Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Ιουνίου

323 π.Χ. Πέθα­νε ο Βασι­λεύς των Μακε­δό­νων, Μέγας Αλέξανδρος

Μέγας Αλέ­ξαν­δρος, αμφι­λε­γό­με­νη προσωπικότητα

1822 Έπει­τα από πολύ­μη­νη πολιορ­κία η οθω­μα­νι­κή φρου­ρά της Ακρό­πο­λης παρα­δί­δε­ται στους επα­να­στα­τη­μέ­νους Έλληνες.

1825 Ο Ιμπρα­ήμ Πασάς κατα­λαμ­βά­νει την Τριπολιτσά.

1836 Πέθα­νε ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλ­λος μαθη­μα­τι­κός και φυσι­κός, προς τιμήν του οποί­ου πήρε το όνο­μά της η μονά­δα μέτρη­σης του ηλε­κτρι­κού ρεύματος

1877 Ιδρύ­ε­ται ο Ελλη­νι­κός Ερυ­θρός Σταυ­ρός, με πρω­το­βου­λία της βασί­λισ­σας Όλγας και πρώ­το πρό­ε­δρο το Μάρ­κο Ρενιέρη.

1886 Εκρή­γνυ­ται το ηφαί­στειο Τερα­γου­έ­ρα στη Νέα Ζηλαν­δία με απο­τέ­λε­σμα 153 άνθρω­ποι να χάσουν τη ζωή τους και να κατα­στρα­φεί η μονα­δι­κής φυσι­κής ομορ­φιάς περιο­χή Πινκ εντ Γουάιτ Τερέι­σις (Ροζ και Λευ­κά Πεζούλια).

1915 Γεν­νιέ­ται ο Κανα­δο­α­με­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Σαούλ Μπέ­λο­ου, που το 1976 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1915 Ιδρύ­ε­ται το Σώμα Ελλη­νί­δων Προ­σκό­πων, το οποίο αργό­τε­ρα θα μετο­νο­μα­στεί σε Σώμα Ελλη­νί­δων Οδηγών.

1924 Ένο­πλη λαϊ­κή εξέ­γερ­ση στην Αλβα­νία ανα­τρέ­πει την εξου­σία των μπέ­η­δων-φεου­δαρ­χών και εγκα­θι­δρύ­ει αστι­κή δημο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση με επι­κε­φα­λής τον Φαν Νόλι.

1926 Πέθα­νε ο κατα­λα­νός αρχι­τέ­κτο­νας Άντο­νι Γκαουντί

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Η σφα­γή του Δίστο­μου: Ανα­ζη­τώ­ντας δυνά­μεις του ΕΛΑΣ, οι Γερ­μα­νοί μπαί­νουν στην κωμό­πο­λη του Διστό­μου. Απο­κλεί­ουν τις εισό­δους και αρχί­ζουν τις έρευ­νες στα σπί­τια, χωρίς όμως απο­τέ­λε­σμα. Συγκε­ντρώ­νουν όλους τους κατοί­κους και ξεχω­ρί­ζουν 104 άνδρες και 114 γυναί­κες (μετα­ξύ αυτών 45 παι­διά και 20 βρέ­φη). Τους εκτε­λούν και στη συνέ­χεια πυρ­πο­λούν το χωριό, αφή­νο­ντας πίσω τους κρα­νί­ου τόπο.

Δίστο­μο 1944: «Εδώ πονά η σιω­πή, πονά­ει κι η πέτρα κάθε δρό­μου κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκλη­ρό­τη­τα του ανθρώπου…»

1947 Η SAAB παρά­γει το πρώ­το της αυτοκίνητο.

1967 Τελειώ­νει ο Πόλε­μος των Έξι Ημε­ρών, με θρί­αμ­βο των Ισραη­λι­νών επί των αρα­βι­κών γει­το­νι­κών του χωρών, της Αιγύ­πτου, της Ιορ­δα­νί­ας και της Συρί­ας. Το Ισρα­ήλ επε­κτεί­νε­ται γεω­γρα­φι­κά στη Λωρί­δα της Γάζας, τη Χερ­σό­νη­σο Σινά, τη Δυτι­κή Όχθη και τα Υψώ­μα­τα του Γκο­λάν. Οι ανα­κα­τα­τά­ξεις αυτές επη­ρε­ά­ζουν τη γεω­πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα της περιο­χής ως τις μέρες μας.

1990 Η οργά­νω­ση «17 Νοέμ­βρη» επι­τί­θε­ται με ρου­κέ­τα ενα­ντί­ον των γρα­φεί­ων της εται­ρί­ας Procter & Gamble στη Λεω­φό­ρο Συγ­γρού, στην Αθήνα.

1991 Αρχί­ζει την κατά­θε­σή του στο ειδι­κό δικα­στή­ριο ο Γιώρ­γος Κοσκω­τάς, για την υπό­θε­ση της Τρά­πε­ζας Κρήτης.

2004 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός θρυ­λι­κός τυφλός τρα­γου­δι­στής της σόουλ, Ρέι Τσαρλς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο