­λος (R‑1), κολ­λη­μέ­νος στην τσι­με­ντέ­νια πλά­κα του εκτο­ξευ­τή, σφύ­ζει από μηχανικούς.
Οι αρμό­διοι επι­λέ­γουν δύο σκυ­λιά — τον Dezik και τον Gypsy, που παίρ­νουν τη θέση τους ντυ­μέ­νοι με ειδι­κά κοστού­μια που βοη­θούν να δια­τη­ρού­νται οι αισθή­σεις σε όλο το σώμα, ένα τελευ­ταίο χάδι, θα ανοί­ξει η κατα­πα­κτή του πιλο­τη­ρί­ου και κλεί­δω­μα ‑κλικ.
Καλή επι­τυ­χία

Οι ηλια­χτί­δες, στον ορί­ζο­ντα είναι ήδη ορα­τές, ο αέρας είναι ιδιαί­τε­ρα καθα­ρός και δια­φα­νής, πράγ­μα που σημαί­νει ότι ο πύραυ­λος που ανε­βαί­νει θα είναι σαφώς δια­κρι­τός. Αντί­στρο­φη μέτρη­ση. Δεκα­πέ­ντε λεπτά αργό­τε­ρα, ένα γαλή­νιο λευ­κό αλε­ξί­πτω­το εμφα­νί­ζε­ται στον ορίζοντα.
Όλοι σπεύ­δουν στον τόπο προ­σγεί­ω­σης της κάψου­λας με τα σκυ­λιά, κοι­τά­ζουν με αγω­νία μέσα από το φινιστρίνι:
Ουρ­ρά ά –α! είναι ζωντα­νά! Κάνουν κωλοτούμπες! …
Πιθα­νό­τα­τα, εκεί­νη τη στιγ­μή απο­φα­σί­στη­κε η τύχη της επαν­δρω­μέ­νης αστρο­ναυ­τι­κής — μπο­ρού­με να πετά­με με πύραυ­λους! Και να γυρ­νά­με ζωντανοί.

😢 Βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι: Μια εβδο­μά­δα αργό­τε­ρα, κατά τη δεύ­τε­ρη δοκι­μή, ο Dezik και η σύντρο­φός του Lisa πέθα­ναν — το αλε­ξί­πτω­το δεν άνοιξε…Белка Стрелка
🚀 🏴  Όπως συνέ­βη με κοσμο­ναύ­τες (και ας μας συγ­χω­ρή­σουν οι όπου γης φιλό­ζω­οι, που ‑παρά την αγά­πη και το σεβα­σμό στα δικαιώ­μα­τα των ζώων, επι­ση­μαί­νου­με με έμφα­ση τις περι­πτώ­σεις ανθρώ­πων που έδω­σαν τη ζωή τους στην κατά­κτη­ση του διαστήματος…).
(Κατα­γρα­φή του Διο­νύ­ση Σιμό­που­λου επί­τι­μου διευ­θυ­ντή του Ευγε­νί­δειου Πλανητάριου)
🌀 🇺🇲 Το τρι­με­λές πλή­ρω­μα του Απόλ­λων 1 σκο­τώ­θη­κε σε ατύ­χη­μα σε δοκι­μές στο έδα­φος (έπει­τα από πυρ­κα­γιά στο εσω­τε­ρι­κό της κάψου­λας ‑βρι­σκό­ταν στην δια­στη­μι­κή εξέ­δρα στις 27-Ιαν-1967), ενώ το πλή­ρω­μα του Απόλ­λων 13 διε­σώ­θη οριακά.
🌀 🇺🇲 Γνω­στές και οι τρα­γω­δί­ες των δια­στη­μι­κών λεω­φο­ρεί­ων «Τσά­λεν­τζερ» (28-Ιαν-1986) και «Κολού­μπια» (1η- Φεβ-2003)
🚩 Τρεις μήνες μετά την τρα­γω­δία του «Απόλ­λων 1» μια άλλη τρα­γω­δία είχε ως θύμα τον Σοβιε­τι­κό κοσμο­ναύ­τη Βλα­ντι­μίρ Κομάροβ.
🔻Το δυστύ­χη­μα έγι­νε στο τέλος μιας επι­τυ­χη­μέ­νης γενι­κά δοκι­μής του δια­στη­μο­πλοί­ου «Σογιούζ 1» όταν, έπει­τα από πτή­ση περί­που 27 ωρών και 17 συνο­λι­κά τρο­χιές γύρω από τη Γη, το αλε­ξί­πτω­το του δια­στη­μο­πλοί­ου μπερ­δεύ­τη­κε σε ύψος 7.000 μέτρων, με απο­τέ­λε­σμα να χτυ­πή­σει το έδα­φος με ταχύ­τη­τα 320 χιλιο­μέ­τρων την ώρα και να πιά­σει φωτιά (24-Απρ-1967).
Τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα τρεις ακό­μη σοβιε­τι­κοί κοσμο­ναύ­τες βρή­καν τρα­γι­κό θάνα­το στο τέλος της απο­στο­λής του «Σογιούζ 11».
▪️Οι κοσμο­ναύ­τες Γκε­όρ­γκι Ντο­μπρο­βόλ­σκι, Βλα­ντι­σλάβ Βολ­κόφ και Βίκτορ Πατσά­γιεφ επέ­στρε­φαν στη Γη στις 30 Ιου­νί­ου 1971 έπει­τα από μια απο­στο­λή 23 ημε­ρών που ήταν τότε ρεκόρ παρα­μο­νής στο Διά­στη­μα. Στην επι­στρο­φή, όμως, κανέ­νας τους δεν φορού­σε τη δια­στη­μι­κή του στο­λή, οπό­τε μια απρό­σμε­νη διαρ­ροή αέρα από το δια­στη­μό­πλοιο είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον τρα­γι­κό θάνα­τό τους, παρ’ όλο που το δια­στη­μό­πλοιο προ­σε­δα­φί­στη­κε ομαλά.
🇺🇲 Το επό­με­νο δια­στη­μι­κό δυστύ­χη­μα συνέ­βη 15 χρό­νια αργό­τε­ρα, όταν 73 δευ­τε­ρό­λε­πτα μετά την εκτό­ξευ­ση του δια­στη­μι­κού λεω­φο­ρεί­ου «Τσά­λεν­τζερ», οι επτά επι­βαί­νο­ντες σ’ αυτό αστρο­ναύ­τες βρή­καν τρα­γι­κό θάνα­το στις 28 Ιανουα­ρί­ου 1986.
Ένας απλός δακτύ­λιος, ευτε­λούς μάλι­στα αξί­ας, ένα απλό εξάρ­τη­μα από τα 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια κομ­μά­τια που απο­τε­λούν το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο, έγι­νε αιτία για τον θάνα­το των αστρο­ναυ­τών Φράν­σις Σκό­μπι, Μάικλ Σμιθ, Τζού­ντιθ Ρέσ­νικ, Ελι­σον Ονι­ζού­κα, Ρόναλντ Μακνέ­αρ, Γκρέ­γκο­ρι Τζάρ­βις, και της δασκά­λας Κρί­στα Μακόλιφ.Μποστ Πύραυλος CCCP USA
🇺🇲 Στο τελευ­ταίο του ταξί­δι το «Κολού­μπια» μπή­κε στα ανώ­τε­ρα στρώ­μα­τα της ατμό­σφαι­ρας με ταχύ­τη­τα 24 φορές την ταχύ­τη­τα του ήχου και ήταν σαν να χτύ­πη­σε έναν «αόρα­το» τοί­χο, και έτσι η ταχύ­τη­τα άρχι­σε βαθ­μιαία να μειώ­νε­ται. Στα ανώ­τε­ρα στρώ­μα­τα της ατμό­σφαι­ρας, σε ύψος περί­που 63 χιλιο­μέ­τρων πάνω από την περιο­χή του Ντά­λας στο Τέξας έτρε­χε με 20.000 χιλιό­με­τρα την ώρα.
Σε αυτό το σημείο η θερ­μο­κρα­σία στις άκρες της «κοι­λιάς» και των πτε­ρυ­γί­ων του δια­στη­μι­κού λεω­φο­ρεί­ου είχε φτά­σει τους 1.650 οC (βαθ­μούς Κελσίου).
Απέ­με­ναν 17 μόνο λεπτά για την προ­σγεί­ω­ση του «Κολού­μπια» όταν ακού­στη­καν τα τελευ­ταία ολο­κλη­ρω­μέ­να λόγια του κυβερ­νή­τη. Και μετά σιωπή.
🇺🇲 Την απο­φρά­δα εκεί­νη ημέ­ρα το «Κολού­μπια» πήρε μαζί του στον θάνα­το και το 7μελές του πλή­ρω­μα: Ντέι­βιντ Μπρά­ουν, Λόρελ Κλαρκ, Μάικλ Αντερ­σον, Ιλάν Ραμόν, Ρικ Χάσμπαντ, Καλ­πά­να Τσά­ου­λα και Ουί­λιαμ Μακόλ, για­τί μερι­κά από τα πλα­κί­δια που προ­στά­τευαν το δια­στη­μό­πλοιο κατα­στρά­φη­καν στη διάρ­κεια της εκτό­ξευ­σής του.
Και μετά σιωπή…
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο