Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

48 π.Χ. Μάχη του Δυρ­ρά­χιου, ο Ιού­λιος Καί­σα­ρας απο­φεύ­γει ελά­χι­στα μια κατα­στρο­φι­κή ήττα, πολε­μώ­ντας ενα­ντί­ον του Πομπη­ί­ου κοντά στους σημε­ρι­νούς Δυρ­ρούς στη σύγ­χρο­νη Αλβανία

138 Πέθα­νε ο Αδρια­νός, 14ος ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας, γνω­στός για τα φιλελ­λη­νι­κά του αισθή­μα­τα και από τα έργα που άφη­σε στην Αθή­να (Πύλη του Αδρια­νού, Ναός του Ολυ­μπί­ου Διός, Αδριά­νειο Υδρα­γω­γείο). (Γεν. 24/1/76)

1212 Μεγά­λη πυρ­κα­γιά καί­ει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του Λονδίνου.

1509 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος Θεο­λό­γος Ιωάν­νης Καλ­βί­νος, ένας από τους δια­μορ­φω­τές του δόγ­μα­τος του Προτεσταντισμού.

1559 Πέθα­νε ο Ερρί­κος Β’ της Γαλλίας

1774 Ξεκι­νούν στην πόλη του Κιου­τσούκ Καϊ­ναρ­τζή της σημε­ρι­νής Βουλ­γα­ρί­ας οι συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ της Ρωσι­κής και Οθω­μα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας που κατα­λή­γουν με την υπο­γρα­φή της ομώ­νυ­μης Συν­θή­κης. Με την Συν­θή­κη αυτή, η Ρωσία καθί­στα­το «προ­στά­της» των χρι­στια­νι­κών πλη­θυ­σμών της Οθω­μα­νι­κής αυτο­κρα­το­ρί­ας. Ιδιαί­τε­ρη σημα­σία είχε το δικαί­ω­μα χρή­σης της ρωσι­κής σημαί­ας από τους Έλλη­νες εμπό­ρους και εφο­πλι­στές, γεγο­νός που έδω­σε τερά­στια ώθη­ση στην ανά­πτυ­ξη της ελλη­νό­φω­νης αστι­κής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικο­νο­μι­κή δύνα­μη που απέ­κτη­σε, προ­στέ­θη­καν η εθνι­κή αφύ­πνι­ση-συνει­δη­το­ποί­η­ση και η επα­να­στα­τι­κή ψυχο­λο­γία: παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στην Επα­νά­στα­ση του 1821.

1856 Γεν­νιέ­ται ο σερ­βι­κής κατα­γω­γής Αμε­ρι­κα­νός επι­στή­μο­νας και εφευ­ρέ­της Νίκο­λα Τέσλα.

1871 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας και φιλό­σο­φος Μαρ­σέλ Προυστ

prust

1884 Πέθα­νε ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους σκα­κι­στές, ο Αμε­ρι­κα­νός Πολ Μόρφι

1888 Γεν­νή­θη­κε στο Βόλο ο Ιτα­λός σου­ρε­α­λι­στής ζωγρά­φος Τζόρ­τζιο ντε Κίρικο

1895 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, δημιουρ­γός των Κάρ­μι­να Μπου­ρά­να, Καρλ Ορφ

1900 Το Βου­λευ­τι­κό του Ναυ­πλί­ου γίνε­ται Αρχαιο­λο­γι­κό Μουσείο.

1908 Ξεσπά στην Τουρ­κία το κίνη­μα των Νεο­τούρ­κων, που οδή­γη­σε στην εκθρό­νι­ση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευ­ταί­ου σουλ­τά­νου Αμπ­ντούλ Χαμίτ Β’. Η επα­νά­στα­ση των Νεό­τουρ­κων το 1908 πρό­βαλ­λε αρχι­κά μια σει­ρά αιτη­μά­των αστι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων και εκσυγ­χρο­νι­σμού, περιο­ρι­σμού της απο­λυ­ταρ­χί­ας, κοκ., και ως τέτοια αντι­με­τω­πί­στη­κε ευνοϊ­κά από την οικο­νο­μι­κή και πολι­τι­κή ηγε­σία, τόσο της μητρο­πο­λι­τι­κής Ελλά­δας, όσο και των Ελλή­νων της Τουρ­κί­ας. Ωστό­σο, το πραγ­μα­τι­κό πρό­σω­πο του νέου καθε­στώ­τος δεν άργη­σε να φανεί πίσω από το αρχι­κό προ­σω­πείο των μερι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Οι εργα­τι­κές και αγρο­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που διεκ­δί­κη­σαν την επέ­κτα­ση των κοι­νω­νι­κών αλλα­γών και προς τα κατώ­τε­ρα λαϊ­κά στρώ­μα­τα κατε­στά­λη­σαν βίαια από τον στρα­τό. Στο εθνι­κό ζήτη­μα, οι Νεό­τουρ­κοι έδω­σαν ειδι­κό βάρος στην καλ­λιέρ­γεια και έμφα­ση μιας τουρ­κι­κής εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας, κηρύσ­σο­ντας μεν επι­σή­μως την τυπι­κή ισό­τη­τα για όλους –ανε­ξαρ­τή­τως εθνό­τη­τας- μπρο­στά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνού­με­νοι πως υπάρ­χει εθνι­κό ζήτη­μα στην Τουρ­κία, επι­διώ­κο­ντας σε μια πορεία να αφο­μοιώ­σουν με την βία τις μειο­νό­τη­τες. Η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη διεκ­δι­κού­σε πια το έθνος-κρά­τος της. Και στο πλαί­σιο αυτό, το «εθνι­κό» υπήρ­ξε άρρη­κτα αλλη­λέν­δε­το με την προ­σπά­θειά της να κατα­κτή­σει την οικο­νο­μι­κή ηγε­μο­νία, εκτο­πί­ζο­ντας –μετα­φο­ρι­κά και κυριο­λε­κτι­κά — από τον αντα­γω­νι­σμό τους Έλλη­νες και Αρμέ­νιους ομο­λό­γους της, πλην αντα­γω­νι­στές της (902.gr).

1911 γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας Στρα­τής Τσίρ­κας ‑κατά κόσμον Γιάν­νης Χατζηα­ντρέ­ας- στο Κάιρο

tsirkas

1913 Μέχρι το 2003 την υψη­λό­τε­ρη κατα­γε­γραμ­μέ­νη θερ­μο­κρα­σία στις ΗΠΑ, είχε σημειω­θεί εκεί­νη την ημέ­ρα στο Ντεθ Βάλεϊ (κάτι λιγό­τε­ρο από 57 βαθ­μούς Κελσίου).

1921 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός Χάρ­βεϊ Μπαλ, δημιουρ­γός του Smiley, της διά­ση­μης χαρού­με­νης φατσούλας.

1921 Ξεκι­νούν τα γεγο­νό­τα της Ματω­μέ­νης Κυρια­κής του Μπέλ­φαστ, όπου σε διά­στη­μα 4 ημε­ρών 22 άτο­μα σκο­τώ­θη­καν (τα 16 από αυτά κατά την πρώ­τη ημέ­ρα των επει­σο­δί­ων), 70 τραυ­μα­τί­στη­καν και 200 σπί­τια κατα­στρά­φη­καν στην πόλη της Βορεί­ου Ιρλαν­δί­ας, μετά από συγκρού­σεις μετα­ξύ καθο­λι­κών και προτεσταντών.

1923 Ο Μου­σο­λί­νι δια­λύ­ει όλα τα μη φασι­στι­κά κόμ­μα­τα στην Ιταλία.

1924 Ο Φιν­λαν­δός Πάα­βο Νιούρ­μι κερ­δί­ζει το πρώ­το από τα 5 χρυ­σά στους 8ους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Παρι­σιού (3000 στι­πλ με 9:36.6) και ταυ­τό­χρο­να πραγ­μα­το­ποιεί τον μεγα­λύ­τε­ρο άθλο της ιστο­ρί­ας των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων κερ­δί­ζο­ντας 2 χρυ­σά μετάλ­λια σε διά­στη­μα 1 ώρας στα 1500μ & 5000μ.

1925 Ιδρύ­ε­ται το TASS, το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1928 Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουρ­γός της εται­ρεί­ας Kodak, επι­δει­κνύ­ει το πρώ­το έγχρω­μο φιλμ.

1929 Δύο χιλιά­δες εργά­τες του εργο­στα­σί­ου Λιπα­σμά­των στον Πει­ραιά κηρύσ­σουν απερ­γία διαρ­κεί­ας. Η αστυ­νο­μία και η ιδιω­τι­κή φρου­ρά του εργο­στα­σιάρ­χη ανοί­γουν πυρ κατά των απερ­γών, σκο­τώ­νουν έναν και τραυ­μα­τί­ζουν δεκά­δες. Οι αρχές εξα­φά­νι­σαν τον νεκρό. Δεκά­δες εργά­τες συνε­λή­φθη­σαν, 30 παρα­πέμ­φθη­καν σε δίκη, ενώ 11 κατα­δι­κά­στη­καν σε διά­φο­ρες ποινές.

1931 Αρχί­ζει η εφαρ­μο­γή του νέου ελλη­νι­κού νόμου περί Τύπου.

1938 Ο Αμε­ρι­κα­νός εκκε­ντρι­κός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος Χάουαρντ Χιούγκς, κάνει ένα νέο ρεκόρ: κάνει με το αερο­πλά­νο του το γύρο του κόσμου, σε μία πτή­ση, που διαρ­κεί 91 ώρες.

1939 Το “Γιάν­κι Κλί­περ” προ­σγειώ­νε­ται στο Λον­δί­νο, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας έτσι την πρώ­τη πτή­ση με επι­βά­τες πάνω από τον Ατλαντικό.

1940 Αρχί­ζει η Μάχη της Αγγλί­ας, που θα διαρ­κέ­σει 114 ημέ­ρες. Ο Χίτλερ προ­σπα­θεί να εκμη­δε­νί­σει τη βρε­τα­νι­κή αερο­πο­ρία, με τελι­κό στό­χο τη γερ­μα­νι­κή από­βα­ση στα βρε­τα­νι­κά νησιά.

1940 - Κυβέρ­νη­ση του Βισύ: 569 μέλη της γαλ­λι­κής εθνο­συ­νέ­λευ­σης με την ψήφο τους δίνουν στον στρα­τάρ­χη Πεταίν «όλες τις εξου­σί­ες με σκο­πό τη δημιουρ­γία νέου συντάγματος».

1941 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός τζα­ζί­στας Τζέ­λι Ρολ Μόρτον

1943 Βρε­τα­νι­κά και Αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα πραγ­μα­το­ποιούν από­βα­ση στη Σικε­λία. Έπει­τα από 5 περί­που εβδο­μά­δες, στις 17/8, η κατά­λη­ψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

1951 Πόλε­μος της Κορέ­ας: Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την ανα­κω­χή άρχι­σαν στο Kaesŏng

1956 Τα στε­λέ­χη του κυπρια­κού εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού κινή­μα­τος Μιχά­λης Καρα­ο­λής και Ανδρέ­ας Δημη­τρί­ου εκτε­λού­νται από τους Βρε­τα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές δι’ απαγ­χο­νι­σμού. Στην Κύπρο πραγ­μα­το­ποιεί­ται γενι­κή απεργία.

1960 Η Ρωσία νικά στην παρά­τα­ση τη Γιου­γκο­σλα­βία με 2–1 στο Παρί­σι και κατα­κτά το πρώ­το Κύπελ­λο Εθνών Ευρώ­πης στο ποδόσφαιρο.

1962 Εκτο­ξεύ­ε­ται από το Ακρω­τή­ριο Κανά­βε­ραλ ο “TellStar”, ο πρώ­τος τηλε­ο­πτι­κός και τηλε­πι­κοι­νω­νια­κός δορυ­φό­ρος, κάνο­ντας δυνα­τή την ανα­με­τά­δο­ση τηλε­ο­πτι­κών προ­γραμ­μά­των πάνω από τον Ατλαντικό.

1964 Η Μαί­ρη Κουάντ προ­κα­λεί επα­νά­στα­ση στη μόδα με τη μίνι φού­στα στην Αγγλία.

1965 Οι Rolling Stones ανε­βαί­νουν για πρώ­τη φορά στο Νο1 με το “Satisfaction”.

1968 Ο Έρικ Κλά­πτον ανα­κοι­νώ­νει τη διά­λυ­ση των “Cream”.

1973 Μετά από 300 και πλέ­ον χρό­νια βρε­τα­νι­κής παρου­σί­ας, οι Μπα­χά­μες ανα­κη­ρύσ­σο­νται ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος, έτοι­μο να απαλ­λα­γεί από κάθε ίχνος αποι­κιο­κρα­τι­κής διακυβέρνησης.

1976 Μεγά­λη οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή προ­κα­λεί­ται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Μιλά­νου, εξαι­τί­ας έκκλη­σης διο­ξί­νης από χημι­κό εργο­στά­σιο στο Σεβέζο

sevezo

1984 Πέθα­νε κάτω από αδιευ­κρί­νι­στες συν­θή­κες στις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού o Θόδω­ρος Βενάρ­δος, ο ληστής με τις γλα­διό­λες (Γεν. 1948)

1985 Οι Γάλ­λοι πρά­κτο­ρες της γαλ­λι­κής εξω­τε­ρι­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών (DGSE) βομ­βαρ­δί­ζουν και βυθί­ζουν στο λιμά­νι του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλαν­δία, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior.

1989 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Μελ Μπλανκ, ο οποί­ος δάνει­σε τη φωνή του στον Μπαγκς Μπά­νι, τον Τουί­τι, τον Πόρ­κι Πιγκ, τον Ντά­φι Ντακ και πολ­λούς άλλους.

1991 Ο Μπό­ρις Γέλ­τσιν ξεκι­νά την πεντα­ε­τή θητεία του ως πρό­ε­δρος της Ρωσίας

1992  Ο πρώ­ην ηγέ­της του Πανα­μά Manuel Noriega κατα­δι­κά­ζε­ται σε 40 χρό­νια φυλά­κι­σης για δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών στο Μαϊ­ά­μι της Φλόριντα.

1992 στην Πολω­νία, ορί­ζε­ται πρώ­τη γυναί­κα πρω­θυ­πουρ­γός η Χάνα Σουτσόσκα.

1993 Ο Κενυά­της Γιο­μπς Οντιέ­κι γίνε­ται ο πρώ­τος δρο­μέ­ας που τρέ­χει τα 10.000 μ. σε χρό­νο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκό­σμιο ρεκόρ 26:58.38.

1994 Στις ΗΠΑ, 24 είναι οι νεκροί από τις πλημ­μύ­ρες που πλήτ­τουν την Πολι­τεία Τζόρτζια.

1995 στη Νότια Κορέα, ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από την κατάρ­ρευ­ση πολυ­κα­τα­στή­μα­τος στη Σεούλ, ανέρ­χε­ται στους 192 και οι αγνο­ού­με­νοι στους 242.

1997 Στο Λον­δί­νο, Βρε­τα­νοί επι­στή­μο­νες, μετά από εξε­τά­σεις DNA, ανα­κα­λύ­πτουν, ότι ο ανθρώ­πι­νος σκε­λε­τός, που βρή­καν στην Αφρι­κή χρο­νο­λο­γεί­ται 100.000 ή 200.000 χρό­νια πριν και ενι­σχύ­ει τη θεω­ρία, ότι ο άνθρω­πος κατά­γε­ται από την Αφρική.

1999 Οι ΗΠΑ κατα­κτούν για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία τους το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο Ποδο­σφαί­ρου Γυναι­κών νικώ­ντας στον τελι­κό την Κίνα στα πέναλ­τι με 5–4 μπρο­στά σε 90.000 θεα­τές στο Ρόουζ Μπό­ουλ της Πασαντίνα.

1999 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται στο Στά­διο Καραϊ­σκά­κη το 5ο Πανευ­ρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Κωφών που ξεκί­νη­σε στις 7 του ιδί­ου μήνα. Συμ­με­τεί­χαν 250 αθλη­τές και αθλή­τριες από 22 κρά­τη. Η Δέσποι­να Μπα­τζια­νού­λη κατέ­κτη­σε το αργυ­ρό μετάλ­λιο στα 400μ και το χάλ­κι­νο στα 200μ. Η Ελλά­δα κατα­τάσ­σε­ται δωδέ­κα­τη με πρώ­τη την Ουκρανία.

2000 Στη νότια Νιγη­ρία, εκρή­γνυ­ται ένας αγω­γός πετρε­λαί­ου και σκο­τώ­νει 250 χωρι­κούς, που είχαν πάει να βρουν βενζίνη.

2002  Σε μια δημο­πρα­σία του Sotheby, η “σφα­γή των αθώ­ων” του Pieter Paul Rubens πωλεί­ται για 49,5 εκα­τομ­μύ­ρια λίρες στον Λόρ­δο Thomson

2008  Η Apple παρου­σιά­ζει το App Store

2016 Η Πορ­το­γα­λία πρω­τα­θλή­τρια Ευρώ­πης νικώ­ντας τη Γαλ­λία 1–0 στην παράταση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο