Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου

331 π.Χ. Ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος νικά στα Γαυ­γά­μη­λα τον βασι­λέα των Περ­σών, Δαρείο Γ’. Με τη νίκη αυτή, ο μέγας στρα­τη­λά­της ολο­κλη­ρώ­νει την κατά­κτη­ση της περ­σι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας. Ο Βου­κε­φά­λας το αγα­πη­μέ­νο άλο­γο του Μεγά­λου Αλε­ξάν­δρου, σκο­τώ­νε­ται σ’ αυτή τη μάχη.

1795 Η Γαλ­λία κατα­κτά το Βέλγιο.

1800 Η Ισπα­νία παρα­χω­ρεί τη Λουι­ζιά­να στη Γαλλία.

1861 Κυκλο­φο­ρούν τα πρώ­τα ελλη­νι­κά γραμ­μα­τό­ση­μα, τα οποία τυπώ­θη­καν στη Γαλ­λία, με παρά­στα­ση της κεφα­λής του Ερμή.

1847 Ο γερ­μα­νός εφευ­ρέ­της και βιο­μή­χα­νος, Βέρ­νερ φον Ζίμενς, ιδρύ­ει την εται­ρεία Ζίμενς.

1867 Ο Καρλ Μαρξ εκδί­δει το «Κεφά­λαιο», που απο­τε­λεί την κορω­νί­δα του έργου του.

1869 Η Αυστρία εκδί­δει τις πρώ­τες καρτ ποστάλ στον κόσμο.

1873 Κυκλο­φο­ρεί η πρώ­τη καθη­με­ρι­νή εφη­με­ρί­δα στην Ελλά­δα με τίτλο «Η Εφη­με­ρίς» και εκδό­τη το Δημή­τρη Κορομηλά.

1881 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός μηχα­νι­κός, Γουί­λιαμ Μπόινγκ, ιδρυ­τής της ομώ­νυ­μης εται­ρεί­ας κατα­σκευ­ής αεροσκαφών

1888 Εκδί­δε­ται το πρώ­το τεύ­χος του περιο­δι­κού «National Geographic».

1891 Το φημι­σμέ­νο Πανε­πι­στή­μιο Στάν­φορντ ανοί­γει τις πύλες του στην Καλι­φόρ­νια των ΗΠΑ.

1920 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Γουόλ­τερ Ματάου

1910 Βόμ­βα στο Λος Άντζε­λες κατα­στρέ­φει τα γρα­φεία της εφη­με­ρί­δας Los Angeles Times, σκο­τώ­νο­ντας 20 άτομα.

1916 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός Μαρία Φωκά

Μαρία Φωκά: Μια ηθο­ποιός με αγω­νι­στι­κή ιστο­ρία – Συγκα­τη­γο­ρού­με­νη στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη

1922 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος δηλώ­νει ότι απο­χω­ρεί ορι­στι­κά από την πολι­τι­κή. Θα επι­στρέ­ψει θριαμ­βευ­τι­κά το 1928.

1931 Το ισπα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο χορη­γεί δικαί­ω­μα ψήφου στις γυναίκες.

1936 Στην Ισπα­νία, οι αντάρ­τες ονο­μά­ζουν τον Φραν­θί­σκο Φράν­κο “Αρχη­γό της Κυβέρ­νη­σης του Ισπα­νι­κού Κρά­τους”. Ο δικτά­το­ρας του καθε­στώ­τος του Μπούρ­γκος ανα­λαμ­βά­νει όλες τις εξου­σί­ες του νέου κράτους.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Στην Ιτα­λία, η Νάπο­λη και το Αβε­λί­νο πέφτουν στα χέρια των Συμμάχων.

1943 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου, Ζαν Ζακ Ανό

1945 Το Διε­θνές Δικα­στή­ριο Εγκλη­μά­των Πολέ­μου, στη Νυρεμ­βέρ­γη, κατα­δι­κά­ζει σε θάνα­το 12 ναζι­στές ηγέ­τες. Σε γενι­κές γραμ­μές ο πέλε­κυς θα πέσει πολύ ελα­φρά στους Ναζί εγκλη­μα­τί­ες πολέ­μου. Πολ­λοί θα απε­λευ­θε­ρω­θούν έπει­τα από λίγα χρό­νια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκεί­νοι που θα «αξιο­ποιού­νταν» στη συνέ­χεια από το διε­θνή ιμπε­ρια­λι­σμό στη «εκστρα­τεία» του κατά του κομ­μου­νι­σμού. Ακό­μα ελα­φρύ­τε­ρα θα πέσει ο πέλε­κυς για τους βιο­μή­χα­νους και τους τρα­πε­ζί­τες που κατη­γο­ρού­νταν για την άνο­δο του ναζι­σμού και για εγκλή­μα­τα κατά της ανθρωπότητας.

1946 Είκο­σι δύο ηγέ­τες των Ναζί κρί­νο­νται ένο­χοι για εγκλή­μα­τα πολέ­μου στην περί­φη­μη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1949 Ο Μάο τσε Τουνγκ ανα­κη­ρύσ­σει στο Πεκί­νο τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Κίνας, έπει­τα από αγώ­νες 2 ετών κατά των εθνι­κι­στών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποί­ος κατα­φεύ­γει στην Ταϊ­βάν. Η μέρα θα απο­τε­λέ­σει εθνι­κή εορ­τή της Κίνας.

1957 Πρώ­τη εμφά­νι­ση της φρά­σης “In God We Trust” σε χαρ­το­νό­μι­σμα των ΗΠΑ.

1958 Ξεκι­νά τη λει­τουρ­γία της η δια­στη­μι­κή υπη­ρε­σία των ΗΠΑ, η NASA.

1960 Στην Κύπρο, ορί­ζε­ται η 1η Οκτω­βρί­ου ως η επί­ση­μη ημέ­ρα της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας της νήσου. Η επέ­τειος της ανε­ξαρ­τη­σί­ας, η 16η Αυγού­στου, παρα­μέ­νει απλώς ως ημε­ρο­λο­για­κή ιστο­ρι­κή μνήμη.

1961 Συγ­χω­νεύ­ο­νται το Ανα­το­λι­κό με το Δυτι­κό Καμε­ρούν και σχη­μα­τί­ζε­ται η Ομο­σπον­δια­κή Δημο­κρα­τία του Καμερούν.

1963 Η Νιγη­ρία ανα­κη­ρύσ­σε­ται δημο­κρα­τία. Πρώ­τος Πρό­ε­δρος ανα­λαμ­βά­νει ο Ναμντί Αζικίβε.

1968 Πέθα­νε ο γάλ­λος ζωγρά­φος, Μαρ­σέλ Ντυσάν

1968 Από σύγκρου­ση αμα­ξο­στοι­χιών στο Δερ­βέ­νι της Κοριν­θί­ας σκο­τώ­νο­νται 34 άτο­μα και τραυ­μα­τί­ζο­νται 102, στη χει­ρό­τε­ρη σιδη­ρο­δρο­μι­κή τρα­γω­δία στην νεό­τε­ρη Ελλάδα.

1969 Το αερο­σκά­φος «Κον­κόρντ» καταρ­ρί­πτει για πρώ­τη φορά το φράγ­μα του ήχου.

1973 Κατά τη διάρ­κεια συναυ­λί­ας στο γήπε­δο του Πανα­θη­ναϊ­κού μοι­ρά­στη­καν προ­κη­ρύ­ξεις ενά­ντια στο στρα­τιω­τι­κό καθε­στώς της Χού­ντας και των ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συναυ­λί­ας συγκρο­τή­θη­κε δια­δή­λω­ση στη Λ. Αλε­ξάν­δρας που κρά­τη­σε περί­που μια ώρα.

1974 Πέθα­νε ο Σπυ­ρί­δων Μαρι­νά­τος, αρχαιο­λό­γος, με σημα­ντι­κό­τα­το ανα­σκα­πτι­κό έργο στη Θήρα της Σαντο­ρί­νης. Το 1929, δια­τύ­πω­σε θεω­ρία σύμ­φω­να με την οποία το τέλος του Μινω­ϊ­κού πολι­τι­σμού στο Αιγαίο προ­ήλ­θε από την έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου της Θήρας (1600 π.Χ.). (Γεν. 4/11/1901)

1979 Έπει­τα από 70 χρό­νια Αμε­ρι­κα­νι­κού ελέγ­χου, η διώ­ρυ­γα παρα­δί­δε­ται επί­ση­μα στον Πανα­μά (αν και η σχε­τι­κή Συν­θή­κη όρι­ζε πως η παρά­δο­ση του ελέγ­χου θα γινό­ταν «στα­δια­κά» σε ένα διά­στη­μα 20 ακό­μα χρόνων).

1980 Το μότορ­σιπ «Πανα­γιώ­της», φορ­τω­μέ­νο με λαθραία τσι­γά­ρα, προ­σα­ρά­ζει σε κόλ­πο της Ζακύν­θου. Είναι το περί­φη­μο «Ναυά­γιο», από τα του­ρι­στι­κά αξιο­θέ­α­τα του νησιού.

1982 Στη Γερ­μα­νία, εκλέ­γε­ται καγκε­λά­ριος ο Χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­της, Χέλ­μουτ Κολ, δια­δε­χό­με­νος τον Χέλ­μουτ Σμιτ.

1988 Το Ανώ­τα­το Σοβιέτ στη Μόσχα εκλέ­γει το Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΚΚΣΕ, Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ, διά­δο­χο του Αντρέι Γκρο­μί­κο, στη θέση του αρχη­γού του κράτους.

1992 Το αμε­ρι­κα­νι­κό πολε­μι­κό πλοίο «Σαρα­τό­γκα» βάλ­λει κατά λάθος ενα­ντί­ον του τουρ­κι­κού αντι­τορ­πι­λι­κού «Μουα­βε­νέτ», το οποίο συμ­με­τεί­χε σε άσκη­ση στο Αιγαίο. Πέντε μέλη του πλη­ρώ­μα­τος σκο­τώ­νο­νται και 17 τραυματίζονται.

2000 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η τελε­τή λήξης της 27ης Ολυ­μπιά­δας του Σίδνεϊ.

2003 Οι ΗΠΑ επα­νε­ντάσ­σο­νται στην UNESCO. Είχαν απο­χω­ρή­σει το 1984.

2004 Πέθα­νε η ηθο­ποιός, Ελέ­νη Χατζηαργύρη.

2006 Με ομό­φω­νη από­φα­ση του σερ­βι­κού κοι­νο­βου­λί­ου υιο­θε­τεί­ται το νέο Σύνταγ­μα της χώρας, στο οποίο ανα­φέ­ρε­ται ότι το Κόσο­βο απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο μέρος της Σερβίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο