Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗓️  Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου -

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇  Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1731 Γεν­νιέ­ται ο Βρε­τα­νός επι­στή­μο­νας Χέν­ρι Κάβεντις.

1790 γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος Αλφόν­σος Λαμαρτίνος

1813 Γεν­νή­θη­κε ο Τζου­ζέ­πε Βέρ­ντι, Iτα­λός συνθέτης.

verndi

1827 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ποι­η­τής, ελλη­νι­κής κατα­γω­γής, Ούγκο Φόσκολο

1862 Κατα­λύ­ε­ται η μοναρ­χία του Όθω­να. Ο βασι­λιάς Οθων εκθρο­νί­ζε­ται και εγκα­τα­λεί­πει την Ελλά­δα μαζί με τη σύζυ­γό του Αμα­λία. Την εξου­σία ανα­λαμ­βά­νει η επα­να­στα­τι­κή “Τριαν­δρία”, απο­τε­λού­με­νη από τους Δημή­τριο Βούλ­γα­ρη, Κων­στα­ντί­νο Κανά­ρη και Μπε­νι­ζέ­λο Ρού­φο. (Μεσο­βα­σι­λεία).

1868 Ο Carlos Manuel de Céspedes (Κάρ­λος Μανου­έλ ντε Σέσπε­δες) κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας, με την οποία αρχί­ζει ο Δεκα­ε­τής Πόλεμος.

1871 Κατα­σβή­νε­ται η μεγά­λη φωτιά στο Σικά­γο, που κατέ­στρε­ψε σχε­δόν το ένα τρί­το της πόλης.

1874 Στη βρε­τα­νι­κή κατο­χή περ­νούν τα νησιά Φίτζι.

1886 Φοριέ­ται για πρώ­τη φορά το σμό­κιν ως βρα­δι­νό ένδυ­μα στη Ν. Υόρκη.

1899 Αρχί­ζει ο Πόλε­μος των Μπό­ερς στην Νότια Αφρική.

1901 Γεν­νή­θη­κε ο Αλμπέρ­το Τζια­κο­μέ­τι, Eλβε­τός γλύ­πτης και ζωγράφος.

1908 Αρχί­ζει να λει­τουρ­γεί το Παρ­θε­να­γω­γείο Βόλου. Σε αυτό φοι­τού­σαν μόνο κορί­τσια, κάτι το οποίο θεω­ρή­θη­κε πρω­το­πο­ρια­κό για την επο­χή, διό­τι μόνο αγό­ρια, ως επί το πλεί­στον, μπο­ρού­σαν να πάνε σχο­λείο. Διευ­θυ­ντής του Παρ­θε­να­γω­γεί­ου είναι ο δημο­τι­κι­στής και σοσια­λι­στής Αλέ­ξαν­δρος Δελμούζος

1911 Ξεσπά λαϊ­κή επα­νά­στα­ση στην Κίνα, η εξέ­γερ­ση του Οτσάν που πυρο­δο­τεί την επα­νά­στα­ση του 1911–1913 στην Κίνα, η οποία κατέ­λη­ξε στην εκθρό­νι­ση της δυνα­στεί­ας των Τσινγκ και την εγκα­θί­δρυ­ση της Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας.

1912 Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η μάχη του Σαρα­ντα­πό­ρου, κατά τη διάρ­κεια του Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου, με τους Έλλη­νες να κατα­διώ­κουν τον τουρ­κι­κό στρα­τό. Οι Έλλη­νες, κατα­λαμ­βά­νουν το οχυ­ρό, ελευ­θε­ρώ­νουν τα Σέρ­βια και συνε­χί­ζουν την προ­έ­λα­ση προς την Κοζάνη.

1913 Ανοί­γει η Διώ­ρυ­γα του Πανα­μά, που συν­δέ­ει τον Ατλα­ντι­κό με τον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό.  Οκτώ τόνοι δυνα­μί­τη ανα­τι­νάσ­σουν το τελευ­ταίο κομ­μά­τι γης που έκλει­νε τη διώ­ρυ­γα. Μπο­ρούν ήδη να πλεύ­σουν μικρά πλοία.

1916 Η Αντάντ επι­δί­δει Δια­κοί­νω­ση προς την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση του βασι­λιά Κων­στα­ντί­νου με την απαί­τη­ση του ελέγ­χου των σιδη­ρο­δρο­μι­κών γραμ­μών, την παρά­δο­ση του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Σαλα­μί­νας και του Πει­ραιά. Λίγες εβδο­μά­δες αργό­τε­ρα γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα θα απο­βι­βα­στούν και θα κατα­λά­βουν τον Πειραιά.

1917 Γεν­νή­θη­κε ο Τελό­νιους Μονκ, Aμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός της τζαζ.

1919 Το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο της Αντάντ απο­φα­σί­ζει την επί­ση­μη κήρυ­ξη οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού της Σοβιε­τι­κής Ρωσίας.

1919 Ξεκι­νούν νέες συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ ελλη­νι­κού στρα­τού και Τούρ­κων ανταρ­τών, την ώρα, που οι Τούρ­κοι του Κεμάλ δηλώ­νουν έτοι­μοι να κηρύ­ξουν τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Ελλάδας.

1920 Συνέρ­χε­ται στο Δημο­τι­κό Θέα­τρο της Αθή­νας το 2ο Συνέ­δριο της ΓΣΕΕ, στο οποίο πήραν μέρος 137 συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις με 54.000 μέλη. Το Συνέ­δριο, στο οποίο πλειο­ψη­φούν οι ταξι­κές δυνά­μεις, ψηφί­ζει την οργα­νι­κή σύν­δε­ση ΓΣΕΕ-ΣΕΚΕ (Κ).

1922 Στην Ελλά­δα, απο­φα­σί­ζε­ται ορι­στι­κά η παρα­πο­μπή των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων στην εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή, ως υπεύ­θυ­νων για την εθνι­κή συμ­φο­ρά. Παράλ­λη­λα, καταρ­τί­ζε­ται διά­ταγ­μα συγκρό­τη­σης Έκτα­κτου Στρα­το­δι­κεί­ου, στο οποίο θα παρα­πεμ­φθούν οι υπεύ­θυ­νοι της μικρα­σια­τι­κής καταστροφής.

1923  Στη Σαξο­νία και τη Θου­ριγ­γία της Γερ­μα­νί­ας συγκρο­τού­νται εργα­τι­κές κυβερ­νή­σεις από τους κομ­μου­νι­στές και τμή­μα­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας (10–16/10/1923). Ο Σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Πρό­ε­δρος της Γερ­μα­νί­ας Φρ. Έμπερτ δια­τάσ­σει την κινη­το­ποί­η­ση του στρα­τού ενα­ντί­ον τους και έπει­τα από σκλη­ρές μάχες οι εργα­τι­κές κυβερ­νή­σεις κατα­λύ­ο­νται. Το ΚΚ Γερ­μα­νί­ας τίθε­ται εκτός νόμου.

1925 Σύλ­λη­ψη Παπαν­δρέ­ου, Βεντή­ρη και του υπα­σπι­στή του Πλα­στή­ρα. Παραι­τού­νται 4 υπουρ­γοί του Παγκά­λου για τη μη προ­κή­ρυ­ξη εκλογών.

1930 Γεν­νή­θη­κε ο Χάρολντ Πίντερ, Βρε­τα­νός θεα­τρι­κός συγγραφέας.

Χάρολντ Πίντερ, μεγά­λος θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, πήρε μέρος σε πολι­τι­κούς αγώ­νες, δε δίστα­σε να ενα­ντιω­θεί στους ιμπεριαλιστές

1930 Δημιουρ­γεί­ται η αμε­ρι­κα­νι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρία TWA μετά τη συγ­χώ­νευ­ση τριών εταιρειών.

1931 Ξεσπά επα­νά­στα­ση στην Κύπρο, που βρί­σκε­ται υπό βρε­τα­νι­κή κυριαρ­χία. Οι Βρε­τα­νοί θα την πνί­ξουν στο αίμα.

1933 Δια­τί­θε­ται προς πώλη­ση το πρώ­το συν­θε­τι­κό απορ­ρυ­πα­ντι­κό, το “Dreft”.

1935 Κατα­λύ­ο­νται με στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα το δημο­κρα­τι­κό πολί­τευ­μα στην Ελλά­δα και το Σύνταγ­μα του 1927. Ο Γ. Κον­δύ­λης σχη­μα­τί­ζει κυβέρ­νη­ση χωρίς καν ορκω­μο­σία και κηρύσ­σει στρα­τιω­τι­κό νόμο.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι Γερ­μα­νοί βομ­βαρ­δί­ζουν τον Καθε­δρι­κό Ναό του Αγί­ου Παύ­λου στο Λον­δί­νο, κατα­στρέ­φο­ντας την Αγία Τρά­πε­ζα στον κυρί­ως ναό.

1941 Με πρω­το­βου­λία των κομ­μου­νι­στών στρα­τιω­τών στη Μέση Ανα­το­λή ιδρύ­ε­ται η Αντι­φα­σι­στι­κή Στρα­τιω­τι­κή Οργά­νω­ση (ΑΣΟ).

1941 Το Εθνι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέτω­πο (ΕΑΜ) απευ­θύ­νει το πρώ­το διάγ­γελ­μά του προς τον ελλη­νι­κό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώ­σει τις δυνά­μεις του και να αγω­νι­στεί για την εθνι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση, για την επι­βί­ω­σή του και την κατο­χύ­ρω­ση της λαϊ­κής κυριαρ­χί­ας μετά τον πόλεμο.

1944 Σκλη­ρές μάχες του ΕΛΑΣ με τους Ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες διε­ξά­γο­νται στο χωριό Κρύα Βρύ­ση και το Μυστρά. Με το χτύ­πη­μα και την παρά­δο­ση των Ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών στο Μυστρά ολο­κλη­ρώ­νε­ται η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Πελοποννήσου.

1944 Το Κομ­μου­νι­στι­κό και Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα της Ουγ­γα­ρί­ας έρχο­νται σε συμ­φω­νία για την ενό­τη­τα δρά­σης των δύο κομμάτων.

 

1944 800 τσιγ­γα­νό­που­λα εξο­λο­θρεύ­ο­νται από τους ναζί στο κολα­στή­ριο του Άουσβιτς.

1950 Συνέρ­χε­ται στη Ρου­μα­νία η 3η Συν­διά­σκε­ψη του ΚΚΕ (10–14/10/1950). Η 3η Συν­διά­σκε­ψη απο­τε­λεί το σημα­ντι­κό­τε­ρο Σώμα του Κόμ­μα­τος μετά το 7ο Συνέ­δριό του (1945). Η σημα­σία της έγκει­ται στο γεγο­νός ότι είναι το Κομ­μα­τι­κό Σώμα που επι­χει­ρεί την πολι­τι­κή προ­σαρ­μο­γή του Κόμ­μα­τος στη νέα φάση του συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, μετά την οργα­νω­μέ­νη υπο­χώ­ρη­ση του ΔΣΕ (τέλος Αυγού­στου 1949) και την έξο­δο των δυνά­με­ών του από την Ελλάδα.
Είναι η φάση ανα­σύ­ντα­ξης των κομ­μα­τι­κών δυνά­με­ων στις χώρες της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης, φρο­ντί­δας χιλιά­δων ανα­πή­ρων και παι­διών, ανα­σύ­ντα­ξης των παρά­νο­μων δυνά­με­ών του στην Ελλά­δα, προσ­διο­ρι­σμού των καθη­κό­ντων του στις νέες συν­θή­κες συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, ενσω­μα­τώ­νο­ντας συμπε­ρά­σμα­τα από την ηρω­ι­κή δρά­ση, αλλά και από τις αδυ­να­μί­ες και τα λάθη του.
Έτσι, στην 3η Συν­διά­σκε­ψη επι­χει­ρή­θη­κε μια συνο­λι­κή εκτί­μη­ση της δρά­σης του στη δεκα­ε­τία του 1940, κατά την οποία το Κόμ­μα ηγή­θη­κε δύο ένο­πλων αγώ­νων, του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ (1941–1944) και του ΔΣΕ (1946–1949) [902.gr]

1951 Συνέρ­χε­ται η 2η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που μετα­ξύ άλλων απο­φά­σι­σε τη μετά­φρα­ση και έκδο­ση στα ελλη­νι­κά του Κεφα­λαί­ου του Μαρξ και των Απά­ντων των Λένιν και Στά­λιν. Η Ολο­μέ­λεια καθαί­ρε­σε επί­σης τον Μ. Παρ­τσα­λί­δη από μέλος της ΚΕ.

1951 Πέθα­νε ο Γεώρ­γιος Βλάχος,ιδρυτής της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή».

1963 Πέθα­νε η Édith Piaf (Εντίθ Πιαφ), καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Édith Giovanna Gassion (Εντίθ Τζιο­βά­να Γκα­σιόν), γαλ­λί­δα τρα­γου­δί­στρια. (Γεν. 19/12/1915).Παγκοσμίως γνω­στά τα Milord, Non — je ne regrette rien, La vie en rose, Les trois cloches, Hymne à l’amour, Padam… Padam…, Sous le ciel de Paris, Heaven Have Mercy, Les amants d’un jour, La foule κά

1964 Ξεκι­νούν οι 18οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Τόκιο. Είναι οι πρώ­τοι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες που γίνο­νται στην Ασία.

1964 Στην Ελλά­δα, εγκαι­νιά­ζε­ται στη Σύμη η πρώ­τη εγκα­τά­στα­ση αφα­λά­τω­σης θαλασ­σι­νού νερού.

1970 Τα Νησιά Φίτζι απο­κτούν την ανε­ξαρ­τη­σία τους, μετά από 96 χρό­νια βρε­τα­νι­κής κυριαρχίας.

1973  Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στο Λον­δί­νο ο Α’ Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλω­ρά­κης τοπο­θε­τού­με­νος για τη δήθεν «πολι­τι­κο­ποί­η­ση» της Χού­ντας και τις «προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις» του Μαρ­κε­ζί­νη, τονί­ζει πως «το πρό­βλη­μα που απα­σχο­λεί τον ελλη­νι­κό λαό δεν είναι η επι­λο­γή της μορ­φής της τυραν­νί­ας και των υπη­ρε­τών της, αλλά η συσπεί­ρω­ση της δρά­σης όλων των αντι­πά­λων του νεο­φα­σι­στι­κού καθε­στώ­τος, η εκλο­γή των πιο πρό­σφο­ρων και απο­τε­λε­σμα­τι­κών μέσων και μεθό­δων πάλης για ν’ απαλ­λα­γεί το γρη­γο­ρό­τε­ρο από τη χου­ντι­κή τυραν­νία» (902.gr)

1975 Παντρεύ­ο­νται για δεύ­τε­ρη φορά η Ελί­ζα­μπεθ Τέι­λορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρ­τον, σε ερη­μι­κή τοπο­θε­σία στη Μπο­τσουά­να. Χωρί­ζουν για δεύ­τε­ρη φορά τον επό­με­νο χρόνο.

1979 Η ιαπω­νι­κή εται­ρεία Namco κυκλο­φο­ρεί το γνω­στό ηλε­κτρο­νι­κό παι­χνί­δι Pac-Man.

1980 Στην Αλγε­ρία, δύο ισχυ­ροί σει­σμοί σκο­τώ­νουν περισ­σό­τε­ρα από 20.000 άτομα.

1981 Πάνω από 300.000 άτο­μα συγκε­ντρώ­νο­νται στη Βόν­νη, συμ­με­τέ­χο­ντας στη μεγα­λύ­τε­ρη δια­δή­λω­ση στη Δυτι­κή Γερ­μα­νία μετά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Οι δια­δη­λω­τές, που είχαν φτά­σει από όλες τις γωνιές της Γερ­μα­νί­ας, καθώς και από γει­το­νι­κές χώρες, δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τη φιλοι­μπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Σμιτ απέ­να­ντι στην από­φα­ση του ΝΑΤΟ, το Δεκέμ­βρη του 1979, η οποία προ­έ­βλε­πε την εγκα­τά­στα­ση 572 αμε­ρι­κα­νι­κών πυρη­νι­κών πυραύ­λων «Πέρ­σινγκ ΙΙ» και πυραύ­λων εδά­φους «Κρουζ» μέσου βελη­νε­κούς στη Δυτι­κή Γερ­μα­νία και άλλες τέσ­σε­ρις ευρω­παϊ­κές χώρες.

1985 Η κυβέρ­νη­ση της Ελλά­δας υπο­τι­μά τη δραχ­μή κατά 15% ένα­ντι των ξένων νομι­σμά­των και με νομο­σχέ­διο καταρ­γεί την απερ­γία. Τα μέτρα λιτό­τη­τας πυρο­δο­τούν κινητοποιήσεις.

1985 Πέθα­νε ο Όρσον Γου­έλς (George Orson Welles, ‑γεν­νή­θη­κε 6 Μαΐ­ου 1915), ταλα­ντού­χος Aμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, γνω­στός για τις ται­νί­ες του Πολί­της Κέιν (Citizen Kane, 1941), Οι Υπέ­ρο­χοι Άμπερ­σον (The Magnificent Ambersons, 1942), Ο Άγνω­στος (The Stranger, 1946), Η Κυρία από τη Σαγκάη (The Lady from Shanghai, 1947), Μάκ­βεθ (Macbeth, 1948), Οθέλ­λος (Othello, 1952), Ο Κύριος Αρκα­ντίν (Mr. Arkadin, 1955), Ο Άρχων του Κακού, (Touch of Evil, 1958), Η Δίκη (Le Procès, 1962), Οι Καμπά­νες του Μεσο­νυ­χτί­ου (Chimes at Midnight, 1965), The Immortal Story (1968) “F” For Fake (1973) The Other Side of the Wind (2018) κά.

Πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε 10άδες: εκτός από τις παρα­πά­νω (γενι­κά όταν σκη­νο­θε­τού­σε έπαι­ζε κιό­λας)  ανα­φέ­ρου­με τις Ταξί­δι στο Φόβο (1943), Ο Πύρ­γος του Πόνου (Jane Eyre, 1944), Tomorrow Is Forever (1946), Ο Τρί­τος Άνθρω­πος (The Third Man, 1949), The Black Rose (1950), Moby Dick (1956), The Long, Hot Summer (1958), Compulsion (1959), Διε­θνές Ξενο­δο­χείο (The V.I.P.s, 1963), Ένας άνθρω­πος για όλες τις επο­χές (A Man for all Seasons, 1966), Casino Royale (1967), Chimes at Midnight (1967) ‚The Immortal Story (1968), Bitka na Neretvi (1969), Waterloo (1970), Malpertuis (1971), Voyage of the Damned (1976), The Muppet Movie (1979), The Transformers: The Movie (1986) κά

1985 Πέθα­νε  ο Αμε­ρι­κα­νός, μογ­γο­λι­κής κατα­γω­γής, ηθο­ποιός, Γιούλ Μπρί­νερ (Julij Borisovič Briner ‑Yul Brynner, γεν. 11 Ιού­λη  1920) με πλού­σια φιλ­μο­γρα­φία ‑τις περισ­σό­τε­ρες φορές πρω­τα­γω­νι­στής …Μπλό­κο στο λιμά­νι της Νέας Υόρ­κης — (Port of New York, 1949), Ο βασι­λιάς κι εγώ — (The King and I, 1956), Οι δέκα εντο­λές — (The Ten Commandments, 1956), Ανα­στα­σία — (Anastasia, 1956), Αδελ­φοί Καρα­μα­ζόφ — (The Brothers Karamazov, 1958), Λαφι­τέ, ο πει­ρα­τής — (The Buccaneer, 1958), Το ταξί­δι — (The Journey, 1959), Η μανία της σάρ­κας — (The Sound and the Fury, 1959), Ο Σολο­μών και η βασί­λισ­σα του Σαβά — (Solomon and Sheba, 1959), Ακό­μα μια βρα­διά, με τρυ­φε­ρό­τη­τα — (Once More, with Feeling!, 1960), Η Δια­θή­κη του Ορφέα — (Testament of Orpheus, 1960), Surprise Package, 1960, Και οι επτά ήταν υπέ­ρο­χοι — (The Magnificent Seven, 1960), Σας αρέ­σει ο Μπραμς; — (Goodbye Again, 1961), Δρα­πέ­ται του Ζαχραίν -(Escape from Zahrain, 1962), Τάρας Μπούλ­μπα — (Taras Bulba, 1962), Ο βασι­λιάς του ήλιου — (Kings of the Sun, 1963), Οι τρεις αετοί — (Flight from Ashiya, 1964), Ο γίγας με τα δυο πιστό­λια — (Invitation to a Gunfighter, 1964), Μορι­τού­ρι — (Morituri, 1965), Τα τέσ­σε­ρα λιο­ντά­ρια της ερή­μου — (Cast a Giant Shadow, 1966), Απόρ­ρη­τος φάκε­λος: “Κόκ­κι­νη παπα­ρού­να” — (The Poppy Is Also a Flower, 1966), Οι επτά υπέ­ρο­χοι επι­στρέ­φουν — (Return of the Seven, 1966), Έντι Τσάπ­μαν, ο τρι­πλός κατά­σκο­πος — (Triple Cross, 1966), Ο διπλός άνθρω­πος — (The Double Man, 1967), Η μεγά­λη μονο­μα­χία — (The Long Duel, 1967), Πάν­τσο Βίλα — (Villa Rides, 1968), The Picasso Summer, 1969, Η συμ­μο­ρία της χρυ­σής χήνας — (The File of the Golden Goose, 1969), Η μάχη του ποτα­μού Νερέτ­βα — (Battle of Neretva, 1969), Η τρε­λή του Σαγιό — (The Madwoman of Chaillot, 1969), Δυο εύθυ­μοι γλεν­τζέ­δες — (The Magic Christian, 1969), Αντί­ος, Σαμπά­τα — (Adiós, Sabata, 1971), Ο φάρος στην άκρη του κόσμου — (The Light at the Edge of the World, 1971), Ο κλέ­φτης των αλό­γων — (Romance of a Horsethief, 1971), Ο μεγά­λος παρά­νο­μος — (Catlow, 1971), Άγρια κατα­δί­ω­ξη — (Fuzz, 1972), Νυχτε­ρι­νή πτή­ση από Μόσχα — (Night Flight from Moscow, 1973), Ο επα­να­στά­της της νύχτας — (Westworld, 1973), Ο τελευ­ταί­ος μαχη­τής — (The Ultimate Warrior, 1975), Άγριο κυνη­γη­τό του φονιά — (Death Rage, 1976), Ο μυστη­ριώ­δης κόσμος του μέλ­λο­ντος — (Futureworld, 1976)

Γιουλ Μπρί­νερ: Ο Μογ­γό­λος εμι­γκρές που κατέ­κτη­σε το Χόλιγουντ

1993  Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ελλά­δα, το ΠΑΣΟΚ αναρ­ρι­χά­ται στην εξου­σία για 3η φορά στην ιστο­ρία της χώρας, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου. Στις εκλο­γές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερ­δί­ζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολι­τι­κή Άνοι­ξη του Αν. Σαμα­ρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνα­σπι­σμός 2,94%% και καμία έδρα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο