Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 1 Αυγού­στου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

527 ο Ιου­στι­νια­νός Α’ στέ­φε­ται αυτο­κρά­το­ρας του Βυζαντίου.

1498 ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος πατά­ει το πόδι του για πρώ­τη φορά στην αμε­ρι­κα­νι­κή ενδο­χώ­ρα, στη σημε­ρι­νή Βενεζουέλα.

1619 οι πρώ­τοι σκλά­βοι φτά­νουν στο Τζειμ­στά­ουν της Βιρ­τζί­νια στις ΗΠΑ.

1716 ο Ιρλαν­δός ηθο­ποιός Τόμας Ντό­γκετ εγκαι­νιά­ζει τον πρώ­το κωπη­λα­τι­κό αγώ­να του κόσμου, από τη Γέφυ­ρα του Λον­δί­νου μέχρι το Τσέλ­σι στον Τάμεση.

1774 το στοι­χείο οξυ­γό­νο ανα­κα­λύ­πτε­ται από τους Καρλ Βίλ­χαϊμ και Τζό­ζεφ Πρίστλεϊ.

1819 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Χέρ­μαν Μέλ­βιλ, δημιουρ­γός του «Μόμπι Ντικ».

1821 εκδί­δε­ται στην Καλα­μά­τα η πρώ­τη ελλη­νι­κή εφη­με­ρί­δα υπό τον τίτλο “Ελλη­νι­κή Σάλπιγξ”.

1831 Σε μια από τις πολ­λές ενδο­α­στι­κές συγκρού­σεις για την εξου­σία στο υπό σύστα­ση ανε­ξάρ­τη­το ελλη­νι­κό αστι­κό κρά­τος, ο Μια­ού­λης (των «Συνταγ­μα­τι­κών»), στρι­μωγ­μέ­νος από τους Ρώσους και τις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις του Καπο­δί­στρια, κατα­στρέ­φει στον Πόρο τον ελλη­νι­κό στόλο.

1834 απα­γο­ρεύ­ε­ται η δου­λεία σε όλη τη βρε­τα­νι­κή αυτοκρατορία

1909 Ο Κωστής Παλα­μάς ολο­κλη­ρώ­νει το αρι­στούρ­γη­μά του «Η φλο­γέ­ρα του βασι­λιά», που εκτεί­νε­ται σε περισ­σό­τε­ρους από 4.000 καλο­δου­λε­μέ­νους δεκα­πε­ντα­σύλ­λα­βους στίχους.

1914 Αρχί­ζει ο Α’ Παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός Πόλεμος.

polemos 1

1931 Ιδρύ­ε­ται η Ανώ­νυ­μος Εται­ρεία Τηλε­πι­κοι­νω­νιών Ελλά­δος (ΑΕΤΕ), πρό­δρο­μος του ΟΤΕ

1936 Ο Σοσια­λι­στής Πρω­θυ­πουρ­γός της κυβέρ­νη­σης του Λαϊ­κού Μετώ­που στη Γαλ­λία Λ. Μπλουμ ανα­κοι­νώ­νει πως η χώρα του θα παρέ­με­νε ουδέ­τε­ρη απέ­να­ντι στον Ισπα­νι­κό Εμφύλιο.

Αυτός που επλή­γη βεβαί­ως ουσια­στι­κά από αυτή την κίνη­ση δεν ήταν παρά η «αδερ­φή» κυβέρ­νη­ση του Λαϊ­κού Μετώ­που στη Δημο­κρα­τι­κή Ισπα­νία, στην οποία απα­γο­ρεύ­τη­κε η εξα­γω­γή όπλων, την ίδια στιγ­μή που οι δυνά­μεις του Φράν­κο είχαν την αμέ­ρι­στη υπο­στή­ρι­ξη της φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας και ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας (αλλά και μιας σει­ράς μονο­πω­λια­κών ομί­λων «δημο­κρα­τι­κών» χωρών).

1936 τελε­τή έναρ­ξης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Βερολίνου

xitler

1951 Ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­ση­μα η ίδρυ­ση της Ενιαί­ας Δημο­κρα­τι­κής Αρι­στε­ράς (ΕΔΑ). Το πρα­κτι­κό της ίδρυ­σης της ΕΔΑ συνυ­πέ­γρα­ψαν ο Δημο­κρα­τι­κός Συνα­γερ­μός, το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δος, το κόμ­μα των Αρι­στε­ρών Φιλε­λεύ­θε­ρων (το οποίο και απο­χώ­ρη­σε από την ΕΔΑ το Δεκέμ­βρη του 1951), το Δημο­κρα­τι­κό Ριζο­σπα­στι­κό Κόμ­μα. Λίγες μέρες αργό­τε­ρα ανα­κοί­νω­σαν τη συμ­με­το­χή τους η Ενω­σις Δημο­κρα­τι­κών Αρι­στε­ρών και η Δημο­κρα­τι­κή Ενω­σις. Δίχως να φαί­νε­ται επί­ση­μα, το πρα­κτι­κό της ίδρυ­σης της ΕΔΑ συνυ­πέ­γρα­φε και το Αγρο­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας που από το 1947 είχε κηρυ­χτεί παρά­νο­μο όπως και το ΚΚΕ.

Σχε­τι­κά με την ίδρυ­ση της ΕΔΑ, ο Β΄ Τόμος του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ εκτι­μά: «Η επι­λο­γή του ΚΚΕ για τη δημιουρ­γία της ΕΔΑ ήταν λαθε­μέ­νη, για­τί απο­τε­λού­σε σχή­μα συμ­μα­χί­ας πολι­τι­κών δυνά­με­ων και όχι κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό μέτω­πο πάλης. Η δημιουρ­γία της αντα­να­κλού­σε δύο σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα στην πολι­τι­κή του ΚΚΕ: 1. Τη λαθε­μέ­νη προ­γραμ­μα­τι­κή αντί­λη­ψη του Κόμ­μα­τος που ακο­λου­θού­σε τη λογι­κή των στα­δί­ων και δια­χώ­ρι­ζε το πρό­γραμ­μα σε μίνι­μουμ και μάξι­μουμ, αντί­λη­ψη από την οποία απέρ­ρεε και η λαθε­μέ­νη πολι­τι­κή συμ­μα­χιών. 2. Την επί­δρα­ση των προ­βλη­μά­των στρα­τη­γι­κής στην επε­ξερ­γα­σία και πρα­κτι­κή για το συν­δυα­σμό της παρά­νο­μης και της νόμι­μης δου­λειάς, έτσι ώστε η αυτο­τε­λής οργά­νω­ση και φυσιο­γνω­μία του Κόμ­μα­τος να εκφρά­ζε­ται σε κάθε περί­πτω­ση στο κίνη­μα, σε όλες τις μορ­φές της ταξι­κής πάλης.

Μέρος αυτής της πάλης είναι και να διεκ­δι­κεί το Κόμ­μα την ανοι­χτή δημό­σια ανα­γνώ­ρι­ση της δρά­σης του, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν έχει νομι­μο­ποι­η­θεί από το αστι­κό κράτος»

1 Αυγού­στου 1951 ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­ση­μα η ίδρυ­ση της Ενιαί­ας Δημο­κρα­τι­κής Αρι­στε­ράς (ΕΔΑ)

 

1973 Αυτο­κτο­νεί στο Σουρ­γκούτ της Σιβη­ρί­ας ο Νίκος Ζαχαριάδης.

zaxariadis 1

1981 Πεθαί­νει ο μαθη­μα­τι­κός Λεω­νί­δας Αλά­ο­γλου, που δια­τύ­πω­σε και το ομώ­νυ­μο θεώρημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο