Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

  Σαν σήμε­ρα 10 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1731 Γεν­νιέ­ται ο Βρε­τα­νός επι­στή­μο­νας Χέν­ρι Κάβεντις.

1790 γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος Αλφόν­σος Λαμαρτίνος

1813 Γεν­νή­θη­κε ο Τζου­ζέ­πε Βέρ­ντι, Iτα­λός συνθέτης.

verndi

1827 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ποι­η­τής, ελλη­νι­κής κατα­γω­γής, Ούγκο Φόσκολο

1862 Κατα­λύ­ε­ται η μοναρ­χία του Όθω­να. Ο βασι­λιάς Οθων εκθρο­νί­ζε­ται και εγκα­τα­λεί­πει την Ελλά­δα μαζί με τη σύζυ­γό του Αμα­λία. Την εξου­σία ανα­λαμ­βά­νει η επα­να­στα­τι­κή “Τριαν­δρία”, απο­τε­λού­με­νη από τους Δημή­τριο Βούλ­γα­ρη, Κων­στα­ντί­νο Κανά­ρη και Μπε­νι­ζέ­λο Ρού­φο. (Μεσο­βα­σι­λεία).

1868 Ο Κάρ­λος Μανου­έλ ντε Κεσπέ­δες κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας, με την οποία αρχί­ζει ο Δεκα­ε­τής Πόλεμος.

1871 Κατα­σβή­νε­ται η μεγά­λη φωτιά στο Σικά­γο, που κατέ­στρε­ψε σχε­δόν το ένα τρί­το της πόλης.

1874 Στη βρε­τα­νι­κή κατο­χή περ­νούν τα νησιά Φίτζι.

1886 Φοριέ­ται για πρώ­τη φορά το σμό­κιν ως βρα­δι­νό ένδυ­μα στη Ν. Υόρκη.

1899 Αρχί­ζει ο Πόλε­μος των Μπό­ερς στην Νότια Αφρική.

1901 Γεν­νή­θη­κε ο Αλμπέρ­το Τζια­κο­μέ­τι, Eλβε­τός γλύ­πτης και ζωγράφος.

1908 Αρχί­ζει να λει­τουρ­γεί το Παρ­θε­να­γω­γείο Βόλου. Σε αυτό φοι­τού­σαν μόνο κορί­τσια, κάτι το οποίο θεω­ρή­θη­κε πρω­το­πο­ρια­κό για την επο­χή, διό­τι μόνο αγό­ρια, ως επί το πλεί­στον, μπο­ρού­σαν να πάνε σχο­λείο. Διευ­θυ­ντής του Παρ­θε­να­γω­γεί­ου είναι ο δημο­τι­κι­στής και σοσια­λι­στής Αλέ­ξαν­δρος Δελμούζος

1911 Ξεσπά λαϊ­κή επα­νά­στα­ση στην Κίνα, η εξέ­γερ­ση του Οτσάν που πυρο­δο­τεί την επα­νά­στα­ση του 1911–1913 στην Κίνα, η οποία κατέ­λη­ξε στην εκθρό­νι­ση της δυνα­στεί­ας των Τσινγκ και την εγκα­θί­δρυ­ση της Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας.

1912 Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η μάχη του Σαρα­ντα­πό­ρου, κατά τη διάρ­κεια του Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου, με τους Έλλη­νες να κατα­διώ­κουν τον τουρ­κι­κό στρα­τό. Οι Έλλη­νες, κατα­λαμ­βά­νουν το οχυ­ρό, ελευ­θε­ρώ­νουν τα Σέρ­βια και συνε­χί­ζουν την προ­έ­λα­ση προς την Κοζάνη.

1913 Ανοί­γει η Διώ­ρυ­γα του Πανα­μά, που συν­δέ­ει τον Ατλα­ντι­κό με τον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό.  Οκτώ τόνοι δυνα­μί­τη ανα­τι­νάσ­σουν το τελευ­ταίο κομ­μά­τι γης που έκλει­νε τη διώ­ρυ­γα. Μπο­ρούν ήδη να πλεύ­σουν μικρά πλοία.

1916 Η Αντάντ επι­δί­δει Δια­κοί­νω­ση προς την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση του βασι­λιά Κων­στα­ντί­νου με την απαί­τη­ση του ελέγ­χου των σιδη­ρο­δρο­μι­κών γραμ­μών, την παρά­δο­ση του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Σαλα­μί­νας και του Πει­ραιά. Λίγες εβδο­μά­δες αργό­τε­ρα γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα θα απο­βι­βα­στούν και θα κατα­λά­βουν τον Πειραιά.

1917 Γεν­νή­θη­κε ο Τελό­νιους Μονκ, Aμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός της τζαζ.

1919 Το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο της Αντάντ απο­φα­σί­ζει την επί­ση­μη κήρυ­ξη οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού της Σοβιε­τι­κής Ρωσίας.

1919 Ξεκι­νούν νέες συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ ελλη­νι­κού στρα­τού και Τούρ­κων ανταρ­τών, την ώρα, που οι Τούρ­κοι του Κεμάλ δηλώ­νουν έτοι­μοι να κηρύ­ξουν τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Ελλάδας.

1922 Στην Ελλά­δα, απο­φα­σί­ζε­ται ορι­στι­κά η παρα­πο­μπή των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων στην εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή, ως υπεύ­θυ­νων για την εθνι­κή συμ­φο­ρά. Παράλ­λη­λα, καταρ­τί­ζε­ται διά­ταγ­μα συγκρό­τη­σης Έκτα­κτου Στρα­το­δι­κεί­ου, στο οποίο θα παρα­πεμ­φθούν οι υπεύ­θυ­νοι της μικρα­σια­τι­κής καταστροφής.

1925 Σύλ­λη­ψη Παπαν­δρέ­ου, Βεντή­ρη και του υπα­σπι­στή του Πλα­στή­ρα. Παραι­τού­νται 4 υπουρ­γοί του Παγκά­λου για τη μη προ­κή­ρυ­ξη εκλογών.

1930 Γεν­νή­θη­κε ο Χάρολντ Πίντερ, Βρε­τα­νός θεα­τρι­κός συγγραφέας.

Χάρολντ Πίντερ, μεγά­λος θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, πήρε μέρος σε πολι­τι­κούς αγώ­νες, δε δίστα­σε να ενα­ντιω­θεί στους ιμπεριαλιστές

1930 Δημιουρ­γεί­ται η αμε­ρι­κα­νι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρία TWA μετά τη συγ­χώ­νευ­ση τριών εταιρειών.

1931 Ξεσπά επα­νά­στα­ση στην Κύπρο, που βρί­σκε­ται υπό βρε­τα­νι­κή κυριαρ­χία. Οι Βρε­τα­νοί θα την πνί­ξουν στο αίμα.

1933 Δια­τί­θε­ται προς πώλη­ση το πρώ­το συν­θε­τι­κό απορ­ρυ­πα­ντι­κό, το “Dreft”.

1935 Κατα­λύ­ο­νται με στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα το δημο­κρα­τι­κό πολί­τευ­μα στην Ελλά­δα και το Σύνταγ­μα του 1927. Ο Γ. Κον­δύ­λης σχη­μα­τί­ζει κυβέρ­νη­ση χωρίς καν ορκω­μο­σία και κηρύσ­σει στρα­τιω­τι­κό νόμο.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι Γερ­μα­νοί βομ­βαρ­δί­ζουν τον Καθε­δρι­κό Ναό του Αγί­ου Παύ­λου στο Λον­δί­νο, κατα­στρέ­φο­ντας την Αγία Τρά­πε­ζα στον κυρί­ως ναό.

1941 Με πρω­το­βου­λία των κομ­μου­νι­στών στρα­τιω­τών στη Μέση Ανα­το­λή ιδρύ­ε­ται η Αντι­φα­σι­στι­κή Στρα­τιω­τι­κή Οργά­νω­ση (ΑΣΟ).

1941 Το Εθνι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέτω­πο (ΕΑΜ) απευ­θύ­νει το πρώ­το διάγ­γελ­μά του προς τον ελλη­νι­κό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώ­σει τις δυνά­μεις του και να αγω­νι­στεί για την εθνι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση, για την επι­βί­ω­σή του και την κατο­χύ­ρω­ση της λαϊ­κής κυριαρ­χί­ας μετά τον πόλεμο.

1944 800 τσιγ­γα­νό­που­λα εξο­λο­θρεύ­ο­νται από τους ναζί στο κολα­στή­ριο του Άουσβιτς.

1951 Πέθα­νε ο Γεώρ­γιος Βλάχος,ιδρυτής της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή».

1963 Πέθα­νε η Εντίθ Πιαφ, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Εντίθ Τζιο­βά­να Γκα­σιόν, γαλ­λί­δα τρα­γου­δί­στρια. (Γεν. 19/12/1915)

1964 Ξεκι­νούν οι 18οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Τόκιο. Είναι οι πρώ­τοι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες που γίνο­νται στην Ασία.

1964 Στην Ελλά­δα, εγκαι­νιά­ζε­ται στη Σύμη η πρώ­τη εγκα­τά­στα­ση αφα­λά­τω­σης θαλασ­σι­νού νερού.

1970 Τα Νησιά Φίτζι απο­κτούν την ανε­ξαρ­τη­σία τους, μετά από 96 χρό­νια βρε­τα­νι­κής κυριαρχίας.

1975 Παντρεύ­ο­νται για δεύ­τε­ρη φορά η Ελί­ζα­μπεθ Τέι­λορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρ­τον, σε ερη­μι­κή τοπο­θε­σία στη Μπο­τσουά­να. Χωρί­ζουν για δεύ­τε­ρη φορά τον επό­με­νο χρόνο.

1979 Η ιαπω­νι­κή εται­ρεία Namco κυκλο­φο­ρεί το γνω­στό ηλε­κτρο­νι­κό παι­χνί­δι Pac-Man.

1980 Στην Αλγε­ρία, δύο ισχυ­ροί σει­σμοί σκο­τώ­νουν περισ­σό­τε­ρα από 20.000 άτομα.

1981 Πάνω από 300.000 άτο­μα συγκε­ντρώ­νο­νται στη Βόν­νη, συμ­με­τέ­χο­ντας στη μεγα­λύ­τε­ρη δια­δή­λω­ση στη Δυτι­κή Γερ­μα­νία μετά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Οι δια­δη­λω­τές, που είχαν φτά­σει από όλες τις γωνιές της Γερ­μα­νί­ας, καθώς και από γει­το­νι­κές χώρες, δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τη φιλοι­μπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Σμιτ απέ­να­ντι στην από­φα­ση του ΝΑΤΟ, το Δεκέμ­βρη του 1979, η οποία προ­έ­βλε­πε την εγκα­τά­στα­ση 572 αμε­ρι­κα­νι­κών πυρη­νι­κών πυραύ­λων «Πέρ­σινγκ ΙΙ» και πυραύ­λων εδά­φους «Κρουζ» μέσου βελη­νε­κούς στη Δυτι­κή Γερ­μα­νία και άλλες τέσ­σε­ρις ευρω­παϊ­κές χώρες.

1985 Η κυβέρ­νη­ση της Ελλά­δας υπο­τι­μά τη δραχ­μή κατά 15% ένα­ντι των ξένων νομι­σμά­των και με νομο­σχέ­διο καταρ­γεί την απερ­γία. Τα μέτρα λιτό­τη­τας πυρο­δο­τούν κινητοποιήσεις.

1985 Πέθα­νε ο Όρσον Γου­έλς, Aμε­ρι­κα­νός σκηνοθέτης.

1985 Πέθα­νε  ο Αμε­ρι­κα­νός, μογ­γο­λι­κής κατα­γω­γής, ηθο­ποιός, Γιούλ Μπρίνερ

Γιουλ Μπρί­νερ: Ο Μογ­γό­λος εμι­γκρές που κατέ­κτη­σε το Χόλιγουντ

1993  Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ελλά­δα, το ΠΑΣΟΚ αναρ­ρι­χά­ται στην εξου­σία για 3η φορά στην ιστο­ρία της χώρας, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου. Στις εκλο­γές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερ­δί­ζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολι­τι­κή Άνοι­ξη του Αν. Σαμα­ρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνα­σπι­σμός 2,94%% και καμία έδρα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο