Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα: Ο τελικός κυπέλλου που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Σαν σήμε­ρα στις 9 Ιου­λί­ου 1969: Πενή­ντα χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμε­ρα από την ημέ­ρα που ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατέ­κτη­σε το Κύπελ­λο Ελλά­δας στο ποδό­σφαι­ρο, μετά από το… στρί­ψι­μο της δεκά­ρας, στον αγώ­να με τον Ολυ­μπια­κό που διε­ξή­χθη στο «Στά­διο Γ. Καραϊσκάκης».

Οι δύο αιώ­νιοι, είχαν βρε­θεί αντί­πα­λοι στον τελι­κό της 27ης έκδο­σης της διορ­γά­νω­σης. Μια έκδο­ση, η οποία έμελ­λε να σημα­δευ­τεί από μια δια­δι­κα­σία πρω­τό­γνω­ρη στα ελλη­νι­κά δεδο­μέ­να, αφού ο τελι­κός νικη­τής προ­έ­κυ­ψε στο στρί­ψι­μο του νομί­σμα­τος στη σέντρα του γηπέ­δου παρου­σία των διαι­τη­τών και των αρχη­γών των δύο ομάδων.

Ο αγώ­νας αλλά και η παρά­τα­ση είχαν βρει τις δύο ομά­δες ισό­πα­λες με 1–1. Ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης είχε ανοί­ξει το σκορ για τον Ολυ­μπια­κό στο 49ο λεπτό, ενώ στο 55‘ ο Μίμης Δομά­ζος ‑και παρά την απο­βο­λή του Μητρό­που­λου τρία λεπτά νωρί­τε­ρα- είχε ισο­φα­ρί­σει για τον Πανα­θη­ναϊ­κό σε 1–1.

Η δια­δια­σία των πέναλ­τι δεν προ­βλε­πό­ταν κι έτσι ο στρί­ψι­μο της δεκά­ρας από τον διαι­τη­τή, Μίχα, νικη­τής ανα­δεί­χθη­κε ο Πανα­θη­ναϊ­κός. Οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» από την πλευ­ρά τους, υπο­στή­ρι­ξαν πως ουδείς ποδο­σφαι­ρι­στής του Ολυ­μπια­κού είδε την πλευ­ρά του νομί­σμα­τος, παρά μόνο οι Μίχας και Δομά­ζος. Μάλι­στα ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης δεν πήγε να υπο­γρά­ψει το φύλ­λο αγώ­νος φανε­ρά απο­γοη­τευ­μέ­νος και οργισμένος.

Με την κατά­κτη­ση του Κυπέλ­λου στον «κλή­ρο», όπως ανέ­φε­ραν οι εφη­με­ρί­δες εκεί­νης της επο­χής, ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατά­φε­ρε να πανη­γυ­ρί­σει την κατά­κτη­ση του νταμπλ, του πρώ­του της Ιστο­ρί­ας του. Να σημειω­θεί ότι αυτή ήταν και η τελευ­ταία φορά που ίσχυ­σε η δια­δι­κα­σία του νομί­σμα­τος, καθώς από την επό­με­νη χρο­νιά καθιε­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία των πέναλτι.

Πανα­θη­ναϊ­κός: Οικο­νο­μό­που­λος, Αρ. Καμά­ρας, Μητρό­που­λος, Σούρ­πης, Αθα­να­σό­που­λος, Δημη­τρί­ου, Ελευ­θε­ρά­κης, Ροκί­δης (46′ Φραν­τζής), Δομά­ζος, Γραμ­μός (106′ Γονιός), Φιλακούρης.

Ολυ­μπια­κός: Λια­δέ­λης (57′ Ξαρ­χά­κος), Γκαϊ­τα­τζής, Αγα­νιάν, Ζαντέ­ρο­γλου, Παυ­λί­δης, Ν. Σιδέ­ρης, Στο­λί­γκας (67′ Μίχας), Βασι­λεί­ου, Γ. Σιδέ­ρης, Κου­μα­ριάς, Μποτίνος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο