Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα ο Σπύρος Λούης κέρδισε την πρώτη θέση στο Μαραθώνιο

Σαν σήμε­ρα στις 10 Απρι­λί­ου 1896 ή στις 29 Μαρ­τί­ου με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο, ο Σπύ­ρος Λού­ης, χωρι­κός και νερου­λάς από το Μαρού­σι, κέρ­δι­σε την πρώ­τη θέση στο Μαρα­θώ­νιο, δια­νύ­ο­ντας την από­στα­ση σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Την Παρα­σκευή 10 Απρι­λί­ου 1896, στο απο­κο­ρύ­φω­μα του Ολυ­μπια­κού προ­γράμ­μα­τος, 17 αγω­νι­ζό­με­νοι — μετα­ξύ των οποί­ων δρο­μείς από την Αυστρα­λία, τη Γαλ­λία, την Ουγ­γα­ρία και τις ΗΠΑ, καθώς και την διορ­γα­νώ­τρια χώρα την Ελλά­δα — παρα­τάσ­σο­νται στην πόλη του Μαρα­θώ­να για τον αγώ­να των 42 χλμ. Ο αγώ­νας έγι­νε το από­γευ­μα και πάνω από σκο­νι­σμέ­νους δρό­μους με κατεύ­θυν­ση την Αθήνα.

Μετά τον τερ­μα­τι­σμό του Λούη σε 2:58:50, ακο­λού­θη­σε με δια­φο­ρά πλέ­ον των 7 λεπτών ο Χαρί­λα­ος Βασι­λά­κος με 3:06:03 και τρί­τος ο Ούγ­γρος Γκιου­λά Κέλ­νερ, με τον τελευ­ταίο να είναι ο μονα­δι­κός μη Έλλη­νας που τερ­μά­τι­σε τον Μαραθώνιο.

Αρχι­κά είχα­με μια καθα­ρή κυριαρ­χία για την διορ­γα­νώ­τρια χώρα, αφού τρί­τος τερ­μά­τι­σε ο Σπυ­ρί­δων Μπε­λό­κας. Αλλά ακο­λού­θη­σε μια ουγ­γρι­κή δια­μαρ­τυ­ρία που τελι­κά έγι­νε δεκτή, ότι ο Μπε­λό­κας είχε καλύ­ψει μέρος της δια­δρο­μής με τη βοή­θεια ενός κάρου και έτσι αποκλείστηκε.

Ο Σπ. Λού­ης, αφού δέχθη­κε άποια δώρα για τη νίκη του από εμπό­ρους της Αθή­νας, επέ­στρε­ψε στο χωριό του το Μαρού­σι, για να συνε­χί­σει τη ζωή του ως αγρό­της και στη συνέ­χεια αστυνομικός.

Το 1926 συνε­λή­φθη με την κατη­γο­ρία της παρα­ποί­η­σης στρα­τιω­τι­κών εγγρά­φων και φυλα­κί­στη­κε για ένα χρό­νο αλλά στη συνέ­χεια αθωώθηκε.

spuros louisΑκο­λού­θη­σε η πρό­σκλη­σή του από τη γερ­μα­νι­κή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου το 1936 (Δες ανα­λυ­τι­κά στο επι­συ­να­πτό­με­νο) ενώ απε­βί­ω­σε το 1940 στην ηλι­κία των 67 ετών, αλλά η ιστο­ρία της μεγά­λης Ολυ­μπια­κής νίκης ζει μέχρι σήμε­ρα και είναι μία από τις πιο γνω­στές από όλες τις ολυ­μπια­κές ιστορίες.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το κύπελ­λο που απο­νε­μή­θη­κε στον Λούη μετά τη νίκη του και το οποίο είχε σχε­διά­σει ο Μισέλ Μπρε­άλ, πωλή­θη­κε για 860.000 δολά­ρια στο Λον­δί­νο στις 18 Απρι­λί­ου 2012. Το τρό­παιο, ύψους 15 εκα­το­στών, κατέρ­ρι­ψε τότε το ρεκόρ δημο­πρα­σιών για τα ολυ­μπια­κά αναμνηστικά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο