Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Απριλίου

1516.… Στην Ιτα­λία, δημιουρ­γεί­ται το πρώ­το γκέ­το για Εβραί­ους, οι οποί­οι μπο­ρούν να ζουν μόνο σε μία συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή στη Βενετία.

1821.… Ο Πατριάρ­χης Γρη­γό­ριος Ε’ απαγ­χο­νί­ζε­ται από τους Τούρ­κους στην κεντρι­κή είσο­δο του Πατριαρ­χεί­ου Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως, ως αντί­ποι­να για την Ελλη­νι­κή Επανάσταση.

1826.… Οι «Ελεύ­θε­ροι Πολιορ­κη­μέ­νοι» του Μεσο­λογ­γί­ου πραγ­μα­το­ποιούν την ηρω­ι­κή έξο­δο. Ο Χρή­στος Καψά­λης ανα­τι­νά­ζει την μπα­ρου­τα­πο­θή­κη στο Μεσολόγγι.

1835.… Το «Κεντρι­κόν Σχο­λεί­ον», το πρώ­το ανώ­τε­ρο εκπαι­δευ­τι­κό ίδρυ­μα του νεο­ελ­λη­νι­κού κρά­τους, μετα­φέ­ρε­ται από την Αίγι­να στην Αθήνα.

1847.… Γεν­νιέ­ται ο αμε­ρι­κα­νός εκδό­της Τζό­ζεφ Πού­λιν­τζερ που με τη δια­θή­κη του θεσμο­θέ­τη­σε τα ομώ­νυ­μα δημο­σιο­γρα­φι­κά βραβεία.

1912.… Ο “Τιτα­νι­κός” σαλ­πά­ρει για το παρ­θε­νι­κό αλλά και ύστα­το ταξί­δι του.

1919.… Κυβερ­νη­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα δολο­φο­νούν τον Εμι­λιά­νο Ζαπά­τα, θρυ­λι­κή μορ­φή της μεξι­κα­νι­κής επανάστασης.

1932.… Γεν­νιέ­ται στην Αλε­ξάν­δρεια ο αιγύ­πτιος ηθο­ποιός Ομάρ Σαρίφ.

1941.… Οι δυνά­μεις του Άξο­να δημιουρ­γούν το Ανε­ξάρ­τη­το Κρά­τος της Κρο­α­τί­ας υπό την διοί­κη­ση του Άντε Πάβε­λιτς, αρχη­γού της φασι­στι­κής οργά­νω­σης Ουστάτσι.

1954.… Πεθαί­νει ο γάλ­λος πρω­το­πό­ρος του κινη­μα­το­γρά­φου Ογκίστ Λιμιέρ.

1968.… Θεμε­λιώ­νε­ται το εργο­στά­σιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970.… Ο Πωλ Μακ Κάρτ­νεϋ ανα­κοι­νώ­νει τη διά­λυ­ση των Beatles.

1988… Πεθαί­νει ο ιστο­ρι­κός ηγέ­της και Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΑΚΕΛ Εζε­κί­ας Παπαϊωάννου.

1995.… Αρχί­ζει η πει­ρα­μα­τι­κή εφαρ­μο­γή των μέτρων για τον απο­κλει­σμό όλων των αυτο­κι­νή­των και των δικύ­κλων από το εμπο­ρι­κό τρί­γω­νο της Αθήνας.

1998.… Πεθαί­νει ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αθη­νών και Πάσης Ελλά­δος Σερα­φείμ (κατά κόσμον Βησ­σα­ρί­ων Τίκας).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο