Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα: «Νύχτα των Κρυστάλλων» — Νύχτα 9ης προς τη 10η Νοέμβρη μια από τις πιο φρικτές και επονείδιστες στιγμές

Σαν σήμε­ρα, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμ­βρί­ου οι ναζί εξα­πο­λύ­ουν μαζι­κό πογκρόμ κατά των Εβραί­ων της Γερ­μα­νί­ας και της Αυστρί­ας («Νύχτα των Κρυστάλλων »).

Εκεί­νη τη νύχτα , γύρω στους εκα­τό Εβραί­ους έχα­σαν τη ζωή τους, 26.000 συνε­λή­φθη­σαν και οδη­γή­θη­καν σε στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, 200 συνα­γω­γές πυρ­πο­λή­θη­καν και 7.000 εβραϊ­κά κατα­στή­μα­τα λεη­λα­τή­θη­καν. Η τρα­γι­κή αυτή νύχτα κλι­μά­κω­σε το διωγ­μό των Εβραί­ων από τους ναζί , ο οποί­ος είχε αρχί­σει με την άνο­δο του Χίτλερ στην εξου­σία το 1933, προ­κα­λώ­ντας την έξο­δο πολ­λών Εβραί­ων από τη Γερ­μα­νία . Ηταν η πρώ­τη συντο­νι­σμέ­νη επί­θε­ση ενα­ντί­ον των Εβραί­ων, για την οποία οι περισ­σό­τε­ροι ιστο­ρι­κοί συμ­φω­νούν ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει την εντολή.

Αφορ­μή – δικαιο­λο­γία για το πογκρόμ ο φόνος Γερ­μα­νού διπλω­μά­τη στο Παρί­σι από Εβραίο δύο μέρες πριν. Φαι­νο­με­νι­κά, οι επι­θέ­σεις αυτές ήταν αυθόρ­μη­τες, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα «ενορ­χη­στρώ­θη­καν» από τη ναζι­στι­κή κυβέρνηση.

Η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοέμ­βρη του 1938 είναι μια από τις πιο φρι­κτές και επο­νεί­δι­στες στιγ­μές της ανθρώ­πι­νης ιστο­ρί­ας . Και ήταν μόνον ο πρό­δρο­μος αυτού που επρό­κει­το να συμ­βεί. Ωστό­σο και μόνον τα γεγο­νό­τα της νύχτας αυτής έδω­σαν τέτοιο χαστού­κι στην ανθρω­πό­τη­τα και τον πολι­τι­σμό, που θα πρέ­πει να μας υπεν­θυ­μί­ζουν αυτή την ημε­ρο­μη­νία ξανά και ξανά.

Η εξό­ντω­ση του εβραϊ­κού πλη­θυ­σμού της Ελλά­δας από τους ναζί (Και ανα­λυ­τι­κός πίνακας)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο