Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα «ξεκληρίστηκε» μια κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σαν σήμε­ρα 6 Φεβρουα­ρί­ου η τρα­γω­δία του Μονά­χου. Ήταν 6 Φεβρουα­ρί­ου 1958 όταν «ξεκλη­ρί­στη­κε» η κορυ­φαία ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της επο­χής, η Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ. Έχα­σαν τη ζωή τους 23 από τους 43 επι­βά­τες του μοι­ραί­ου αερο­σκά­φους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ποδο­σφαι­ρι­στών της ομά­δας, μελών του προ­πο­νη­τι­κού επι­τε­λεί­ου της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ, φιλά­θλων και δημοσιογράφων.

Μετά από επα­να­λη­πτι­κή προη­μι­τε­λι­κή συνά­ντη­ση για το Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών στο Βελι­γρά­δι, απέ­να­ντι στον Ερυ­θρό Αστέ­ρα, η απο­στο­λή της αγγλι­κής ομά­δας, είχε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη πτή­ση τσάρ­τερ της British Airways, που επρό­κει­το να κάνει μια στά­ση στο αερο­δρό­μιο του Μονά­χου για ανεφοδιασμό.

Η Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ με την ισο­πα­λία (3–3) στο Βελι­γρά­δι εξα­σφά­λι­σε την πρό­κρι­ση στους «4» του Κυπέλ­λου Πρω­τα­θλη­τριών, καθώς είχε νική­σει 2–1 στο πρώ­το παι­χνί­δι στο Μάντσεστερ.

manchester 1958 tragodia

Το αερο­πλά­νο στα­μά­τη­σε στο χιο­νι­σμέ­νο Μόνα­χο για ανε­φο­δια­σμό και εκεί ξεκί­νη­σε η αρχή του δρά­μα­τος. Ο πιλό­τος Τζέιμς Θέιν απέ­τυ­χε δύο φορές να σηκώ­σει το αερο­πλά­νο από τον παγω­μέ­νο αερο­διά­δρο­μο στις 2.19 μ.μ. και 2.34 μ.μ., λόγω προ­βλή­μα­τος στους κινη­τή­ρες. Οι επι­βαί­νο­ντες απο­βι­βά­στη­καν για να επι­στρέ­ψουν λίγη ώρα μετά για τη νέα προ­σπά­θεια απογείωσης.

Το αερο­πλά­νο «σηκώ­θη­κε», αλλά μέσα σε δευ­τε­ρό­λε­πτα έπε­σε στο έδα­φος τυλιγ­μέ­νο στις φλό­γες. Νεκροί ανα­σύρ­θη­καν 7 παί­κτες της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ: ο αρι­στε­ρός μπακ και αρχη­γός Ρότζερ Μπερν (με 33 συμ­με­το­χές στην εθνι­κή Αγγλί­ας), ο ανα­πλη­ρω­μα­τι­κός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλ­μαν, ο κεντρι­κός αμυ­ντι­κός Μαρκ Τζό­ουνς, ο αρι­στε­ρός Ντέι­βιντ Πεγκ (1 φορά διε­θνής με την Αγγλία) και οι μεσο­ε­πι­θε­τι­κοί Τόμι Τέι­λορ, Λάιαμ «Μπί­λι» Γουί­λαν (4 φορές διε­θνής με τη Δημο­κρα­τία της Ιρλανδίας).

manchester 1958

Επί­σης, νεκροί βρέ­θη­καν ο γραμ­μα­τέ­ας του συλ­λό­γου Γουόλ­τερ Κρίκ­μερ, οι προ­πο­νη­τές Μπερτ Γουό­λι και Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημο­σιο­γρά­φοι που ταξί­δευαν με την ομά­δα, μετα­ξύ των οποί­ων η παλιά δόξα της Μάν­τσε­στερ Σίτι και της Εθνι­κής Αγγλί­ας, Φρανκ Σουίφτ.

Ο Ντάν­καν Έντουαρντς, υπέ­κυ­ψε στα τραυ­μα­τά του δύο εβδο­μά­δες αργό­τε­ρα και προ­στέ­θη­κε στην τρα­γι­κή λίστα. Οι επι­ζή­σα­ντες Τσάρλ­τον, Βάιο­λετ , Μόρ­γκανς, Φουλκς και Γκρεγκ συνέ­χι­σαν να αγω­νί­ζο­νται και μαζί με τους παί­κτες που προ­ω­θή­θη­καν από την ομά­δα των νέων έφτα­σαν ως το τελι­κό του κυπέλ­λου Αγγλί­ας 1958 μετά από μερι­κούς μήνες . Εκεί ηττή­θη­καν από την Μπόλ­τον με 2–0.

Ο προ­πο­νη­τής της ομά­δας Ματ Μπά­σμπι, γλί­τω­σε και ήταν εκεί­νος που οδή­γη­σε την ομά­δα δέκα χρό­νια μετά, το 1968, στην κορυ­φή της Ευρώ­πης με τη νίκη 4–1 επί της Μπεν­φί­κα στον τελι­κό του Γουέμπλεϊ.

Οι «αιώ­νιοι μπέ­μπη­δες» έμει­ναν στην ιστο­ρία και όσα χρό­νια και αν περά­σουν κάθε χρό­νο τέτοια ημέ­ρα το μυα­λό όλων γυρί­ζει στην χει­μω­νιά­τι­κη νύχτα του 1958 όπου το πάρ­τι για την πρό­κρι­ση μετα­τρά­πη­κε σε θρήνο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο