Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 10 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1444 Η Μάχη της Βάρ­νας: Ο σουλ­τά­νος Μου­ράτ Β’ συντρί­βει τις ενω­μέ­νες χρι­στια­νι­κές δυνά­μεις Πολω­νών και Ούγ­γρων, υπό τον βασι­λέα Λαδί­σλαο Γ’ και τον Ιωάν­νη Ουνιά­δη. Η ενέρ­γεια αυτή είναι η τελευ­ταία από­πει­ρα βοη­θεί­ας χρι­στια­νι­κών κρα­τών προς την Κωνσταντινούπολη.

1483 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός θεο­λό­γος, Μαρ­τί­νος Λού­θη­ρος, που με τις 95 θέσεις του χώρι­σε την Ευρώ­πη σε καθο­λι­κούς και διαμαρτυρόμενους

artinos louthiros

1836 Ο βασι­λιάς των Ελλή­νων Όθων νυμ­φεύ­ε­ται την κόρη του μεγά­λου δού­κα του Ολδεμ­βούρ­γου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνο­μα Αμαλία.

1862 Δια­δη­λώ­σεις στην Αθή­να υπέρ της υπο­ψη­φιό­τη­τας για τον ελλη­νι­κό θρό­νο του πρί­γκι­πα Αλφρέ­δου, δευ­τε­ρό­το­κου γιου της βασί­λισ­σας της Αγγλί­ας Βικτο­ρί­ας. Η Αγγλία δεν απο­δέ­χε­ται την υπο­ψη­φιό­τη­τα, για­τί κωλύ­ε­ται από τις διε­θνείς συν­θή­κες που έχουν υπο­γρα­φεί για το ελλη­νι­κό ζήτημα.

1871 Ο δημο­σιο­γρά­φος και ερευ­νη­τής Χέν­ρι Μόρ­τον Στάν­λεϊ ανα­κα­λύ­πτει στην καρ­διά της Αφρι­κής μέσα σε μια σπη­λιά στη ζού­γκλα, το χαμέ­νο για χρό­νια Σκο­τσέ­ζο ιερα­πό­στο­λο και εξε­ρευ­νη­τή, Ντέι­βιντ Λίβιν­γκ­στον. Ιστο­ρι­κή έχει μεί­νει η πρώ­τη φρά­ση του Στάν­λεϊ: “Ο δρ. Λίβιν­γκ­στον να υποθέσω;”.

1885 Στη Γερ­μα­νία, ο Γκό­τλιμπ Ντάιμ­λερ, που αργό­τε­ρα θα ιδρύ­σει τη Mercedes, κατα­σκευά­ζει την πρώ­τη μοτο­σι­κλέ­τα (264 κ.ε. — μέγι­στη ταχύ­τη­τα 12 χλμ/ώρα). Την οδη­γεί ο γιος του Πάουλ.

1888 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος αερο­ναυ­πη­γός, Αντρέι Του­πό­λεφ, κατα­σκευα­στής των φερώ­νυ­μων αερο­πλά­νων που χρη­σι­μο­ποιού­νται κυρί­ως στην πολι­τι­κή αεροπορία

1891 Πέθα­νε ο Αρθού­ρος Ρεμπό, Γάλ­λος ποι­η­τής. (Γεν. 20/10/1854)

rempo

1913 Η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση κλεί­νει επτά ελλη­νι­κές εφη­με­ρί­δες στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Δια­μαρ­τυ­ρία του Οικου­με­νι­κού Πατριαρχείου.

1913 Ιδρύ­ε­ται το “Νέον Εργα­τι­κόν Κέντρον Αθήνας”.

1918 Ιδρύ­ε­ται στην Ελλά­δα το “Σοσια­λι­στι­κόν Εργα­τι­κόν Κόμ­μα της Ελλά­δος”, το ΣΕΚΕ.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος εφευ­ρέ­της, Μιχα­ήλ Καλάσ­νι­κοφ, κατα­σκευα­στής του όπλου που φέρει το όνο­μά του

kalasnikof

1924 Ο στρα­τός και η χωρο­φυ­λα­κή δια­λύ­ουν δια­δή­λω­ση καπνερ­γα­τών στην Καβά­λα, με τη χρή­ση όπλων. Στη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων σκο­τώ­νο­νται μία εργά­τρια κι ένας αξιω­μα­τι­κός της χωροφυλακής.

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Ουα­λός ηθο­ποιός του θεά­τρου και του κινη­μα­το­γρά­φου Ρίτσαρντ Μπάρτον

1928 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός μου­σι­κο­συν­θέ­της, Ένιο Μορικόνε

marricone

1928 Ο Χιρο­χί­το στέ­φε­ται αυτο­κρά­το­ρας της Ιαπωνίας .

1933 Η αστυ­νο­μία κάνει επι­δρο­μή στα γρα­φεία του Ριζο­σπά­στη και συλ­λαμ­βά­νει 7 συντά­κτες με την κατη­γο­ρία ότι με τα δημο­σιεύ­μα­τά τους υπο­κι­νού­σαν τους αυτο­κι­νη­τι­στές να συνε­χί­σουν την απερ­γία τους και να συγκρου­στούν με την αστυνομία.

1938 Πέθα­νε ο στρα­τιω­τι­κός, πολι­τι­κός και ανα­μορ­φω­τής του τουρ­κι­κού κρά­τους, Μου­στα­φά Κεμάλ Ατατούρκ

kemal

1939 Το πρώ­το αυτο­κί­νη­το με κλι­μα­τι­σμό παρου­σιά­ζε­ται σε έκθε­ση στο Σικά­γο των ΗΠΑ.

1940 Ο Γουόλτ Ντίσ­νεϊ γίνε­ται μυστι­κός πρά­κτο­ρας και πλη­ρο­φο­ριο­δό­της του FBI. Παρέ­χει πλη­ρο­φο­ρί­ες στον Εντ­γκαρ Χού­βερ για κομ­μου­νι­στές καλ­λι­τέ­χνες του Χόλιγουντ.

1945 Ο Εμβέρ Χότζα ανα­λαμ­βά­νει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Αλβανίας.

1949 Ο ΟΤΕ απο­κτά τον πρώ­το του συνδρομητή

1954 Ο Γ. Γρί­βας, τέως επι­κε­φα­λής της δοσι­λο­γι­κής — αντι­κομ­μου­νι­στι­κής οργά­νω­σης «Χ», φτά­νει κρυ­φά στην Κύπρο με καΐ­κι από τη Ρόδο και ιδρύ­ει την ΕΟΚΑ (Εθνι­κή Οργά­νω­ση Κυπρί­ων Αγωνιστών).

1961 Οι Σοβιε­τι­κοί μετο­νο­μά­ζουν το Στά­λιν­γκραντ σε Βόλγογκραντ.

1965 Σημειώ­νε­ται ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα μπλακ — άουτ στην Ιστο­ρία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρ­κη και περιο­χές άλλων εννέα Πολι­τειών βυθί­ζο­νται στο σκο­τά­δι (συνο­λι­κά 30.000.000 άνθρωποι).

1976 Συρια­κές ένο­πλες δυνά­μεις κατα­λαμ­βά­νουν χωρίς αντί­στα­ση τη Βηρυ­τό. Στο μετα­ξύ, οι νεκροί του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, που μαι­νό­ταν εδώ και 13 μήνες στο Λίβα­νο, ανέρ­χο­νταν ήδη σε 60.000.

1968 Παλαί­μα­χοι αγω­νι­στές του ΚΚΕ, πολι­τι­κοί πρό­σφυ­γες στις σοσια­λι­στι­κές χώρες, απευ­θύ­νουν ανοι­χτή επι­στο­λή προς τα μέλη και τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος, με την οποία κατα­δι­κά­ζουν τη φρα­ξιο­νι­στι­κή, δια­σπα­στι­κή δρά­ση των ανα­θε­ω­ρη­τών και καλούν σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη συσπεί­ρω­ση γύρω από τη γραμ­μή και την καθο­δή­γη­ση του Κόμματος.

1980 Ενά­μι­σι, περί­που, εκα­τομ­μύ­ριο εργά­τες και υπάλ­λη­λοι συμ­με­τέ­χουν στη γενι­κή απερ­γία, με απο­τέ­λε­σμα να παρα­λύ­σει ο δημό­σιος και ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας σε όλη την Ελλά­δα. Αιτή­μα­τα των απερ­γών είναι η καθιέ­ρω­ση του πεν­θή­με­ρου, η τιμα­ριθ­μι­κή ανα­προ­σαρ­μο­γή των μισθών κ.ά.

1981 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος σκη­νο­θέ­της, παρα­γω­γός και συγ­γρα­φέ­ας Αμπέλ Γκανς.

1982 Πέθα­νε ο σοβιε­τι­κός ηγέ­της και αρχη­γός του ΚΚΣΕ, Λεο­νίντ Μπρέζνιεφ

1986 Με οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή απει­λεί­ται ο Ρήνος, λόγω εκρο­ής 1.000 τόνων τοξι­κών χημι­κών απο­βλή­των, με κυρί­ως υπεύ­θυ­νη τη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία «Σαντόζ».

1989 Ο ΓΓ του Βουλ­γα­ρι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τοντόρ Ζίβ­κοφ ανα­γκά­ζε­ται σε παραί­τη­ση. Η αντε­πα­νά­στα­ση επι­κρα­τεί στην Βουλγαρία.

1994 Με επί­ση­μο ανα­κοι­νω­θέν του Σαντάμ Χου­σε­ΐν, το Ιράκ ανα­γνω­ρί­ζει την κυριαρ­χία, την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα και την πολι­τι­κή ανε­ξαρ­τη­σία του κρά­τους του Κου­βέιτ και υπό­σχε­ται ότι δε θα παρα­βιά­σει τα σύνο­ρά τους.

1997 Στην Ελλά­δα, αρχί­ζει τη λει­τουρ­γία της η Αρχή Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδομένων.

1997 Η εται­ρεία τηλε­πι­κοι­νω­νιών MCI εξα­γο­ρά­ζει την ομοει­δή της WorldCom ένα­ντι 37 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Είναι η μεγα­λύ­τε­ρη εξα­γο­ρά στην ιστο­ρία των ΗΠΑ.

2008 Δια­γρά­φε­ται από το κόμ­μα και την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα της Νέας Δημο­κρα­τί­ας ο βου­λευ­τής Αρκα­δί­ας, Πέτρος Τατού­λης, έπει­τα από συνέ­ντευ­ξή του σε εφη­με­ρί­δα, όπου άσκη­σε έντο­νη κρι­τι­κή κατά του πρω­θυ­πουρ­γού, Κώστα Καραμανλή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο